Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.96
Gram Altın
2461.44
BIST 100
9897.45
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

HAVA DEĞİŞİMİ ÖN CAMDA OLUŞAN ÇATLAĞI ETKİLER Mİ?

​Araç sahibi olan bir çok kişi hava değişimi ön camda oluşan çatlağı etkiler mi? sorusunu merak ediyor. Hemen her sürücünün bunları bilmesi faydalı olacaktır.
HAVA DEĞİŞİMİ ÖN CAMDA OLUŞAN ÇATLAĞI ETKİLER Mİ?
25 May 2023 15:25:18
​Araç sahibi olan bir çok kişi hava değişimi ön camda oluşan çatlağı etkiler mi? sorusunu merak ediyor. Hemen her sürücünün bunları bilmesi faydalı olacaktır.

Araç sahibi olan bir çok kişi hava değişimi ön camda oluşan çatlağı etkiler mi? sorusunu merak ediyor. Hemen her sürücünün bunları bilmesi faydalı olacaktır.

Ön camın çatlaması, görüntü itibari ile kötü olabileceği gibi güvenlik açısından da tehlike doğurabilir. Bu bakımdan ön camda meydana gelen hasarlar kesinlikle göz ardı erilmemelidir. Ön cam çatlağı ya da kırılması neredeyse tüm sürücülerin başına gelen bir durumdur. Daha bu durumun olma olasılığı bile can sıkıcı olsa da önemli olan sorunun üstesinden nasıl geleceğini bilmek ve çözüme odaklanmaktır. Ön camda oluşan çatlak ya da hasar küçük ya da büyük olsa da kişinin tadını kaçırır. Ancak oluşan hasarın boyutu da önemli bir husustur. Büyük oranda kırılan ön cam direkt değişim istediği gibi minik çizikler zararsız olduğundan herhangi bir müdahale de gerektirmeyebilir. Ancak oluşan çatlağın kış ya da yaz şartlarında ne denli ilerleyeceğini de hafife almamakta fayda var. Peki hava değişimi oluşan çatlak üzerinde ne gibi bir etki yapar? Ön cam çatladığında soğuk hava o çatlağın yayılmasına neden olur mu? Hava geçişlerinin ön camda meydana gelen çatlak üzerindeki etkilerini merak ediyorsan okumaya devam et.

buzlanma_76459386fa39706a1414a9038020f7b8.jpg

ÖN CAMDA OLUŞAN ÇATLAK SOĞUK HAVADA NEDEN YAYILIR?

Ön camda oluşan çatlak soğuk havada neden yayılır? sorusunun yanıtı oldukça basittir. Ön camda oluşan çatlak araç sahiplerinde genel olarak tedirginliğe sebep olur. Çünkü birçok kişi oluşan çatlağın daha fazla yayılmasını önlemek ister ve bu yönde çözümler bulmaya çalışır. Ön camda oluşan çatlak için zaten yapılabilecek iki seçenek vardır. Tamir et ya da tamamen değiştir. İlk etapta tamir etmek düşük maliyet açısından çok cazip gelir. Ancak ön cam çatlağını onarmak çok da mantıklı bir tercih olmayabilir. Çatlağın çok küçük olması durumunda onarma işi mantıklıdır. Ancak büyük çatlaklar için onarım yapmak mantıklı olmayabilir. Çatlağın boyutu dikkate alınmadan onarıldığında çatlak büyüyerek tüm alana yayılabilir. Bu bakımdan uzun süren güvenlik için doğru olan yöntem ön camın tamamen değiştirilmesidir. Özellikle kış aylarda ön camda bulunan çatlağın büyüme olasılığı çok daha fazladır. İçerideki hava ile dışarıdaki hava oranı değişkenlik gösterdiğinde camdaki çatlak büyüyebileceği gibi tüm cam üzerindeki hasarın yayılması da mümkündür. Havanın ısınması ya da soğuması cam üzerinde büzüşme ya da genişleme meydana getirir. Bu da çatlağın daha fazla yayılmasına sebebiyet verir. Bu nedenle hava değişiminin yoğun olduğu kış aylarına girmeden ön camda var olan çatlağın giderilmesi gerekir.

n cam buz_d1b190be382bb2ab0f93a86dc085d669.jpg

BUZ ÇÖZÜCÜ KULLANMAK ÖN CAMDAKİ ÇATLAĞI ETKİLER Mİ?

Araç sahibi bireylerin merak ettiği bir diğer konu da buz çözücü kullanmak ön camdaki çatlağı etkiler mi? sorusudur. Havanın bir anda soğuması ya da bir anda ısınması çatlak üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Havanın çok soğuk olduğu zamanlarda ön camda oluşan buzlanma için buz çözücü kullanmak gerekebilir. Ancak buz çözücüyü kullandığınız anda camın ısısı aniden değişir. Ani ısı değişimi camda bulunan çatlağın boyutunu artırabilir. Cam zerinde meydana gelen bu değişim sonrası çatlak ya da var olan hasar büyüyerek daha geniş bir alana yayılabilir. Bu durum buzlu cam üzerine sıcak su dökülmesi durumunda da geçerlidir. Sıcak su buzlu cam üzerine döküldüğünde var olan çatlağı yayabileceği gibi yeni bir çatlağın oluşmasına da yol açabilir.