Hamas'tan "İsrail ve Doğu Kudüs'te UNRWA'nın çalışmalarını yasaklayan" yasa teklifine tepki
Hamas'ın Telegram hesabından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ve Doğu Kudüs'te UNRWA'nın faaliyet göstermesini yasaklayan yasa teklifinin İsrail Meclisindeki ön oylamada kabul edilmesine tepki gösterildi.
Açıklamada, söz konusu yasa teklifinin, Filistin halkının çektiği acıların, yurdundan göçe zorlanmasının ve dönüş hakkının uluslararası tanığı konumundaki UNRWA'nın faaliyetini sona erdirme amacı taşıdığı kaydedildi.
Uluslararası kararlara aykırı bu yasa teklifinin reddedildiği vurgulanan açıklamada, uluslararası topluma bunu kınama ve reddetme, ilgili makamlara da UNRWA'nın çalışmasını teminat altına alacak adımlar atma çağrısı yapıldı.
Açıklamada ayrıca UNRWA'nın, işgal altındaki Doğu Kudüs dahil olmak üzere Filistin halkına mülteci olarak sığındıkları yerlerde yardım etmek için kurulduğunun altı çizildi.
İsrail Meclisinde düzenlenen ön oylamada "UNRWA'nın, İsrail'de ve işgal altındaki Doğu Kudüs'te faaliyet göstermesini yasaklamayı" öngören yasa teklifinin 10 "hayır" oyuna karşılık 33 "evet" oyuyla kabul edildiği duyurulmuştu.
Teklifin yasalaşabilmesi için 120 üyeli İsrail Meclisinde ön oylama haricinde 3 oylamadan daha geçmesi gerekiyor.
UNRWA'nın işlevi ve İsrail'in iddiaları
BM üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, faaliyetlerine başladığı 1950'den bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınak gibi insani yardımları sağlayan ana kuruluş konumunda bulunuyor.
Ajans, 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek sağlıyor.
UNRWA, yaklaşık 74 yıldır Filistinlilerin yaralarını sarmaya çalışırken bu süreçte tesisleri defalarca İsrail tarafından vuruldu, tonlarca gıda ve ilaç yok edildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrailli yetkililerin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti.
UNRWA da İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.
Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya UNRWA'ya yönelik finansal desteğini geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.
Norveç, İrlanda ve İspanya ise UNRWA’ya desteklerini sürdüreceklerini duyurmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.