Hatlı minibüsler koronavirüs nedeniyle kontak kapattı
Koronavirüs salgının Türkiye'ye sıçramasının ardından alınan önlem ve tedbir ile Türkiye adeta eve kapandı. Çok sayıda şirket evden çalışma modeline geçerken, evden çalışmaya uygun olmayan iş yerlerinde ise dönüşümlü çalışma modeline geçilerek iş yerlerinde bulunma süreleri azaltıldı.
YÜZDE 65 AZALMA VAR
Atılan adımların etkisi çok hızlı bir şekilde toplu taşımada da hissedildi. İstanbul'da toplu taşıma araçlarını kullanım oranı koronavirüs nedeniyle yüzde 64 seviyesine kadar düştü. Öyle ki iki hafta öncesine kadar 7.4 milyon civarında olan kullanım oranı 20 Mart itibariyle 2.2 milyon kişiye kadar gerilemiş oldu.
Toplu taşımada ortaya çıkan düşüşten en fazla etkilenenlerden biri de hiç şüphesiz gün içerisinde milyonlarca kişiyi taşıyan hatlı minibüsler oldu.
1 AY GEÇERLİLİĞİ OLAN İLAÇLAMA!
Koronavirüs salgını sonrası minibüslerde alınan tedbirlere değinen İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Kazım Bilge, ilçe belediyelerince günlük olarak yapılan ilaçlamanın yanı sıra büyükşehir belediyesi tarafından da İstanbul genelindeki bütün minibüslerin 1 ay geçerliliği olan ilaçlarla dezenfekte edilmeye başladığını ve ilaçlama yapılan araçlara bu işlemin yapıldığına dair gerekli olan sertifikaların da asılmaya başladığını vurguladı.
ŞOFÖRLERE ELDİVEN ZORUNLULUĞU
Yapılan ilaçlamaların yanı sıra araç sahipleri ve şoförlere kalkış noktalarında gerekli bilgilendirmelerin yapıldığını, bekleme alanlarında sosyal mesafenin korunduğunu ve sefer sonrasında araç içlerinde etkili dezenfektanlar ile kişisel temizliklerin de yapıldığını aktaran Bilge, şoförlerin gün içerisinde çok yoğun bir şekilde temasta bulunduğu paralar için ise eldiven kullanma zorunluluğu getirildiğini kaydetti.
YARISINDAN FAZLASI PARK HALİNDE
Öte yandan İstanbul genelinde 6 bin 400 civarında hatlı minibüs bulunduğunu ve bu araçlar üzerinden 15 binden fazla kişinin çalıştığını da dile getiren Bilge, koronavirüs salgını sonrası yolcu sayısındaki düşüşle birlikte 3 bin 500'den fazla aracın seferden çekilerek parklarda yatmaya başladığını belirtti.
'ZARARINA DA OLSA TAŞIYACAĞIZ'
Bir aracın günlük ortalama yakıt ve şoför masrafları dahil 500 TL gibi bir maliyeti olduğunu ancak salgın sonrasında ciddi anlamda düşen yolcu sayılarından ötürü karın tokluğuna kontak çalıştırdılarını da aktaran Bilge, ''Ülke olarak geçilen bu zor günler minibüsçüler olarak zarar da etsek elimizi taşın altına koyacağız'' diyerek bundan önce olduğu gibi yolcu sayısına bakmadan vatandaşı bir noktadan diğer bir noktaya taşımaya devam edeceklerini söyledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.