Hatmi çiçeğinin faydaları nelerdir?
Hatmi çiçeği nedir? Hatmi çiçeği faydaları nelerdir? Son zamanlarda bilinirliği artan, popüler olan hatmi çiçeği nedir, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır? Bu yazımızda hatmi çiçeği hakkında her şeyi bulabilirsiniz. İşte hatmi çiçeği faydaları ve kullanım alanları...
Türkiye’de “Hatmi, Gülhatmi” isimleri, bitkinin hem Althaea, hem de Alcea türlerine verilmektedir.Çoğu bitkinin sadece bir kısmı faydalıyken, bu bitkinin tüm kısımlarından yararlanılır.
Althaea türleri Malvaceae (Ebegümecigiller) familyasına dahildir. Bu iki cinse dahil türler birbirlerine oldukça benzerlik gösterirler. Alcea türlerinin çiçeklerinin petal (taç) yaprakları daha uzun, erkek organları ise sarı renkli iken Althaea türlerinin petal yaprakları kısa ve erkek organları da pembemsi mordur.
Hatmi çiçeği faydaları nedir?
Bu türlerden çok eskiden beri tıbbi olarak en fazla Althaeaofficinalis türü kullanılmaktadır. Bitkinin cins adı Rumca şifa anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Tür adı officinalis de tıbbi özelliği olan pek çok bitki gibi bu bitkiye de verilmiştir.
Hatmi çiçeği faydaları nedeniyle çok eskiden beri tıbbi amaçlarla her derde şifa olarak kullanıla gelmiştir.
Solunum rahatsızlıkları. En yaygın kullanımı amaçları arasındadır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. En önemli Hatmi çiçeği faydası olarka bu gösterilebilir. Balgam söktürücü ve öksürüğü azaltıcı etkileri vardır. Bronşit ve bronşiyal soğuk algınlığını hafifletir. Kan şekerini düşürücü etkisi vardır. İdrar söktürücü ve antioksidan özelliği vardır. El ve ayaklarda soğuktan oluşan kızarıklıklarda kullanılır. Bunun için hatmi kökleri lokal olarak kullanılır.
Hatmi çiçeği çayı nasıl yapılır?
Kurutulmuş olarak alacağınız Hatmi çiçeğini sıcak suya koyun, 2 – 3 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzerek içebilirsiniz.
Ülkemizde Althaea cinsine dahil birisi tek yıllık, üçü çok yıllık olmak üzere dört, Alcea cinsinin ise hepsi de çok yıllık olmak üzere 19 türü doğal olarak yetişmektedir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır Halk hekimliğinde faydaları nedeniyle tercih edilen Hatmi kök, yaprak ve çiçeği;
Laksatif olarak kabızlığı gidermede, Sindirim sisteminde kabızlık, Diyare, bağırsak yangısı ve gastritte, Solunumun sistemi yangılarında, Larenjit ve farenjit, bronşit ve soğuk algınlığında; Koroner rahatsızlıklarda ve hipertansiyonda, Aft (pamukçuk), dişeti yaraları, sistit, böbrek taşları ve nefritte kullanılmaktadır.
Hatmi çiçeği nasıl kullanılır?
Haricen lapa şeklinde apselerde, çıbanlarda, varis, tromboz ve bunlara bağlı yaralarda, yanık ve böcek ısırıklarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sulu solüsyonu, müsilajın bozulmaması ve diğer bileşiklerin suya fazlaca geçmemesi için oda sıcaklığında ılık su ile maserasyon şeklinde hazırlanmalıdır. Mikrobiyolojik bulaşıklık olmaması için su kaynatılıp soğutulmalıdır.
Ağzı kapalı bir kap içerinde en az 2-3 saat bu şekilde bekletilmelidir. Yan etkileri pek bilinmeyen zararsız bir drog olarak kabul edilmekte, çocuklarda da güvenle kullanılabileceği belirtilmektedir.
Hatmi bazı ülkelerde tıbbi amaçla yetiştirilir. Bitkiler ikinci yılda hasat edilir. Müsilaj miktarı geç sonbaharda (ekim, kasım) hasat edilen köklerde maksimum seviyede olduğundan bitkinin hasadı bu aylarda yapılmalıdır.
Hatmi kökleri, ticarete kabuğu soyulmamış (Althaeaeradixnaturalis) veya soyulmuş (Althaeaeradixmundata) olarak arz edilir. Hatmi yaprakları çiçeklenme döneminde toplanıp, doğal ve suni olarak 40°C’yi geçmeyen sıcaklıkta kurutulur. Hatmi çiçekleri de çiçeklenme dönemi içerisinde (haziran – ağustos) toplanıp kurutulur.
Adaçayının faydaları ve kullanım alanları
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.