Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.98
Gram Altın
2450.79
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'Hayırcı muhalefet'

KEMALİZM'DEN KURTULAMIYORLAR: SODEP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, çözüm sürecine yönelik muhalefetten gelen eleştirileri değerlendirdi.
'Hayırcı muhalefet'
01 Nisan 2013 18:51:00
KEMALİZM'DEN KURTULAMIYORLAR: SODEP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, çözüm sürecine yönelik muhalefetten gelen eleştirileri değerlendirdi.

EKİN GÜN / ANKARA

Ergün, muhalefet Partilerinin muhalefeti, AK Parti'den gelen her şeyin zıttını yapmak olarak yorumladığını, "Hayırcı Muhalefet"in Kemalizm'den kurtulamadığını söyledi. Ergün, "AK Parti'nin girişimini, bir muhalefet partisinin genel başkanı olarak kutluyorum" dedi.

TÜRKİYE'de şiddetin sona ermesi, şiddetin bitmesiyle birlikte ekonominin seviyesini artırması gibi olumlu gelişmeler olurken muhalefet partileri CHP ve MHP'den siyasal iktidara karşı itiraz sesleri yükseliyor. Bu itirazları ve muhalefet partilerinin genel durumunu siyasiler ve uzmanlar Milat için yorumladıu2026
SODEP Genel Başkanı Hüseyin Ergün, "Muhalefetin bir kısmı çözümsüzlükten kendisine pay çıkartabileceğini düşünüyor.
Bir kısmı da kendi pozisyonlarıyla çözümün ters düşebileceğini umdukları için itiraz ediyorlar. İşin esası muhalefetin hakiki bir fikri hazırlığa sahip olamamasıdır" dedi.
Çözüme birlikte gitmeliyiz
"Muhalefet Partileri muhalefeti, siyasal iktidar olan AK Parti'den gelen her şeyin zıttını yapmak olarak yorumluyor" diyen Ergün, "Asıl mesele ülkenin muhalefetinin "Hayırcı Muhalefet" olmasından kaynaklanmasıdır. Kuruluş esasları Kemalizm olduğu için de, Kemalizm'den kurtulmayı kolay bir şekilde beceremiyorlar. AK Parti'nin başlatmış olduğu girişimi bende bir muhalefet partisinin genel başkanı olarak kutluyorum. Bu noktada hem meclisteki hem de dışarıdaki muhalefete düşen görevin AK Parti'nin yapması gereken şeyleri ortaya koyması olarak nitelendiriyorum. İspanya'da olduğu gibi keşke çözüme birlik ve beraberlik içinde gitseydik diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Tavırları yumuşayacak
Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne ise şunları söyledi: "Ben bu sürece analitik gözle bakmak gerektiğine inanıyorum. Siyasal yelpazeyi derinden sarsan bir sürecin ilerlediğini söyleyebiliriz. Siyasal iktidarın başlatmış olduğu bu süreçte yeni eğilimler, yeni kimlikler ortaya çıkacak, çıkıyor. Yeni kimliklerin ortaya çıkması aynı zamanda yeni pozisyonlar oluşturuyor. CHP'nin bu süreçte iki partiye dönüşeceğini düşünüyorum. CHP siyasal iktidarın siyasi yelpazeyi sarsmasıyla birlikte en hassas olduğu noktayı tanımlamaya
çalışıyor. MHP ise bu sıralar Anti u2013 Kürt propagandası yapan bir siyasi parti konumunda. Anti u2013 Kürt propagandası yapması kitlesinin milliyetçilik kavramıyla da alakalı bir durum diyebiliriz. Bu süreçte toplumun partileri yönettiğini düşünüyorum. Bundan sonraki zaman dilimlerinde de süreç zigzaglar çizerek ilerlemeye devam edecektir. Bu bakımdan AK Parti'nin toplumla birlikte şiddet sorununu çözmesi ve toplumun taleplerini dikkate alması olumlu bir gelişme. Benim beklentim MHP ve CHP'nin tavrını yumuşatması yönünde."
Yeni bir düzene doğru ilerliyoruz
BDP Hakkari Milletvekili Esat Canan ise, eski bir CHP'li olduğu hatırlatarak şu değerlendirmelerde bulundu: "AK Parti'nin başlattığı bu süreçte tek olumlu politika izleyen partinin BDP olduğunu söyleyebilirim. CHP ve diğer partiler olumsuz bir
politika izliyorlar. Ben CHP'de de milletvekilliği yaptım. O zamandan bugüne değişen bir şeyin olmadığını gözlemliyorum.
CHP'nin ulusalcılarının partiyi rahat bırakmadığı kanaatindeyim. CHP gerek geçmişte olsun, gerekse bugün olsun yerinde sayan ve bu durumdan da zarar gören bir parti. CHP Türkiye'deki şartlara ayak uyduramıyor, halkın taleplerini dikkate alamıyor. Ben 2007 yılında istifa ettim. O zamandan bugüne CHP'nin politikası aynı, değişen hiçbir şey yok. Çözümsüzlük ifade eden bir partinin de halk tarafından bir karşılığı olmuyor. MHP cephesinden bakacak olursak da; Devlet Bahçeli'nin meydanlarda söylediği sözü söylememesi gerekiyordu. Bir siyasi lidere yakışan bir durum ortaya koymadı. AK Parti tarafından iyi bir süreç başlatılmıştır, bu sürecinde bugünden bakarak iyi ilerlediğini söyleyebiliriz. Meselelerimizin sivil ve demokratik bir şekilde tartışacağımız yeni bir düzene doğru ilerliyoruz."