Dolar (USD)
32.58
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2504.63
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hatırlamanın Projesi: Arka Mahalle Sakinleri

Şehrin arka mahallelerinde kaybolan hayatların, ne büyük depremler getireceğini fark eden bir grup genç, 'şehir unutturur, ama insan unutmamalı" dedi ve hatırlamaya doğru yola koyuldu: Arka Mahalle Sakinleri
Hatırlamanın Projesi: Arka Mahalle Sakinleri
21 Temmuz 2014 14:04:00
Şehrin arka mahallelerinde kaybolan hayatların, ne büyük depremler getireceğini fark eden bir grup genç, 'şehir unutturur, ama insan unutmamalı" dedi ve hatırlamaya doğru yola koyuldu: Arka Mahalle Sakinleri

ŞEHRİN arka mahalleri ile işlek caddeleri arasında birbirimizi göremeyecek kadar bir uçurum varsa eğer, orada çok şey unutuluyor demektir.

Bu unutuşun ve şehrin arka mahallelerinde kaybolan hayatların, ne büyük depremler getireceğini fark eden bir grup genç, "şehir unutturur, ama insan unutmamalı" dedi ve hatırlamaya doğru yola koyuldu. Bir grup genç öncülüğünde başlatılan bu yolculuğun adı: Arka Mahalle Sakinleri

Hayatların içinde

Arka Mahalle Sakinleri projesinin en önemli hedefi, şehrin unutulan insanlarının hayatlarına biraz olsun dokunabilmek, onlarla uzaktan değil hayatlarının tam içinde birlikte varolabilmek, dayanaşabilmek. Projenin çalışma alanları öncelikli olarak yardıma muhtaç aileler ve sokakta çalışan çocuklar. Bunun dışında yardıma muhtaç Suriyeli ailelerle de ilgileniyor Arka Mahalle Sakinleri. Henüz yeni bir oluşum olan Arka Mahalle Sakinleri ilk aşamada pilot bir uygulama olarak yardıma muhtaç bir aile ile başlar çalışmalarına. Bir taraftan ailenin maddi anlamda ihtiyaçları giderilir diğer taraftan da çocuklara eğitimsel ve psikolojik anlamda destek verilir. Bir aile ile yola çıkan gönüllüler daha sonraları birçok aileye ulaşır. Şimdilerde yardıma muhtaç ailelerin yanında yetiştirme yurtlarına da yönelik proje hazırlığında olan Arka Mahalle Sakinleri ulaşabildikleri kadarıyla birçok hayata dokunabilmeyi hedefliyor.

Önce samimiyet

Toplum içinde unutulan insanlara ulaşma hedefiyle yola çıkan Arka Mahalle Sakinlerini birçok yardım çalışmalarından ayıran en önemli şey, gönüllülerin yardım yapılan aileler ile sürekli iletişim halinde olması. Arka Mahalle Sakinleri proje koordinatörü Cuma Obuz çalışmanın en önemli amacının maddi yardımdan çok ailelerin yanında olunduğunun onlara hissettirilmesi olduğunu vurguluyor: "Diğer yardım kuruluşları tespit edilen ailelere sadece yardım götürüyorlar ve oradan ileri gitmiyor hatta aileleri bazen hiç görmüyorlar bile. Ama arka mahallemizin en büyük misyonu ailelerle birlikte zaman geçirmek. Onlara maddi anlamda yardım etsek de bizlerin onlardan farklarının olmadığını göstermektir.Aslında insan doğasına en uygun olanı da budur."

İlgilenilen aileler de Arka Mahalle çalışmalarının diğer birçok çalışmadan farklı olduğunu hissetmişler. İlk başları sadece arada bir çeşitli yardım geleceğini düşünmüşler ancak proje gönüllülerinin sürekli onlarla irtibat halinde olması aileleri önce şaşırtmış sonraları gönüllülerin asıl gayelerinin onların her anlamda yanlarında olmaya çalışmak olduğunu anlamışlar.Şimdi ise aileler Arka Mahalle Sakinleri gönüllülerini adeta bir aile gibi görüyorlar. Herhangi bir maddi yardım gelmese dahi varlıklarının onlar için çok değerli olduğunu, çocuklar ile ilgilenmelerinin, evlere ziyaret yapılıp bir iki kelam etmelerinin her şeyden önemli olduğunu söylüyorlar. Proje koordinatörü Cuma Obuz ise ailelerden gelen ilk tepkileri ve değişimi şöyle anlatıyor: "Aileler ilk başlarda bizleri diğer yardım kuruluşları gibi zannediyorlardı. Arada bir gıda v.s yardım geleceğini düşünmüşler hatta bu konuda sorular bile sormuşlardı. Ama daha sonra bizlerin, onların hem zor günlerinde hem de sevinçli günlerinde yanlarında olduğumuzu görünce onlar da anladılar ki bizlerin asıl gayesi manevi anlamda destek. Elbette maddi desteklerimiz var ama bizim önceliğimiz komşuluk, kardeşlik ve insanlık ilişkisidir. Bizler para, yardım v.s gibi şeylerle asla ailelerimizle iletişim kurmadık. Bizlerin en iyi iletişim aracı yüzlerimizdeki tebessümümüzdür."

Sokakta çalışmak

Arka Mahalle Sakinleri'nin ilgilendiği bir diğer alan ise çalışan çocuklar. Maddi yetersizlikten dolayı çalışmak zorunda kalan çocuklara eğitimsel, psikolojik anlamda destek veren Arka Mahalle Sakinleri bu konuda Hayat Vakfı ile ortak çalışmalar yürütüyor. Henüz yeni bir oluşum olduklarını belirten Cuma Obuz, ilerleyen zamanlarda çalışan çocuklar konusunda daha sistemli çalışmalar yapacaklarını söylüyor. Ayrıca sokağa yönelik çalışmalardan da bahseden Obuz madde bağımlılarına dair çalışmalar da yapacaklarını, tedavisini üstlendikleri madde bağımlısı bir gençle bu çalışmalarına ilk adımlarını attıklarını söylüyor.

Daha fazla hayata dokunabilmek adına Arka Mahalle Sakinleri şu çağrıyı yapıyor: "Tozlanmış vicdanları silelim ve yeniden tarihe not düşelim. Tarihe bir not da bizler düşelim.Küçücük de olsa bu notu yazalım insanlık ailesinin ortak hafızasına. Bu halkayı daha da sağlamlaştırmak için sizlerin desteğine ihtiyacımız var." Arka Mahalle Sakinleri'nin çalışmalarını projenin facebook adresinden takip edebilirsiniz.

Zehra ÇAKMAK -İSTANBUL

[email protected]