Dolar (USD)
34.35
Euro (EUR)
37.40
Gram Altın
3019.25
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hangi vitamin neye yarar?

Kompleks bir yapı ile yaratılan insan vücudu belirli maddelere ihtiyaç duyar, Bu maddelerden biri de vitamindir, Vitaminler ilaç yada gıdalardan alınır. Bu vitaminlerin eksikliği insan için olumsuz derece de etki edecek kadar önemlidir. Peki vitamin nedir? Hangi vitamin neye yarar? Vitaminleri nasıl alırız?
Hangi vitamin neye yarar?
05 Ekim 2018 10:02:00
Kompleks bir yapı ile yaratılan insan vücudu belirli maddelere ihtiyaç duyar, Bu maddelerden biri de vitamindir, Vitaminler ilaç yada gıdalardan alınır. Bu vitaminlerin eksikliği insan için olumsuz derece de etki edecek kadar önemlidir. Peki vitamin nedir? Hangi vitamin neye yarar? Vitaminleri nasıl alırız?

A vitamini : A vitamini bağışıklık sistemini güçlendirir. Eksikliğinde gelişme çağında boy uzaması yavaşlayabilir. Ayrıca gözlerde kuruma, gece körlüğü ve deride kuruma, pullanma meydana gelebilir. B1 Beyin ve sindirim fonksiyonları için gereklidir.

B1 vitamini eksikliği kalp çarpıntısına ve yetmezliğine, nefes darlığına, beriberi hastalığına sebep olabilir. Depresif ruh haline, iştahsızlığa, kusmaya yol açabilir.

B2 : Göz sağlığı için ayrıca sağlıklı cilt, saçlar , tırnaklar için B2 vitaminine ihtiyaç vardır. Görme yeteneğinde kayıp, bazı deri hastalıkları, dudaklarda çatlama B2 vitamini eksikliği sonucu meydana gelebilir.

B3 : Kolesterolü düşürmek için B3 vitaminine ihtiyaç vardır. Eksikliği pellagra hastalığına sebep olabilir.

B5 : Beyin ve sinir sistemi için gerekli olan B5 vitamini eksikliği konsantrasyon eksikliğine, mide bulantısı ve kusmaya, halsizliğe, depresyona, ayaklarda yanma hissine, kramplara sebep olabilir.

B6 : Beyin fonksiyonlarının yerine getirilebilmesi, hormonların üretilebilmesi için B6 vitaminine ihtiyaç vardır. B6 vitamini eksikliği sebebiyle dudak, burun ve göz etrafında yağlanma olabilir, dilin şişmesi söz konusu olabilir.

B12 : Kanın oksijende taşınması için, enerji üretmek için B12 vitaminine ihtiyaç vardır. Halsizlik, güçsüzlük, unutkanlık, depresif ruh hali, görme bozuklukları, kabızlık, ishal, anemi, kol ve bacaklarda karıncalanma, ciltte solgunluk, dilde şişme ve iltihaplanma B12 vitamini eksikliği belirtileri arasındadır.

C vitamini : Bağışıklık sistemini güçlendirmek için C vitamin gereklidir. Kolajen üretimini sağlayan C vitamin kemikleri, eklemleri ve cildi güçlendirir.

D vitamini : Kemiklerin kalsiyum ihtiyacını karşılar. Eksikliği depresyona, diş hastalıklarına, başta terlemeye sebep olabilir.

E vitamini : E vitamin antioksidan etkisiyle yaraların iyileşmesini hızlandırır. Kanın pıhtılaşmasını önlemek için E vitaminine ihtiyaç vardır. Eksikliği damar sertliği ve damar tıkanıklıklarına, ödeme sebep olabilir.

K vitamini : Kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamin eksikliğinde kanamaları durdurmak güç olabilir, diş eti kanamaları görülebilir.

HANGİ VİTAMİN NE İŞE YARIYOR?

Vitamin A Ek bilgi: Beta karoten gerektiğinde vücutta A vitaminine dönüştürülebilmektedir.

Faydaları: Gözler için çok gerekli. Prostat kanseri riskini azaltıyor. Antioksidan görevi görüyor. Ayrıca kemik gelişiminde de büyük etkileri var. Bunun yanı sıra vücuttaki dokuları ve cildi sağlıklı tutmaya yarıyor.

Tavsiye edilen kullanım miktarları:

Erkekler için: 900 mcg Kadınlar için: 700 mcg Tavsiye edilen üst kullanım limiti: 3000 mcg

En çok nelerde bulunur:

Vitamin A

Sığır eti, ciğer, balık, karides, süt, peynir.

Beta Karoten

Patates, havuç, kabak, ıspanak, mango, yeşil turp

Ek bilgiler: Gereksiz fazla A vitamini kullanımı kemiklere zararlı olabilmektedir.

