Haşhaş yemek haram mı?
Uyuşturucu yapımında kullanılan haşhaş Afyon yöresinde böreklere lezzet katmasıyla meşhur. Peki haşhaş caiz mi? Haşhaş yemek helal mi? İşte cevabı...
Uyuşturucuda kullanımı ile tanınan ancak farklı ihtiyaçlar için de kullanılan haşhaş ve kenevir Türkiye'nin gündemine oturdu. Peki Haşhaş ve kenevir caiz mi? Kenevir yetiştirmek, alım satımını yapmak haram mı? Detaylar haberimizde...
DİB'den kenevir fetvası
Dini açıdan, kendisi aslen haram olmayan ürünleri helal alanlarda kullanmak üzere üretmekte ve ticaretini yapmakta bir sakınca yoktur. Bu maddeler normal olarak, helal alanlarda iş yapan kişi veya kurumlara satıldığı halde, alıcılar tarafından gizlice ve dolaylı yoldan, haram işlerde kullanılsa bile bundan dolayı üreticinin bir sorumluluğu olmaz. (Zeylaî, Tebyîn, VI, 28)
Ancak doğrudan gayrimeşru maddelerin üretiminde kullanılmak üzere ve bunu bilerek ilgili kişilere bu ürünleri satmak, bir haramı desteklemek ve yaymak anlamına geleceğinden bu gibi kazanç yollarından sakınmak gerekir. (Şirbini, Muğni’l-muhtac, II, 51; İbn Rüşd el-Ced, el-Beyan ve’t-tahsil, IX, 394-395; Şemsuddin İbn Kudame, eş-Şerhu’l-kebir, IV, 306)
Allah Teâlâ Kur’an-ı Kerim’de, “İyilikte ve takvada yardımlaşın, ama günahta ve düşmanlıkta yardımlaşmayın.” (Maide, 5/2) buyurmaktadır.
Öte yandan herhangi bir ürün, günlük kullanımda nerdeyse tamamen haram bir maddenin üretimi için kullanılmakta ise, bu ürünü üretmek ve ticaretini yapmak, harama destek olacağından dinen sakıncalı olur. Uyuşturucu imalatına dönük olarak haşhaş ve benzeri ürünlerin üretimi ve satımı haramdır (bk. İbn Abidin, Reddü’l-muhtar, X, 35; Zuhayli, el-Fıkhu’l-İslami, VI, 166)
Fakat ilaç imalatı gibi farklı helal alanlarda kullanılmak üzere yetiştirilip satılmalarında sakınca yoktur. Söz konusu maddelerin ekiminde devlet tarafından alınan bir karar ve konulan kotalar varsa bunlara riayet etmek gerekir.
Allah yeryüzünde faydalı olan her şeyi insanlar için helâl kılmıştır: "O öyle bir Allah ki yeryüzünde bulunan her şeyi sizin için yarattı." (Bakara,2/ 29), "De ki: Allah'ın kulları için ortaya çıkardığı zineti, temiz ve hoş rızıkları kim haram kılmıştır (kim haram kılabilir)?" (A'râf, 7/32) mealindeki ayetlerden anlaşılıyor ki, “Eşyada asıl olan ibahadır/mübah olmaktır.” Haramlar ise istisnadır.
O halde, istisnai olan haramların bazı sebepleri olmalıdır. O sebeplerin varlığı helal olan bitkileri ve sair gıdaları haram statüsüne konulmasına sebeptir.
Bunları ilkeler bazında şöyle sırlamak mümkündür:
a) Necis, pis olan şeyler haramdır. A'râf, 32. ayette yer alan “temiz ve hoş rızıklar” mealindeki ifadesi ile, “Ey insanlar! Yeryüzünde bulunan şeylerden helâl ve temiz olarak yiyiniz" (Bakara, 2/168), "(O Peygamber) onlara temiz şeyleri helal, pis şeyleri de haram kılıyor" (A'râf, 157) mealindeki ayetlerin ifadesi, zımnen “necis-pis” olanların haram olduğuna işaret etmektedir.
b) İnsana zarar veren şeyler haramdır. Örneğin, üzüm, hurma helal bir bitki türüdür. Fakat bunların içki/sarhoş edici bir konuma sokularak içilmesi haramdır, çünkü zararlıdır.
c) Yine zarar verici veya öldürücü veya sarhoş edici özelliği olan haşhaş, afyon, esrar, “zehirli mantar” gibi bitkiler de haramdır.
Ancak, bir işlem yapılmamış veya işlem yapılsa bile zararlı hale getirilmemiş olan haşhaş tohumu, haşhaş yağı, kenevir tohumu gibi bitki tohumları ve onlardan yapılan yiyecekler elbette haram değildir.
Haram olanlar, bu tür bitkilerin ve tohumlarının zararlı halleridir.
Demek ki bu tür bitki ve tohumların uyuşturucu olarak veya başka şekillerde zarar verecek haliyle kullanılması, yenilmesi ve içilmesi haramdır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.