Hasbinallahu ve nimel vekil!
İYİ SEYİRLER
Batı'nın 'özgürlük' anlayışı sadece 'internet' için geçerli. Mısır cuntası, 528 kişinin 37'sinin idamını onadı, 491'ine müebbet verdi. İhvan lideri Bedii dahil 683 kişiye daha idam kararı çıktı. Dünya seyirci
683 KİŞİYE DAHA İDAM
ABD, AB, BM için 'özgürlük' ve 'demokrasi' sadece 'internet' için geçerli. İnsan ölümlerini sadece seyreden Batı'nın desteklediği Mısır cuntası, 528 sanığın idam cezasına çarptırıldığı davada, 37 kişi hakkında verilen idamı onayladı, 491 kişinin cezasını ise müebbet hapse çevirdi. Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında daha idam kararı verildi.
AKIL ALMAZ
Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına ilişkin, "Bu tip siyasi mahkemelerin verdiği akıl almaz, inanılmaz cezaları kabullenmek mümkün değil" diye konuştu.
YÜZ KARASI
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Müslüman Kardeşler üyelerine idam cezası verilmesini yüz karası olarak tanımladı. Arınç "Buna sesini çıkarmayan ülkelerin bulunması da çok vahim" dedi.
YARGIÇ DEĞİL CELLAT
Rabia Platformu başkanı Cihangir İşbilir:Mısır'da bugüne kadar bin 211 idam kararı verildi. Rabia direnişinde ve darbe sürecinde 7 bin kişi katledildi. Yargıçlar birer cellat olarak kullanılmaktadır.
CÜBBELİ KATİLLER
Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı:Bu karar adam öldürmenin cübbe giyerek gerçekleştirilmesidir. Hakimler hukuk cübbesi giyerek cinayet işliyor.
ADLİ YARGILAMA YOK
Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan:Cuntacılar en temel hukuk kurallarını hiçe sayarak 20 dakikada 529 ölüm cezası verdi. Burada adli yargılanma yok.
HASBİNALLAHu2026
İdam kararları sanık yakınlarını perişan etti. Bazı mahkum ailelerinin, "Hasbinallahu ve nimel vekil (Allah bize yeter. O, ne güzel bir dost ve vekildir)" haykırışları duyuldu.
Mısır'da, aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında idam kararı verildi. Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Minya Ceza Mahkemesi, "şiddete teşvik ve karakollara saldırı" iddiasıyla yargılanan darbe karşıtı 683 kişi hakkında ilk kararını açıkladı. Aralarında Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii'nin de bulunduğu darbe karşıtı 683 kişi hakkında daha idam kararı veren mahkeme dosyayı müftüye sevketti. Mahkeme, 683 kişi hakkında verilen idam hükmüne ilişkin kararın 21 Haziran'da sanıkların yüzüne okunmasına karar verdi. Kararın temyiz yolunun açık olduğu ifade edildi. Kararın temyiz yolunun açık olduğu ifade edildi. Karar karşısında sanık ailelerinden bazıları bayılırken, "Hasbunallahu ve nimel vekil (Başımıza gelecek her türlü bela ve musibete karşı Allah bize yeter. O, ne güzel dost ve ne güzel bir vekildir)" haykırışları duyuldu. İdam kararının ardından mahkeme çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Mısır yasalarına göre, idam dosyaları mahkeme kararının ardından müftüye gidiyor. Müftünün görüşü alındıktan sonra karar tekrar mahkemeye gönderiliyor ve burada sonuca bağlanıyor.
TEPKİLER
İhvanın savunma avukatı
Müslüman Kardeşler üyelerinin savunma heyetinden Avukat Muhammed Damati, mahkum olan sanıkların temyiz mahkemesine gitme hakkının olduğunu söyledi. Damati'ye göre temyiz mahkemesi kararları onaylamazsa dava başka bir mahkemede yeniden görülecek. Kararın onaylanması halinde de cumhurbaşkanının idam kararlarını affetme yetkisi bulunuyor.