Vitamin B1 (Thiamin) Faydaları: Gıdaların enerjiye çevirilmesinde faydalıdır. Kas sağlığı, beyin sağlığı vs. açısından yararlıdır.

Nelerde bulunur: Et, soya sütü, karpuz.

Tavsiye edilen günlük kullanım: Erkekler: 1.2 mg Kadınlar: 1.1 mg Üst limit: Bilinmiyor

Vitamin B2 (Riboflavin) Faydaları: Sağlıklı saçlar, kan, beyin ve cilt için gerekli.

Nerelerden temin edilir: Süt, yoğurt, peynir, ciğer

Tavsiye edilen günlük kullanım miktarı: Erkeklerde: 1.3 mg Kadınlarda: 1.1 mg

Üst limit: Bilinmiyor

Vitamin B3 (Niacin) (diğer adları: niyasin, niasin, Vitamin B3, nikotinik asit)

Faydaları: Gıdaların enerjiye çevirilmesinde faydalıdır. Sinir sistemi, kan hücreleri, beyin ve cilt sağlığı için önemlidir.

Hangi doğal gıdalarda bulunur? Et, balık, tam tahıllı gıdalar, mantarlar, patates ve fıstık ezmesi.

Ek bilgiler: Vücutta doğal olarak tryptophan adlı amino asit ve Vitamin B6 yardımıyla da üretilir.

Kullanım miktarı: Erkekler için: 16 mg Kadınlar için: 14 mg Üst limit: 35 mg

Vitamin B5 (Pantotenik Asit) (bilinen diğer adları: B5 vitamini)

Faydaları: Gıdaların enerjiye dönüştürülmesinde etkilidir, hormon dengesi ve beyin sağlığı için önemlidir.

Hangi doğal gıdalarda bulunur?: Tahıllar, tavuk, brokoli, mantar, avokado, domates.

Ek bilgiler: Eksikliği durumunda ayaklarda yanma ve bazı diğer nörolojik semptomlar gözükebilir.

Tavsiye edilen kullanım miktarları: Erkeklerde: 5 mg Kadınlarda: 5 mg Üst limit: Bilinmiyor

Vitamin B6 (bilinen diğer isimleri; pyridoxal, pyridoxine, pyridoxamin)

Faydaları: Kalp hastalıklarına iyi gelir ve serotonin salgılanmasında büyük etki göstermektedir. Kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasında etkilidir.

En çok hangi doğal gıdalarda bulunur: Et, balık, tofu, soya ürünleri, muz ve karpuz gibi meyveler.

Ek bilgiler: Pek çok insan B6 vitaminini yetersiz seviyelerde tüketmektedirler.

Kullanım tavsiyesi: Erkekler için günlük: 1.3 mg Kadınlar için günlük: 1.5 (50 yaş üstü için 1.7 mg) Üst limit: 100 mg

Vitamin B12

(diğer isimleri: cobalamin)

Faydaları: Vücuttaki homosistin seviyelerini ve kalp krizi riskini azaltır, yeni hücre yapımında ve yağlı asitlerin parçalanmasında etki gösterir. Sinir hücrelerini korur ve doğal büyümelerini destekler ve ayrıca kan hücresi yapımına destek verir.

Ek bilgiler: Yaşlılar başta olmak üzere bazı insanlarda B12 vitamini eksikliği baş gösterdiğinde hafıza kaybı, unutkanlık, kollar ve ayaklarda hissizlik veya karıncalanma baş gösterebilir.

Kullanım miktarı: Erkeklerde: 2.4 mcg Kadınlarda: 2.4 mg Üst limit: Bilinmiyor

C vitamini (bilinen diğer adları; ascorbic acid, Vitamin C)

Faydaları: Bol miktarda C vitamini içeren gıdalar ağız, gırtlak, yemek borusu, mide vb. kanser türlerinin görülmesinde azalma gösterebilmektedirler. Uzun vadeli kullanımı katarakt oluşumu riskini de azaltmaktadır. Kolajen yapımında, damar çeperlerinin inşasında, serotonin salgılanmasında fayda gösterir. Ayrıca antioksidan görevi de görmektedir ve her şeyden önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ek bilgiler: Sigara içenlerin C vitamini ihtiyacı diğer insanlara göre daha fazladır. Sanıldığının aksine soğuk algınlığı üzerindeki olumlu etkileri tartışmalıdır.

Nerelerde bulunur?: Meyveler ve meyve suları, özellikle limon, portakal ve benzeri meyveler. Brokoli, ıspanak, domates, çilek.

Günlük Kullanım miktarı: Erkekler için: 90 mg Kadınlar için: 75 mg (sigara içenler için 35 mg daha fazla) Üst limit: 2000 mg

D vitamini (bilinen diğer isimleri: Calciferol, Vitamin D)

Faydaları: Kalsiyum ve fosfor gibi maddelerin kandaki düzeylerinin normal seviyelerde kalmasını düzenlemeye yardımcı olur. Kemikleri güçlendirir, kemik kırıklarının riskini azaltır.

