Hayvancılık işletmelerine 2023'te 6,2 milyon lira destek verildi
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, tarımsal üretiminde kalite ve verimliliğin artırılmasına yönelik hibe ve desteklemeler ülke genelinde sürdürülürken yerel işletmelerin geliştirilmesi için de desteklemelerde bulunuluyor.
Bakanlığa bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü (HAYGEM), hayvancılık işletmelerinin altyapısının geliştirilmesi, kapasite ve verimliliklerinin artırılması, daha hijyenik şartlarda üretim yapılarak kaliteli ürün elde edilmesi, daha iyi gen kaynağına sahip sürü oluşturulması amacıyla aile işletmelerinin projelerini destekliyor.
İl tarım ve orman müdürlükleri vasıtasıyla gelen projeler HAYGEM tarafından değerlendiriliyor. Bu kapsamda geçen yıl Balıkesir, Tekirdağ, Aydın, İzmir, Çanakkale, Edirne, Uşak, Samsun, Kastamonu, Afyonkarahisar, Ağrı ve Erzincan'dan 14 yöresel proje değerlendirilerek, toplam 6 milyon 225 bin liralık hibe desteği sağlanması uygun bulundu.
Süt hijyeni projeleri
Süt hijyeni konusunda, il müdürlüklerince ulaştırılan projelerden Balıkesir'de "Sağım Hijyeni ve Kaliteli Çiğ Süt Üretimi Projesi" bütçesine 386 bin 370 lira, Tekirdağ'da "Süt Sağım Hijyeni Projesi" bütçesine 300 bin lira, Aydın'da "Küçük Aile İşletmelerinde Sağım Hijyeni Eğitimi Projesi" bütçesine 494 bin lira, İzmir'de "Süt Sığırı İşletmelerinde Süt ve Sağım Hijyeninin Artırılması Projesi" bütçesine 428 bin lira, Çanakkale'de "Süt Hijyeni ve Meme Sağlığı Projesi" bütçesine 450 bin lira, Edirne'de "Süt ve Sağım Hijyeni Projesi" bütçesine 143 bin 845 lira ve Balıkesir'de "Mandalarda Sağım Hijyeni ve Kaliteli Çiğ Süt Üretimi Projesi" bütçesine 229 bin 528 lira destek verildi.
Yetiştiricilere çiftlik koşulları, sağım sırasında personelin hijyeni, memenin sağım öncesi ve sonrası temizliği, bakımı, sağım makinelerinin temizlik ve dezenfeksiyonu, sağılmış sütün toplama merkezlerine hızlı ulaştırılması, bu merkezlerin ürünü uygun sıcaklıkta muhafaza etmeleri ve sütün uygun nakil araçlarıyla işletmelere ulaştırılması gibi konularda eğitimler verilecek.
Diğer projeler
Diğer projelere ilişkin yapılan değerlendirmeler kapsamında da Uşak'taki "Yaşasın Buzağılar Gülsün Yüzler Projesi"ne 320 bin lira, Samsun'un Bafra ilçesindeki "Sarpın Köyü Arı Yetiştiricilerinin Kalkındırılması Projesi’"ne 400 bin lira, Kastamonu'daki "Arıcıların Ana Arı İhtiyacının İşletmede Üretilmesi Projesi"ne 564 bin 622 lira ve "Anadolu Merinosunun Yaygınlaştırılması Projesi"’ne 825 bin lira, Afyonkarahisar'daki "Damızlık Büyükbaş Hayvanlarda Verimliliği Artırma (Kızgınlık Tespiti) Projesi"ne 640 bin lira, Ağrı'daki "Arılar Yaşasın Hayat Yeşersin Projesi"ne 684 bin lira ve Erzincan'daki "Damızlık Büyükbaş Hayvancılık Mastitis Tespit Projesi"ne 360 bin lira destek sağlandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.