Dolar (USD)
33.97
Euro (EUR)
37.59
Gram Altın
2718.22
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

HAMAS'IN ASKERLİ LİDERİ MUHAMMED DEİF KİMDİR?

Hamas'ın askeri lideri Muhammed Deif, İsrail Terör Örgütü (İTÖ)'nün düzenlediği suikast sonrası şehit olduğu iddia edildi. Bu iddia Hamas tarafından yalanlandı. Çıkan iddiaların ardından Muhammed Deif kimdir? soruları gündemdeki yerini aldı.
HAMAS'IN ASKERLİ LİDERİ MUHAMMED DEİF KİMDİR?
01 Ağustos 2024 12:09:22
Hamas'ın askeri lideri Muhammed Deif, İsrail Terör Örgütü (İTÖ)'nün düzenlediği suikast sonrası şehit olduğu iddia edildi. Bu iddia Hamas tarafından yalanlandı. Çıkan iddiaların ardından Muhammed Deif kimdir? soruları gündemdeki yerini aldı.

Filistinli asker Muhammed Deif, Hamas'ın önemli komutanlarından biri olarak ön plana çıkar. 1965 yılında Mısır'ın işgali altındaki Gazze'deki Han Yunus'ta doğdu.Gerçek adı Muhammed Diab İbrahim al-Masri Deif'dir. 7 Ekimde gerçekleştirilen 'Aksa Tufanı' operasyonunun planlayıcısı Muhammed Deif kimdir?

Muhammed Deif'in hayatı

Muhammed Deif, Filistinli direniş hareketi Hamas'ın askeri kanadı olan İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın komutanıdır. 1965 yılında Gazze Şeridi'nde doğan Deif, yıllar boyunca İsrail'e karşı birçok askeri operasyonun planlayıcısı ve yürütücüsü olmuştur. Deif'in adı, İsrail'in en çok arananlar listesinde üst sıralarda yer almaktadır ve pek çok suikast girişiminden sağ kurtulmuştur.

Deif'in Direniş Hareketindeki Yükselişi

Muhammed Deif, 1987'deki Birinci İntifada sırasında Hamas'a katıldı ve hızla yükseldi. O dönemde İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın askeri stratejilerini belirlemeye başladı. 1995 yılında İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın komutanı olarak atandı ve bu görevde yıllar boyunca kaldı. Deif'in askeri yetenekleri ve stratejik zekası, Hamas'ın İsrail'e karşı yürüttüğü operasyonlarda önemli bir rol oynamıştır.

İsrail'in Deif'e Yönelik Suikast Girişimleri

Deif, İsrail tarafından birçok kez hedef alındı. 2002 yılında İsrail'in düzenlediği bir hava saldırısında ağır yaralandı ve bir gözünü kaybetti. 2014 yılında Gazze Savaşı sırasında düzenlenen bir başka suikast girişiminde ise ailesinden bazı üyeleri hayatını kaybetti. Ancak Deif, bu saldırılardan sağ kurtuldu ve direniş mücadelesine devam etti.

Filistin Halkı İçin Bir Sembol

Muhammed Deif, halk arasında bir efsane haline gelmiştir. Onun hayatta kalma becerileri ve direniş mücadelesindeki kararlılığı, Filistin halkı tarafından büyük bir saygıyla karşılanmaktadır. İsrail ise Deif'i en tehlikeli düşmanlarından biri olarak görmeye devam etmektedir. Deif'in liderliğindeki İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'e karşı yürütülen direnişin sembolü haline gelmiştir ve bölgedeki çatışmaların seyrini belirlemektedir. Muhammed Deif'in hikayesi, Filistin-İsrail çatışmasının karmaşıklığını ve derinliğini anlamak için önemli bir örnektir.

Gazze tünellerinin mimarı

İsrail Terör Örgütü'nün işgaline karşı direniş gruplarının kullandığı ve İsrail'e büyük darbe vuran tünellerinin mimarı Muhammed Deif'dir.