Dolar (USD)
35.48
Euro (EUR)
36.60
Gram Altın
3075.94
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Haritalar üzerinden hegemonik savaş!

Haritalarda Afrika''nın gerçekte olduğundan küçük gösterilmesi, Batı merkezli dünya tasavvurunun büyük bir örneği.
Haritalar üzerinden hegemonik savaş!
11 Mart 2017 17:16:00
Haritalarda Afrika''nın gerçekte olduğundan küçük gösterilmesi, Batı merkezli dünya tasavvurunun büyük bir örneği.

Haritalarda öyle görünmese de, Afrika büyük, gerçekten çok büyük. Gerçek şu ki Afrika'nın büyüklüğü 30 milyon kilometrekare. Bu alan, Rusya topraklarının iki katından biraz daha küçük. Kanada, ABD ve Çin'in toplam yüzölçümünden ise daha geniş.

Konuyla ilgisi olanların da bildiği gibi; Afrika'nın gerçekte çok daha büyük olduğu toprak parçalarından küçük görünmesinin nedeni haritada ekvatora yakın toprakların gerçekte olduğu şekilde, kutuplara yakın toprakların ise çok daha geniş görünmesine yol açan Merkatör projeksiyonu.

Merkatör projeksiyonu...

Gerçeğe daha yakın bir gösterim olan Gall Peters projeksiyonu...

Örneğin, Merkatör projeksiyonluyla çizilmiş bir haritada Grönland ve Afrika hemen hemen aynı boyutlarda görünüyor. Fakat gerçekte Afrika, Grönland'ın tam 14 katı büyüklüğünde.

Haritaların çizilmesinde yapılan bu 'adaletsizlik' eşine sık rastlanır bir durum. Zira kullanılan haritaların büyük çoğunluğu bu ve benzeri projeksiyonlarla çizildiği için bazı bölgeler olduğundan küçük görünmekte. Bu haritalar için bazıları 'ırkçı haritalar' ifadesini de kullanıyor. Çünkü bu haritalarda 'geri bırakılmış' ülkelerin bulunduğu Afrika ve Güney Amerika kıtaları; ABD, Avrupa ve Rusya gibi coğrafyaların yanında oldukça küçük ve 'önemsiz' gösteriliyor. Bu, Afrikalı ve Güney Amerikalı gençlerin özgüvenini kıramk ve bölgeleri daha rahat sömürmek için yapılan bir 'algı operasyonu' olarak da niteleniyor. Bu gösterim, ABD ve Avrupa bölgelerinin 'dünyanın merkezi' olarak gözükmesine yol açıyor.

Haritaların böyle çizilmesini, sömürge döneminde Afrika'nın küçük ve önemsiz bir toprak parçası olarak göstererek dünyanın tepkisini azaltmak olduğu da iddia ediliyor.

Haritadaki büyüklüklerin gerçek büyüklüklerle kıyaslanabileceği bir site, The True Size...

Diğer ülkeler ve Afrika kıtasının kıyaslanmasına olanak sağlayan haritalar...

Kaynak: Mepa News

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin