Hava durumunun psikoloji üzerindeki etkileri...
Hava durumunun insan psikolojisi üzerindeki etkisi asırlar boyunca gerçekliğini yitirmeyen, hatta ırkların belirleyici özelliklerini oluşturan bir etmendir. Doğu'daki karasal iklimden kaynaklı soğuk havalar insanda sert bir yapı oluştururken, Akdeniz'in, Ege'nin sıcak ve nemli yapısı daha rahat, daha sakin insan profili oluşturmakta... Yağmurlu havaların insanı melankoliye sürüklediği de yine araştırmalar sonucunda çıkan sonuçlardır. Hava durumunun, mevsimlerin insan üzerindeki etkilerini sizler için araştırdık.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Güz, güneşli günlerde insanların daha pozitif duygulara sahipken kapalı havalarda karamsarlık ve olumsuz düşüncelerin daha fazla ortaya çıkabildiğini belirtti.
Güz, yaptığı açıklamada, özellikle güneş ışınlarının daha az olduğu kuzey ülkelerinde insanların daha çok depresyona girdiklerini, depresyon tedavisinde "fototerapi" denilen "ışık tedavisi" uygulandığını kaydetti.
İnsan psikolojisiyle hava durumu arasında ilişki olduğunu belirten Güz, "Güneşli günlerde genellikle insanlar daha pozitif duygulara sahipken, kapalı havalarda karamsarlık ve olumsuz düşünceler daha çok ortaya çıkabiliyor. Neden güneş insanları etkiler? Güneş ışığı ile melatonin denilen bir madde beyinde serotonini uyarıyor. Serotonin halk arasında mutluluk hormonu denilen bir hormon. Melatonin de serotonini etkilediği için güneş ışığı az görülen zamanlarda serotonin miktarı azalıyor, uyku döngüsü etkileniyor ve buna bağlı olarak bazı psikiyatrik hastalıklar daha fazla görülebiliyor." dedi.
OMÜ DE BU KONUDA ARAŞTIRMA YAPTI
OMÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı olarak hava durumu ve insan psikolojisi arasındaki ilişkiyle ilgili araştırma yaptıklarını, acil servise başvuran hastaların dosyalarını incelediklerini anlatan Güz, "Acil servisteki intihar olgularıyla ilgili bin 119 dosyayı inceledik. Meteorolojiden aldığımız hava raporları ile bu dosyaları karşılaştırdığımızda, intiharların bahar ve yaz aylarında daha fazla olduğunu, nem, ısı, güneş ışığının yoğunluğu ve süresi, atmosferik basınç ve bulutluluk oranı ile intihar girişimleri arasında ilişki olduğunu tespit ettik." dedi.
Karadeniz Bölgesi'nde bahar ve yaz aylarında kapalı gün sayısının diğer bölgelere göre fazla olduğuna işaret eden Güz, "İntihar vakalarının yaşandığı günlerdeki hava durumuna baktığımızda, genellikle güneş ışığının az geldiği kapalı havalar olduğunu gördük." ifadesini kullandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.