Hava araçları 10 günde 19 bin 140 sorti yaptı
AA muhabirinin Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, son dönemde çıkan orman yangınlarının söndürülmesinde havadan tespit ve müdahale büyük rol oynadı.
Yangınların ilk çıkış anı insansız hava araçlarıyla (İHA) hızlı şekilde tespit ediliyor. İHA'larla dakikada 35 milyon dekar alan taranarak bu tespitler yapılıyor. Alevler görülür görülmez eş zamanlı olarak yangın yönetim merkezi ve müdahale araçlarına iletiliyor. Yangınlara ilk müdahaleler de genellikle havadan yapılıyor. Devam eden orman yangınlarında halen 9 İHA görev yapıyor.
15 uçak ve 64 helikopter de alevlerin havadan söndürülmesi için hizmet veriyor. Söz konusu araçlar, özellikle Antalya ve Muğla'da çıkan büyük boyutlu yangınlarda adeta mekik dokudu.
Antalya'da 29 Temmuz-7 Ağustos dönemini kapsayan 10 günlük sürede orman yangınlarına müdahalede uçak ve helikopterlerle 8 bin 744 sorti yapıldı. Bunların 7 bin 528'inin helikopterler, 1216'sının uçaklarla yapıldığı kayıtlara geçti.
Söz konusu dönemde kentteki orman yangınlarına toplam 35 bin 410 ton su atıldı. Bunun 20 bin 900 tonu helikopter, 14 bin 510 tonu uçaklarla belirlenen noktalara döküldü.
Muğla'da hava araçları 10 bin 396 sorti yaptı
Muğla'da ise 10 günlük süreçte uçak ve helikopterlerle orman yangınlarına müdahale edilirken toplam 10 bin 396 sorti yapıldı. Bunların 9 bin 264'ü helikopterler, 1132'si uçaklarla gerçekleştirildi.
Bu dönemde 39 bin 590 ton su, hava araçlarıyla Muğla'daki yangın alanlarına atıldı. Helikopterlerle 25 bin 240 ton su, uçaklarla 14 bin 350 ton su alevlerin kontrol altına alınmasında kullanıldı.
Böylece her iki ilde çıkan orman yangınlarına müdahalede toplam 19 bin 140 sorti yapılırken 75 bin ton su atılmış oldu. Buralardaki sorti sayılarına bakıldığında günlük ortalama 56 ile 2,5 ton su taşıyabilen helikopterler öne çıktı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.