Dünya Müslüman Alimler Birliği
Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, darbe karşıtlarına verilen kararlar kınanarak, "Bu hükümler, darbe yönetiminin hakim olduğu Mısır'da, siyasi istikrarın olmadığı bir ortamda, hiçbir şeffaf soruşturma yapılmadan alındı. Kararların hiçbir şekilde güvenirliği yoktur" denildi. Kararlardan "derin endişe" duyulduğu belirtilen açıklamada, "Dünyanın hiçbir ülkesinde yargı, bu kadar adalet kaybı yaşamamıştır. Mısır'da genel özgürlükler öyle bir noktaya geldi ki bütün İslami kurallar, uluslararası normlar ve insan haklarına aykırı bir hal aldı" ifadeleri yer aldı.
Uluslararası Af örgütü
İdam kararları Mısır'daki darbe karşıtları ve Müslüman Kardeşler destekçilerinin yanı sıra uluslararası toplumun da büyük tepkisine neden oldu. Uluslararası Af Örgütü, geçtiğimiz haftalarda Mısır'da 529 İhvan üyesine, şiddete teşvik suçundan verilen idam cezasını kınadı ve kararın "anlamsız" olduğunu bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı
ABD Dışişleri Bakanlığı, "şiddete teşvik" suçlamasıyla verilen idam cezalarına "529 sanığın iki gün süren bir davada uluslararası standartlarda yargılanabilmesi mantığa aykırı" diyerek tepki gösterdi. Mısır'daki idam kararlarında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in büyük sorumluluğu vardır. Mısır cuntası Kerry'den cesaret almıştı. Kerry, "Mısır Ordusu "demokrasiyi onarıyor'' şeklinde açıklama yapmıştı.
Türkiye'den tepkiler
Karar yüz karası
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Müslüman Kardeşler üyelerine idam cezası verilmesini yüz karası olarak tanımladı. Arınç idam kararlarına karşı çıkmayan ülkeleri de eleştirdi: "İnsanların çok basit bir suçlamayla ve çok basit bir yargılamayla idama mahkum edilmesi ve adeta idam edilecek hale gelmesi sadece Mısır'ın yüz karası değil; buna sesini çıkarmayan, buna karşı çıkmayan, bu idam cezalarından dolayı yönetimi suçlamayan ülkelerin bulunması da çok vahim."
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türkiye, önündeki birçok problemi, tabuyu yok etmiş reformist bir ülkedir. Türkiye'nin demokratik standartları ve insan haklarını ne kadar yukarı taşıdığı gayet açıktır" dedi.
Kabullenmek mümkün değil
Cumhurbaşkanı Gül, Mısır'da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarına ilişkin, "Böyle olağanüstü bir dönemde, demokrasinin askıya alındığı bir dönemde, bu tip siyasi mahkemelerin verdiği akıl almaz, inanılmaz, bu tip cezaları kabullenmek mümkün değil. Bugünkü çağda olacak şeyler değil, bu kadar ağır cezalar ve bu kadar yüzlerce ölüm cezası. Mısır'ın geleceğine aslında çok büyük bir kötülük olarak görüyorum bu tip büyük cezaları" dedi.
Dünya basını
BBC, Mısır'daki yeni idam kararları dünya basınında da kısa sürede yankı buldu.BBC 'Kitlesel ölüm cezaları' başlığıyla verdiği haberde aralarında Muhammed Bedii'nin de bulunduğu 683 kişinin idama mahkum edildiğini yazdı.
Al Jazeera, Darbe karşıtı bir duruş sergileyen, Katar merkezli Al Jazeera ise Mısır'da yüzlerce kişi için infaz kararı verdiğini duyurdu. Sisi yönetimini ağır şekilde eleştiren Al Jazeera, Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 638 kişinin de idam cezasına çarptırıldığını, dava dosyasının müftülüğe gönderildiğini belirtti.
Fransız Le Monde, "Mısır'da yaklaşık 700 Mursi destekçisi idama mahkum edildi. Aynı mahkeme, daha önce 529 kişiyi idam cezasına çarptırmıştı. 529 kişiden 37'si idama mahkum edilirken 492'si müebbet hapse mahkum edildi." diye yazdı.
CNN, kararları "Mısır'da mahkeme, Müslüman Kardeşler üyesi olan 700'den fazla kişiyi ölüm cezasına çarptırdı." şeklinde duyurdu.