Hangi gıdalarda bulunur?: Süt, margarin, yağlı balıklar.

Ek bilgiler: Her ne kadar insan vücudu D vitamini ihtiyacının büyük bölümünü güneşten giderebilse de, eğer yeterli miktarda güneş görmüyor veya bu tür bir iklimde yaşıyorsanız, D vitamininiz eksik olabilir.

Tavsiye edilen kullanım miktarı: Erkekler için: 5 mcg Kadınlar için: 5 mcg (yaşlılıkta 10 mcg daha) Üst limit: 50 mcg

E vitamini (diğer isimleri: alpha-tocopherol, Vitamin E)

Faydaları: Antioksidan görevi görür. Hücrelere zarar verebilen molekülleri etkisiz hale getirir. Diğer vitaminlerin vücutta kullanılmasını artırır. Alzheimer hastalığından korur. Prostat kanseri riskini azaltır.

Doğal olarak hangi gıdalarda bulunur?: Pek çok gıdada bulunur, margarin, bitkisel yağlar, yapraklı yeşil sebzeler, fındık fıstık gibi çerezler vs.

Ek bilgiler: Bilinenin aksine, kırışıklık veya diğer yaşlanma belirtilerine karşı iyi geldiğine dair bilimsel bir kanıt yoktur.

Kullanım miktarları: Erkeklerde: 15 mg Kadınlarda: 15 mg Üst limit: 1000 mg

K vitamini (diğer adları: phylloquinone, menadione, Vitamin K)

Faydaları: Proteinlerin ve kalsiyumun kullanımını aktive eder, kan pıhtılaşmasını engeller, kalça kırıklarının iyileşmesinde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.

Hangi besinlerde bulunur?: Ciğer, yumurta, süt, brokoli ve diğer yeşil sebzeler.

Ek bilgiler: Bazı doğal bağırsak bakterileri bir tür K vitamini üretmektedirler ve böylece insanların ihtiyacının bir kısmını karşılamaktadırlar.

Kullanım miktarları ve limitleri: Erkeklerde kullanım: 120 mcg Kadınlarda kullanım: 90 mcg Üst limit: Bilinmiyor

Biotin Faydaları: Gıdaların enerjiye çevirilmesine yardımcı olur. Yağlı asitlerin vücutta kullanılmasına faydalı olur. Saç ve kemiklere iyi gelmektedir.

Hangi gıdalarda doğal olarak bulunur: Sakatat, yumurta beyazı, soya fasülyesi ve balık

Ek bilgiler: Biyotinin vücuttaki kullanılması gereken miktar oldukça düşüktür. Bir kısmı yine bağırsak sistemindeki bakteriler tarafından hali hazırda üretilmektedir.

Kullanım miktarları / limitleri: Erkeklerde kullanım: 30 mcg Kadınlarda kullanım: 30 mcg Üst limit bilinmiyor

Kolin (bilinen diğer isimleri: Choline)

Faydaları: Beyin aktivitesini sağlayan pek çok beyin hücresi türü üzerinde faydalı etkisi vardır. Ayrıca yağların metabolize edilmesinde etkilidir.

Nerelerde bulunur: Normalde vücut kendisine yeterecek kadar choline maddesini kendisi üretir fakat yaşlılıkta bu ne kadar yeterli olur bilinmemektedir.

Tavsiye edilen kullanım miktarları: Erkeklerde tavsiye edilen kullanım miktarı: 550 mg Kadınlarda: 425 mg Günlük üst limit: 3500 mg

Folik Asit (diğer isimleri: Folic Acid, folate, folacin)

Faydaları: Yeni hücre yapımında çok etkili; bebek sağlığı için hamilelikte önemli. Kalp hastalıkları ve kolon kanseri riskini azaltıyor. Kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor (özellikle alkol kullanan kadınlarda)

Nerde bulunur: hububatlar, tahıllar, ıspanak, domates suyu, portakal suyu.

Ek bilgiler: Çoğu insan yetersiz olarak bu vitamini tüketmektedir. Bu durum ciddi nörolojik rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir.

Kullanım: Erkeklerde tavsiye edilen kullanım miktarı: 400 mcg Kadınlarda: 400 mcg Günlük üst limit: 1000 mg

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
ABONE OL
Google News - Milat Gazetesi
https://gdetr.hit.gemius.pl/hitredir/id=zChLcryBGFnPRF7MiVYkm5cgnOjUWFi_fDC9qOWCbfL.u7/fastid=klrcypweuniqgbasuvhnmhymesmn/stparam=nopnnilsuh/nc=0/gdpr=0/gdpr_consent=/url=https://www.ziraatbank.com.tr/tr/kurumsal/krediler/tarim-sektoru-kredileri/genc-cif
202410 - Ziraat Bank - Basınçlı Sulama