Dolar (USD)
35.48
Euro (EUR)
36.26
Gram Altın
3064.15
BIST 100
9822
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Havalimanlarında elle üst aratması yaptırmayanlar uçağa binemeyecek

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, havalimanı girişlerinde cihazla yapılan aramaların yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılması zorunlu hale getirildi. Kurallara uymayanlar ise uçağa alınmayacak.​
Havalimanlarında elle üst aratması yaptırmayanlar uçağa binemeyecek
09 Temmuz 2024 13:11:31
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni karara göre, havalimanı girişlerinde cihazla yapılan aramaların yetersiz kaldığı durumlarda elle arama yapılması zorunlu hale getirildi. Kurallara uymayanlar ise uçağa alınmayacak.​

Haber: Yunus Akseki

Ulaştırma alanındaki düzenlemeleri içeren kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Türk Sivil Havacılık Kanunu ile bazı kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklik yapılmasına dair kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından detaylar ortaya çıktı.

Aramayı kabul etmeyenler uçağa alınmayacak

Türk Sivil Havacılık Kanunu'nun Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu ve havacılık güvenliğine ilişkin hükümlerinde yapılan düzenlemeyle, tüm yolcular, havacılık güvenliğinin ihlal edilmemesi amacıyla havaalanlarına ve hava araçlarına geçerken yanlarındaki eşyalarıyla birlikte teknik cihazlarla ve gerektiğinde elle kontrol edilecek ve aranacaklar.

Teknik cihazlarla yapılan kontrollerin sonuçlandırılamaması durumunda, söz konusu yolcu, kendisinin ve eşyasının elle aranmasını kabul etmediği takdirde, havaalanı ve hava aracına alınmayacak.

Havacılık güvenlik tedbirleri, can ve mal güvenliğini sağlamak ve hava araçlarına, havacılık tesislerine ve kişilere yönelik yasa dışı eylemleri önlemek amacıyla, genel kolluğun gözetiminde özel güvenlik görevlilerince yerine getirilecek.

Hakimlere ayrıcalık yok

Geçtiğimiz yıllarda havalimanında üst araması yapılmasına tepki gösteren bir hakim, konuyu Danıştay’a taşıdı. İncelenen dosyanın ardından, hakimlerin üst aramalarının yapılmamasına karar verilmişti. Ancak yayınlanan kanunda, hakimlere bu ayrıcalık tanınmadı.

Diğer bir taraftan Resmi Gazete'de yayınlanan diğer kararlar ise şu şekilde;

100 Bin Liradan 2 Milyon Liraya Kadar İdari Para Cezası

Türkiye'nin deniz yetki alanları, su yolları ve iç sularda verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülecek. Bakanlık, bu hizmetleri belirlenen usul ve esaslar dahilinde gerçek veya tüzel kişilere yaptırabilecek veya devredebilecek. Bakanlıkça belirlenen şartları sağlayamayan veya kaybeden kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti verenlere, verilen süre içerisinde şartları yerine getirememeleri halinde ilgili sahada hizmet verme izni verilmeyecek. Bu yükümlülüklere aykırı hareket edenlere, ihlalin niteliğine göre, 100 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Gemilerden Sera Gazı Emisyon Bedeli Alınacak

Yük veya yolcu elleçleme amacıyla limanlara gelen veya limanlardan ayrılan ticari gemilerden sera gazı emisyonları karşılığında bedel alınacak. Bu bedeller, doğrulanan sera gazı emisyonları ile Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi güncel karbon fiyatı temel alınarak belirlenecek. Bu bedel, her yıl bir sonraki yılın eylül ayı sonuna kadar bir önceki yılın toplam bedeli olarak ödenecek. Toplanan bedeller, yeşil denizcilik için araştırma, geliştirme, dönüşüm ve yeni yapım faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine özel ödenek olarak kaydedilecek.

Sivil Havacılıkta İdari Para Cezaları Artırıldı

Sivil havacılıkta yetki ve yükümlülüklere aykırı davranılması durumunda uygulanacak idari para cezaları artırıldı. Ticari hava işletmelerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan izin veya işletme ruhsatı almaması, tarifelerdeki değişiklikleri bildirmemesi, Türk sivil hava araçlarının tescil edilmemesi, sivil havacılık personelinin yeterlilik belgesi almaması gibi durumlarda verilen 1000 liradan 10 bin liraya kadar olan para cezası, 20 bin liradan 500 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca, sivil uçak sicilinde ve verilecek tescil belgesiyle ilgili işlemlere aykırı davranışlarda bulunanlara verilen 500 liradan 10 bin liraya kadar olan para cezası da 10 bin liradan 500 bin liraya yükseltildi.

Uçuş İzni Almadan İHA Uçuranlara Ceza

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün sivil havacılığı düzenlemek maksadıyla alacağı önlemlere uymayanlara uygulanacak ceza, 10 bin liradan 500 bin liraya çıkarıldı. Uçuş izni almadan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü veya mülki idare amirlerince belirlenen alanlar dışında insansız hava aracı uçuran ve genel kolluk kuvvetlerince tespit edilen kişilere, mahallin en büyük mülki idare amiri tarafından 60 bin lira idari para cezası uygulanacak.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin