Hayata tutunmaya çalışıyorlar
22 Eylül 2014 10:39:00
Parklardan kaldırımlara kadar her yer sığınmacı ile doldu. Başka kentlere gitmek isteyenlerin talebine ise otobüs firmaları yetişemiyor.
Suriye Kürtlerinin Kobani'de başlayan yaşam mücadelesi, Urfa'nın sakin sınır ilçesi Suruç'ta sürüyor.
AKRABALARININ YANLARINA GİTMEYE ÇALIŞIYORLAR
Milliyet'in haberine göre; Kobani'den kaçarak canlarını kurtaran Kürtler, şimdi Suruç'ta hayata tutunabilmenin, karınlarını doyurup, başlarını sokacak yer bulmanın derdindeler. Kaldırımlardan parklara, düğün salonlarından camilere buldukları her yere bir kilim, bir döşek atan Kobanililer, bundan sonra ne yapacaklarını bilemez halde köylerine dönmenin hayalini kuruyorlar. Kimileri de başka şehirlerdeki akrabalarının yanına gitmeye çalışıyor.
HERKES EVİNE ALABİLDİĞİ KADARINI ALDI
Suruç'ta kiminle konuşsak cümleye, "Evime 15 kişiyi aldım" diye başlıyor. Herkes evine alabildiği kadar kişiyi almış. Geri kalanlar düğün salonu, cami, kültür merkezi, okul gibi ortak yaşam alanlarına yerleştirilirken şimdi buralar da yetmemiş. Önce parklar, ardından boş dükkanlar oralarda da yer kalmayınca kaldırımlar dahi dolmuş durumda...
DEV YEMEKHANELER KURULDU
İlçenin büyük düğün salonu, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yardımları ile dev bir yemekhaneye çevrilmiş halde. Düğün salonu sadece yemekhane hizmeti vermiyor aynı zamanda gidecek yer bulamayanların bir kısmı da burada kalıyor. İçeriye ağır bir yemek kokusu hakim. Bir tarafta boydan boya uzanan plastik masalarda yemek yiyenler, diğer tarafta yere atılmış döşeklerin üzerinde uyuyanlar, oturanlar... Çocuklar ellerinde bir parça ekmek oradan oraya koşturuyorlar. Yere serili kilimin üzerinde oturan kadın ve çocukların yanına oturuyoruz. Vahide Abdülkadir, bir gün boyunca yürüyerek sınıra geldiklerini anlatıyor. 2'si Irak'ta çalışan oğulları hariç 8 çocuğunu alıp gelen Abdülkadir, artık ne yapacağını, nereye gideceğini bilemiyor.
3 AYLIK BEBEK DE SIĞINMACI OLDU
IŞİD zulmünden kaçarak ilçeye sığınanlardan 8 kişilik Bekir ailesi de sınırın açıldığı ilk gün Türkiye'ye giriş yaptıklarını anlatıyor. Kobani'de çiftçilikle geçinen Bekir ailesi bundan sonra ne yapacaklarını bilmediklerini söylüyor. Az ileride masanın üzerinde uyutulmaya çalışılan küçük bir bebek dikkat çekiyor. Ablası Revşen henüz 3 aylık Muhammed'i masanın üzerine yatırmış, uyutmaya çalışıyor.
2 BİN 500 KİŞİ BATI'YA GİTTİ
Şehir merkezinde ise umuda yolculuğun ikinci perdesi yaşanıyor. Merkezde bulunan 3 otobüs firmasının önü her saat insan kaynıyor. Servis araçlarının biri geliyor, biri gidiyor. Hepsi de ağzına kadar dolu şekilde yola çıkıyor. Cesur Urfa'nın işletmecisi Halit Deniz pazar günü sabahtan öğlene kadar 3 firmadan yaklaşık 500 kişinin Batı'ya doğru yola çıktığını anlatıyor. "Nerede akrabaları varsa, nerede iş bulabileceklerini düşünüyorlarsa oraya doğru gidiyorlar" diyen Deniz, en çok gidilen illerin İstanbul, Ankara, Mersin ve Adana olduğunu söylüyor.
KOBANİLİLERE İNDİRİM
Tatlıses firmasında da durum benzer. Firmanın işletmecisi İbrahim Baz, cumartesi sabahından pazar günü öğlene kadar ilçedeki 3 firmadan yaklaşık 2 bin 500 kişinin Batı'ya doğru yola çıktığını anlatıyor: "Normalde haftasonu bizden 15 kişi falan giderdi. Şimdi günde 1000'e yakın kişiyi gönderiyoruz. Çoğunluk büyük şehirlere gidiyor. Fiyatlarda ise Kobanililer'e özel indirim var. Normalde 90 lira olan İstanbul biletleri 80 liraya; 40 lira olan Mersin, Adana biletleri ise 30-35 liraya satılıyor.
Suruç Belediyesi Başkanvekili Mustafa Demirtaş ise gidenlere yönelik herhangi bir resmi işlem yapılmadığını belirterek, "Gelenlerden diğer illere gitmek isteyenlerin herhangi bir izin almasına gerek duyulmuyor. Herhangi bir kayıt da tutulmadığı için isteyen istediği yere gidiyor" diyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.