The Guardian, Mısırlı yargıçlar 720 erkeğe ölüm cezası verdi başlığı ile haberi geçti. Gazete, Avukatların ve İnsan hakları savunucuların İktidarın yasaları ihlal ettiği yöündeki açıklamalara da yer verdi.
Haartez, Uluslararası kuruluşların harekete geçtiğini ve kararı kınadığına değinen gazete, Uluslararası Af örgütünün, Mısır adaletinin ciddi eksikliler taşıdığını ve verilen idam kararının ise gülünç olduğu yönündeki açıklamasına da yer verdi.
El Ahram, 3 Temmuz darbesinden beri Sisi yönetiminin arkasında duran El Ahram gazetesi ise, dünyayı ayağa kaldıran idam kararlarını gazetesinde görmemeyi tercih etti.
PROTESTOLAR
İsveç idamı protesto etti
Mısır'da verilen 529 idam kararı, İsveç'in Başkenti Stockholm'de toplanan yaklaşık 150 kişi tarafından protesto edildi. Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UEDT) İsveç'in organize ettiği protestoda Medborgare Meydanı'nda toplanan yaklaşık 150 kişi, Mısır'da mahkemenin 529 kişi için verdiği idam kararı nedeniyle Mısır yönetimini kınadı. Miting komitesi tarafından İsveççe ve Türkçe konuşmalara yer verilirken, mitinge katılanlar İsveççe, yazılı dövizler taşıdı. Protestoya Türklerin yanı sıra, çeşitli Müslüman ülkelerinin vatandaşları ile Doğu Türkistanlı Uygur Türkleri de katıldı. İsveç Parlamentosundan Yeşiller Partisi Grup Başkanı Mehmet Kaplan, Sağ Liberal Parti Milletvekili Sedat Doğru, Yeşiller Partisi Milletvekili adayı Derya Uzel ve İsveç'ten yardım gemisi ile Gazze'ye giden ünlü aktivist Mattias Gardell de protestoda yer aldı. Miting alanında, bir grup genç tarafından idamlar sembolik olarak canlandırıldı. Katılımcıların sık sık Rabia işareti yaptığı miting alanında, '529 kere, idam kararına hayır', '529 kardeşine sahip çık', 'İdama dur de', 'Zalimlere aman verme', 'Dünya neden susuyor?' yazılı pankartlar taşındı.
Londra'da protesto
Mısır'daki idam kararları Londra'da Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) İngiltere şubesi tarafından protesto edildi. Mısır'ın Londra Başkonsolosluğu önünde toplanan grup, Mısır için adalet ve demokrasi çağrısı yaparak, 528 kişinin idama mahkum edilmesini İngilizce ve Türkçe, "Nil'den denize, Mısır'a özgürlük", "Faşist Sisi", "Sisi bir numaralı terörist" sloganlarıyla protesto etti. Rabia işaretinin bulunduğu balonlar ve Türk bayrakları taşıyan protestocular, üzerinde "Mısır'daki toplu idam cezasını durdurun", "Mursi'ye serbestlik", "Darbeye hayır", "Zalimler için yaşasın cehennem", "Demokrasiyi öldürme" yazılı dövizler taşıdı.
Türkiye'nin dört bir yanı
İstanbul'da Fatih Camii'nde cuma namazı çıkışı toplanan iki bin 500 civarında kişi tekbirlerle Saraçhane Parkı'na yürüdü. Ellerinde Mısır bayrakları, "Sisi'nin zulmü 20 dakikada idam, dünya bu zulme susacak mı?", "Mısır'daki idamları durdurun" pankartları, dillerinde ise "İslami hareket engellenemez, Katiller Mursi'yi yargılayamaz, İstanbul'dan Mısır'da direnişe bin selam, Suriye'de, Mısır'da Müslümanlar kıyamda" sloganları vardı. Fatih Camii'nde başlayan yürüyüş, geçen yıl Mısır'da bir ay boyunca Rabia Meydanı'nda yapılan katliamların protesto edildiği Saraçhane Parkı'nda sona erdi. Mısır'daki idam kararlarını protesto etmek için İstanbul'un yanı sıra Ankara, Samsun, Giresun, Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, Bingöl, Sivas, Antalya, Yalova gibi birçok şehirde de cuma namazı sonrası protesto gösterileri düzenleniyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.