Dolar (USD)
34.92
Euro (EUR)
36.39
Gram Altın
2942.93
BIST 100
10025.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hatay'da şehir merkezi arsaya döndü

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle sarsılan Hatay'da, ekiplerin yoğun çabaları sonucunda enkaz kaldırma çalışmaları kesintisiz devam ediyor. Kentte binlerce enkazın temizlendiği bu süreçte, şehir tanınmaz bir hal aldı.
Hatay'da şehir merkezi arsaya döndü
14 Eylül 2023 10:57:33
Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkisiyle sarsılan Hatay'da, ekiplerin yoğun çabaları sonucunda enkaz kaldırma çalışmaları kesintisiz devam ediyor. Kentte binlerce enkazın temizlendiği bu süreçte, şehir tanınmaz bir hal aldı.

Türkiye, 6 Şubat'ta tarihin en büyük depremini yaşadı.

Depremde en büyük hasarı alan Hatay

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler 11 ili etkiledi.

Yaşanan depremlerde 50 binden fazla vatandaş hayatını kaybederken binlerce vatandaş da yaralandı.

Öte yandan depremde en büyük hasarı alan kent ise Hatay oldu.

Enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor

Asrın felaketi olarak isimlendirilen depremlerde ilk günden itibaren devlet millet el ele afetzedelerin yaralarının sarılması adına çalışmalar yapılıyor.

Kentte arama kurtarma çalışmalarının ardından enkaz kaldırma işlemleri aralıksız olarak devam ediyor.

deprem_ae19b88b344184140e9e3cb560882ca2.jpg

Şehir merkezi tanınmaz hale geldi

Binlerce binanın yerle bir olduğu kentte, depremin 8'inci ayında enkazın büyük bölümünün kaldırıldı.

Hatay'ın Antakya ilçesinde vatandaşlar, yıllarca yaşadığı sokakları tanıyamıyor.

Kentin eski günlerine dönmesi için konut ve iş yeri yapımlarının aralıksız devam ettiği kentte, vatandaşlar ise gelecekten ümitli.

Deprem Anında Neler Yapmalısınız?

Depremlerde can ve mal kayıplarının artmasının en önemli nedenlerinden biri de sarsıntı sırasında kişilerin kendilerini nasıl koruyacaklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilmemeleridir. Peki, deprem anında ne yapmanız gerekiyor? İşte yanıtı...

Bina içindeyseniz

Kesinlikle panik yapmayınız.

Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunuz.

Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturun. Başınızı iki elinizin arasına alarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile koruyun. Sarsıntı geçene dek bekleyin. Güvenli bir yer bulup, diz üstü ÇÖK, baş ve enseyi koruyacak şekilde KAPAN, düşmemek için sabit bir yere TUTUN hareketini yapın. Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın.

Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun.

Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın. Üzerinize düşecek ağır bir eşya yoksa bir yastıkla başınızı koruyun; varsa en yakındaki güvenli alana geçin.

Size yakın çok sağlam ve yüke dayanıklı bildiğiniz bir kapı değilse, kapıyı kullanmayın. Çoğu iç mekan kapısı basitçe inşa edilmiştir ve sizi korumaktan uzaktır.

Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşmayın. Sarsıntı bitene kadar içeride kalın, ancak sarsıntı bitince dışarı çıkmak güvenlidir. Sarsıntı sırasında binayı terk etmeye çalışmayın.

Araştırmalar, çoğu yaralanmanın bina içinde hareket ederken veya dışarı çıkmaya çalışırken oluştuğunu göstermektedir.

Balkona çıkmayın.

Balkonlardan ya da pencerelerden atlamayın.

Asansör kullanmayın.

ACİL DURUMLARI ve YANGINLARI bildirmek dışında telefonları KULLANMAYIN. Kibrit ve çakmak YAKMAYIN, elektrik düğmelerine DOKUNMAYIN.

Elektriklerin kesilebileceğinin; yangın alarmlarının çalışabileceğinin ve yangın söndürme sistemlerinin devreye girebileceğinin farkında olun

Tekerlekli sandalyede iseniz tekerlekleri kilitleyerek başınızı ve boynunuzu korumaya alın.

Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde; ocak, fırın vb. cihazları kapatın. Dökülebilecek malzeme ve maddelerden uzaklaşın.

Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatın; soba ve ısıtıcıları söndürün. Diğer güvenlik önlemlerini alın; daha önceden hazırlanmış acil durum çantası ile gerekli olan eşya ve malzemeyi yanınıza alarak binayı daha önce tespit ettiğiniz yoldan derhal terk edip toplanma bölgesine gidin.

Her büyük depremden sonra mutlaka artçı deprem olur. Artçı depremler zaman içerisinde seyrekleşir ve büyüklükleri azalır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girmeyin.

Artçı depremler sırasında da ana depremde yapmanız gerekenleri yapın.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin