Hamas siyasi ayağını Katar'dan taşıyor
Amerikan The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Hamas'ın siyasi ayağının, Katar'ın başkenti Doha'daki merkezini başka bir ülkeye taşımayı değerlendirdiğini yazdı.
Bu süreçte Washington yönetiminin Gazze'de ateşkese varılması konusunda Mısır'la birlikte arabuluculuk yapan Katar'ı baskı altında tuttuğunu hatırlatan WSJ, Hamas Siyasi Bürosu'nun, 2012 yılından bu yana bulunduğu Katar'ın başkenti Doha'dan ayrılması durumunda bunun İsrail ve Hamas arasında yürütülen dolaylı ateşkes ve rehine takası görüşmelerini tepe taklak edeceği ve ABD ile İsrail'in Hamas'a mesaj iletmesini zorlaştıracağı değerlendirmesinde bulundu.
O ülkelerden biri Umman
Gazeteye göre, Arap yetkililer, Hamas'ın son günlerde bölgedeki en az iki ülke ile iletişime geçtiğini ve Hamas Siyasi Büro'nun başkentlerine taşınması konusunda açık olup olmadıklarını sorduğunu söyledi. İddiaya göre, bu ülkelerden biri de Umman'dı. Umman, WSJ'nın yorum talebine yanıt vermedi. Diğer ülke ise, belirtilmedi.
'Müzakereler sekteye uğrar' endişesi
Gazeteye konuşan Arap yetkililere göre, Hamas, rehine takası görüşmelerinin aylar sürebileceği, bunun da Hamas'ın Katar ile yakın ilişkileri ile Doha'daki varlığını riske atacağı görüşünde.
Konu hakkında bilgi sahibi Arap bir arabulucu, görüşmelerin halihazırda tıkanmış gibi göründüğünü, Hamas ile müzakereciler arasındaki güvensizliğin arttığını ileri sürdü.
Gazeteye göre, son haftalarda Mısır ve Katar, şartlarını yumuşatması konusunda Hamas temsilcilerine baskı uyguluyordu; Hamas zaman zaman rehine takası anlaşmasını kabul etmemesi halinde ülkeden çıkarılma tehdidi de almıştı. Başka bir Arap arabulucu, "Görüşmelerin sona erme olasılığı çok gerçek." değerlendirmesinde bulundu.
WSJ'nin iddiasına göre, İsrailli yetkililer, aylardır Katar'ın Hamas'a yeterince baskı yapmadığı endişesiyle Mısır'dan ateşkes ve rehine takası görüşmelerinde daha çok rol üstlenmesi için çalışma yürütüyor.
ABD'li bir yetkilinin iddiasına göre ise, "ABD'nin Hamas'ın Katar'daki varlığına son vermek konusunda konuşmak istemesi halinde, Katarlılar, ikili ilişkileri için en iyi olan neyse onu yapmaya hazır olduklarını" ifade etmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.