Hanedan türbelerini "Maraş işi" sanduka örtüleri süsleyecek
İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü koordinasyonunda, Osmanlı hanedanına ait bazı türbelerde örtüsü bulunmayan sandukalar için özel işleme tekniği "Maraş işi" ile 87 puşide (sanduka örtüsü) hazırlandı, 9 türbeye ait 29 puşidenin yapımı devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 2016'da imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü koordinatörlüğünde Puşide Projesi başlatıldı.
İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü tarafından belirlenen liste doğrultusunda hareket eden kurum, Osmanlı hanedan türbelerine yönelik çalışmalar yürütüyor.
Enstitü Müdürü Nazan Suna Alpural, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enstitünün Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı bir yaygın eğitim kurumu olarak Türk mirasının geleneksel sanat ve zanaatlarını eğitim ve üretim yoluyla gelecek kuşaklara aktarmak, bu kıymetli hazineyi ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.
İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü işbirliğinde 15 olgunlaşma enstitüsüyle beraber yürütülen projenin detaylarını anlatan Alpural, "Desenlerin, vektörel çizimleri ve arşiv çalışmaları enstitümüz tarafından yapılmaktadır. Tasarımı ve kesimi yapılan desenler farklı illerdeki olgunlaşma enstitüleri ile paylaşılmaktadır. Bu enstitülerde işlenen puşideler daha sonra kurumumuza gönderilmektedir. Kurumumuz da İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü ile birlikte sandukaların peyderpey örtülmesini sağlamaktadır." dedi.
Alpural, puşidelerin tasarımı sürecinde, türbelerin mimarisine ve özelliklerine uygun desenlerin enstitünün tasarım ekibince yürütülen çalışmalar sonucunda hazırlandığını aktardı.
Türbelerde var olan puşidelerin onarımı ve bakımına yönelik de çalışmalar yürüttüklerini belirten Alpural, bu kapsamda Nakşidil Valide Sultan Türbesi envanterine kayıtlı 7, Pertevniyal Valide Sultan Türbesi envanterine kayıtlı 3 puşide için enstitünün laboratuvarında restorasyon ve konservasyon işlemlerinin devam ettiğini söyledi.
- 15 olgunlaşma enstitüsünde çalışmalar yürütülüyor
Proje kapsamında aralarında Hatice Turhan Valide Sultan, Nakşidil Valide Sultan, Nevfidan Kadın Efendi ve Cedid Havatin olmak üzere 9 türbe için 29 sanduka örtüsünün işlemesi enstitüler tarafından hazırlanırken, üretimi tamamlanan 87 puşideden 45'inin ait oldukları türbelerdeki sandukalarına örtüldü.
İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde ise araştırma ve kitap, desen arşivi ve tasarımı, üretim, restorasyon ve konservasyon çalışmaları için 23 kişi görev alıyor.
Projede görevli usta öğretici Derya Adıgüzel, döneme ait eserlere bakıldığında "Maraş işi" ya da bir diğer adı "dival işi" olan teknikle puşide desenlerinin çoğunlukla çirişli kartonda hazırlandığını daha sonra desenlerin kesilip kumaş üzerine aplike edildiğini, ardından alttaki pamuk ya da ipek iplik işlemelerin üstüne sırma yani metal telle işlemeler yapıldığını anlattı.
Usta öğretici Mehtap Erdoğan, yeni yapılan projelerde de geçmişte yapılan tekniklerin benzerini uyguladıklarını, desenlerin tasarım atölyesinde hazırlandığını, kadife kumaş üzerine çirişli kartonun aplike edildiğini ve alt ipliği bal mumu ile sağlamlaştırdıklarını, üst iplikte sim kullanıldığını belirtti.
Puşidelerin yapılış sürecine de değinen Erdoğan, "Desenler büyüklüğüne göre değiştiği için 6 ay - 1 yıl süre içerisinde de tamamlanabilen projelerimiz var. Süre, puşidenin küçüklüğüne ve büyüklüğüne göre değişiyor. İki gövde, baş ve ayak künyeleri olarak 4 parçadan bir puşide tamamlanıyor." dedi.
- Desen arşivlerinin kitap yolculuğu
İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünün proje kapsamında yaptığı bir diğer çalışma ise puşidelerin süsleme ve teknik özelliklerinin anlatıldığı kitapların hazırlanması.
Bu bağlamda, 2017 yılında "Osmanlı Hanedan Türbelerindeki Maraş İşi Puşideler" kitabı, 2021 yılında bu kitabın 2. baskısı olan "Osmanlı Hanedan Türbelerindeki Dival İşi Puşideler" ile "Mihrişah Valide Sultan Türbesi ve Puşideleri", "Sultan Reşad Türbesi ve Puşideleri" ve "Yavuz Sultan Selim Türbesi ve Puşidesi" olmak üzere 4 kitap yayınlandı.
Puşidelerin, türbeleri ile birlikte ele alındığı kitaplar, türbelerin mimarisini ve tarihini, türbelerde medfun olan kişilerin hayatını ve hayratını, puşidelerin ölçülerini, desenlerini, renklerini, kumaş bilgilerini, fotoğraflarını ve çizimlerini, puşide üzerindeki Arapça ve Osmanlı Türkçesi ibareleri ve Türkçe okunuşlarını, proje için yapılan çalışmaların fotoğraflarını içeriyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.