Hazırlıklar tamamlanıyor
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Malezya tarafından yürütülen Altın Borsası çalışmalarının belli bir noktaya ulaştığını belirterek, "Bu üç ülkenin çalışmaları belirli bir olgunluğa ulaştıktan sonra diğer Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) ülkelerine yönelik de bir çalışma başlatılacak. Bu kapsamda ileri teknolojik altyapıya sahip web tabanlı bir alım satım platformu kurulması planlanıyor." ifadelerini kullandı.
Elvan, AA muhabirine, İslam ülkeleri işbirliğinde kurulması planlanan Altın Borsası'na ilişkin değerlendirmede bulundu.
Borsa İstanbul'un bu konudaki çalışmalara başladığını kaydeden Elvan, "Dubai Emtia Merkezi ve Malezya Borsası ile işbirliği halinde Borsa İstanbul çalışmalarını yürütüyor. Çalışmalar önemli bir noktaya geldi." dedi.
7 trilyon dolarlık potansiyelCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 30. İSEDAK Toplantısı'nda, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyesi ülkeler arasında Altın Borsası ve Gayrimenkul Kıymetler Borsasının kurulmasını önermiş, bu teklif üye ülkeler arasında kabul görmüştü.
Yapılan araştırmalara göre, İslami finans sektörünün toplam aktif büyüklüğü 2015 itibarıyla 2 trilyon dolar seviyesinde bulunurken, gerçek potansiyelin ise 7 trilyon dolar olduğu tahmin ediliyor.
İslam ülkelerinin altın rezervleriDünya Altın Konseyi verilerine göre, Türkiye, mevcut altın rezerviyle Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt gibi ülkeleri geride bırakıyor. Türkiye 377,1 tonluk rezervi ile İSEDAK ülkeleri arasında ilk sırada yer alırken, bu alanda dünyada 15'inci sırada bulunuyor.
Suudi Arabistan 322,9 tonluk altın rezervi ile bu alan İSEDAK üyesi ülkeler arasında Türkiye'nin ardından ikinci sırada yer alırken, bu ülkeyi 286,8 tonla Lübnan, 173,6 tonla Cezayir izledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.