Hamas'ın ateşkes teklifine cevabı açıklandı! İşte anlaşma metni
Arabulucular aracılığıyla Amerikan ve işgalci İsrail taraflarına, Hamas'ın “Paris Anlaşması’na yapılan değişiklikleri içeren 3 sayfalık yanıtının bir kopyası ile saldırıyı durdurmayı ve saldırıyı etkileri ortadan kaldırmayı amaçlayan garantiler ve taleplerin yer aldığı özel bir ek eklendi.
Hamas'ın yanıt verdi
Bu anlaşma, taraflar arasındaki karşılıklı askeri operasyonların durdurulmasını, tam ve sürdürülebilir sükunetin sağlanmasını, iki taraf arasında esir değişimini, Gazze'deki ablukanın sona erdirilmesini, hastane, bina, altyapı ve evlerin yeniden inşa edilmesini, bölge sakinleri ve yerinden edilmiş kişilerin evlerine geri dönmesini ve herkese barınma ve yardım ihtiyaçlarının sağlanmasını amaçlıyordu.
45'er günden oluşacak 3 aşamalı ateşkes anlaşması şu şekilde;
İlk aşama
Hamas'ın sunduğu yanıtta belirtilen birinci aşama şu maddeleri içeriyor:
Tarafların esir değişimini tamamlamak için askeri operasyonların geçici olarak durdurulması ve İsrail kuvvetlerinin Gazze Şeridi'ndeki nüfuslu bölgelerin dışına, bölünme hattı boyunca yeniden konumlandırılması.
İki taraf arasında İsrailli esirlerin, kadınların, çocukların, yaşlıların ve hastaların serbest bırakılmasını içeren bir takasın gerçekleştirilmesi, önceden anlaşılan listelerdeki tüm kişilerin bu süreçte serbest bırakılması.
Gazze'nin her bölgesine, özellikle kuzeyine, insani yardımın günlük olarak karşılanması ve herkesin ikamet yerlerine geri dönmesine izin verilmesi için gerekli kaynakların sağlanması.
Tüm hastanelerin yeniden inşası ve nüfusun barınması için gerekli tedbirlerin alınması, Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşlar tarafından sunulan tüm insani hizmetlerin yeniden başlatılması.
Tam bir sükunetin sağlanması için gerekli tartışmaların başlatılması.
Bu aşamanın ayrıntılarını içeren ek, anlaşmanın ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediliyor. Ancak, ikinci ve üçüncü aşamaların detayları, birinci aşamanın uygulanması sırasında belirlenecek.
İkinci aşama
Karşılıklı askeri operasyonların durdurulmasına devam edilmesi ve tam bir sükûnet durumuna dönülmesi için gerekli şartlara ilişkin (dolaylı) görüşmelerin ikinci aşama uygulanmadan önce tamamlanması ve duyurulması gerekmektedir. Bu aşama, belirli sayıda Filistinli esir karşılığında tüm erkek tutukluların serbest bırakılmasını, ilk aşamadaki insani önlemlerin devamını, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinin sınırları dışına çekilmesini amaçlıyor. Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde tahrip edilen evlerin, tesislerin ve altyapının, bunun uygulanmasını ve Gazze Şeridi'ndeki ablukanın tamamen sona ermesini garanti eden belirli mekanizmalara göre kapsamlı yeniden inşa çalışmalarının başlatılması.
Üçüncü aşama
Bu aşamada ölenlerin cenazelerinin ve kalıntılarının, bakıp kimlikleri tespit edildikten sonra her iki tarafla paylaşılması, birinci ve ikinci aşamada mutabakata varılacak şekilde birinci ve ikinci aşama için insani tedbirlerin sürdürülmesi amaçlanıyor.
4 ülke ve BM garantör olacak
Gazze'deki yeniden yapılanma sürecine ilişkin yapılan anlaşmada belirtilen maddelerin uygulanması için garantörlerin desteği önem arz ediyor. Anlaşmaya göre:
Yıkım ve molozların kaldırılması için gerekli ağır ekipmanın temini ve sağlanması sağlanacak.
Sivil savunma ekipmanlarının ve Sağlık Bakanlığı gereksinimlerinin karşılanması için adımlar atılacak.
Gazze'nin her yerinde hastaneler ve fırınlar yeniden inşa edilerek, nüfusun barınması için gerekli kampların kurulması için çalışmalar yapılacak.
En az 60.000 geçici eve girilerek, 200.000 barınak çadırına ek olarak 15.000 evin Gazze'ye girmesi sağlanacak.
Altyapının yeniden inşa ve onarımına başlanacak, elektrik, haberleşme ve su şebekeleri bakımı yapılacak.
Tahrip edilen evlerin, ekonomik kurumların ve kamu tesislerinin yeniden inşası için planlar onaylanacak ve süreç üç yılı geçmeyecek şekilde programlanacak.
Diğer önemli maddeler arasında Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından Gazze'deki halka sağlanan insani hizmetlerin yeniden başlaması, enerji santralinin ve sektörlerin yeniden yapılandırılması için gerekli yakıtın sağlanması, işgalin Gazze'nin elektrik ve su ihtiyacını karşılama taahhüdü yer alıyor.
Bu anlaşmanın hayata geçirilmesi için Mısır, Katar, Türkiye, Rusya ve Birleşmiş Milletler'in garantörlüğünde çalışmalar yapılacak. Hamas'ın bu yönde attığı adımlar, Gazze'deki insani krizi hafifletme ve bölgede sürdürülebilir barışın sağlanması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.