Haşim Kılıç ilk kez konuştu
-Kılıç, "Yaptığım konuşma tartışılıyor. Ben söyleyeceklerimi söyledim. Şu andan itibaren söyleyebileceğim çok fazla bir şey yok" dedi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, iktidar tarafından kendisine yöneltilen 'Mahalle değiştirdi' eleştirileriyle alakalı soruya, "Buraya gelirken bu konuyla alakalı konuşmama üzere geldim. Şu anda yoğun bir şekilde bu konular tartışılıyor. Ben söyleyeceklerimi söyledim. Şu andan itibaren benim söyleyeceğim bir şey yok." cevabını verdi.
Asya Anayasa Mahkemeleri ve Muadili Kurumları Birliği (AAMB) ikinci kongresi Hilton Otel'de gerçekleştirildi. İki gün süren toplantıların ardından açıklanan deklarasyonun sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve Endonezya Anayasa Mahkemesi Başkanı Dr. Hamdan Zoelva bir basın açıklaması yaptı. Haşim Kılıç, Endonezya Anayasa Mahkemesi Başkanı Zoelva'ya dönem başkanlığını devretti.
Asya Anayasa Mahkemeleri Birliği'nin 14 ülkenin ortaklığında kurulmuş 15 gözlemcisi olan bir hukuk birimi olduğunu belirten Kılıç, "Anayasa mahkemelerinin Afrika'da da birliği var. Avrupa Anayasa Mahkemeleri Birliği var. Türkiye, Avrupa ve Asya ülkesi olması nedeniyle iki kıtanın da Anayasa Mahkemesi üyesidir." dedi.
İki gün süren toplantıyı tamamladıklarını anlatan Kılıç, "İstanbul deklarasyonunu yayınladık.Katılan ülkeler özellikle hukukun üstünlüğü, insan hak ve özgürlükleriyle ilgili bir sunumyaptılar. Karşılıklı değerlerimiz üzerinde anayasa adaleti üzerinde görüşmeler oldu. Bu görüşmelerin sonunda Asya Anayasa Mahkemeleri toplantısı sona erdi. Endonezya, AsyaAnayasa Mahkemeleri Başkanlığı'nı yürütecek. İki yıllık sürede önemli çalışmalar yapıldı. Türkiye'de anayasa okulu şeklinde, yaz okulu gibi, bir girişim oldu. Bunu tamamladık. Yaptığımız toplantılar sonunda bu okulu sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Basın mensuplarının ,"Geçen hafta anayasa mahkemesinin kuruluş yıl dönümünde yaptığınızkonuşmanın ardından iktidar tarafından eleştiri alıyorsunuz. Bunlardan biri de 'Mahalle değiştirdi' deniyor. Mahalle mi değiştirdiniz? Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Kılıç, "Buraya gelirken herhangi bu konuyla alakalı konuşmama üzere geldim. Şu anda yoğun bir şekilde bu konular tartışılıyor. Ben söyleyeceklerimi söyledim. Şu andan itibaren benim söyleyeceğim bir şey yok. Onun için o konu değil de Asya Anayasa Mahkemeleri'yle ilgili yapılan etkinlikle alakalı sorunuz varsa cevaplandıralım." ifadelerini kullandı.
Asya Anayasa Mahkemeleri'nin ortak imzasıyla açıklanan deklarasyonda ise şu ifadelereyer verildi: "Anayasanın üstünlüğünü ve anayasal değerleri ayakta tutan anayasa yargısı ve denetim sistemlerinin temel hak ve özgürlüklerinin yanı sıra anayasal devlet düzenininkorunmasında vazgeçilmez araçlar haline geldiğini teyit ederiz. Bizler son yüzyılda bilim veteknoloji alanlarında meydana gelen ve devlet yapısının büyümesine yol açan devasagelişmelerin şahitleri olarak bireylerin sosyal olarak dezavantajlı ve savunmasız grupların haklarına öncelik verilmesi gerektiğine inanıyoruz."
'KAMU GÜCÜNÜ KULLANAN DEVLET ORGANLARI, TEMEL HAK VEÖZGÜRLÜKLERİ ÇİĞNEMEKTEN KAÇINMALIDIR'
"Bizler, dünyanın her tarafındaki karışıklıkları, adaletsizlikleri ve insan onunun aşağılanmasını görerek, gücün tahakkümünün gelip geçici olduğunu, baki olanınsa adaletin egemenliği olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu nedenle, kamu gücünü kullanan devlet organları temel hak ve özgürlüklerini çiğnemekten kaçınmalıdırlar."
"Türkiye'nin dönem başkanlığı süresince 3 yeni üyenin ve bir gözlemci anayasa mahkemesinin birliğimize katıldığını ve yeni bir uluslararası işbirliği vasıtası olarak, 'Birinci Anayasa Yargısı Yaz Okulu'nun başarıyla gerçekleştirildiğini hatırlatarak tüm samimiyetimizle Asya'daki diğer anayasa mahkemelerinin ve yüksek mahkemeleri insan haklarının, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün korunması konusunda AAMB çatısı altında bizlerle omuz omuza durmaya davet ediyoruz."
haber7
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.