Hamas: Liman açılmalı
Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Haniye, Yeni Şafak gazetesinde 10 Haziran 2016'da yayınlanan demecinde, Ankara-Tel Aviv arasında yürütülen ilişkilerin normalleştirmesi görüşmelerine ilişkin görüşlerini dile getirdi. Gazetenin aktardığına göre Haniye şunları söyledi:
"Türkiye özgürdür ve istediği ülke ile görüşebilir. Türkiye-İsrail ilişkisi yeni bir ilişki değil, geçmişi var. Türkiye ambargoyu kırmak için kararlıdır ve bu sorumluluk bilinci ile hareket ediyor."
'Ambargo şartı'
İlişkilerin normalleştirilmesi için yapılan görüşmelerin önemli konularından biri de İsrail'in Gazze'ye yönelik olarak uyguladığı ambargo. Türkiye, bu ambargonun kaldırılmasını istiyor. 2013'den beri devam eden ancak içeriği gizli tutulan görüşmelerde, Gazze'ye yönelik ambargo tamamıyla kaldırılmasa bile, Türkiye'den Gazze Limanı'na bir koridor açılabileceğine ilişkin haberler çıkmıştı.
Ancak İsrail adına görüşmeleri yürüten İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Dore Gold, Ankara ile yürüttüğü müzakereler sırasında Avrupa ülkeleri dahil tüm ülkelerden Gazze'ye gelen yardımların ve malzemelerin İsrail tarafından denetlendiğini hatırlatmış ve Türkiye'ye ayrıcalık yapılamayacağını söylemişti. Bununla birlikte Gazze'de yapılacak her türlü yatırım ve kalkındırma faaliyetinin özgürce sürdürülebileceğini söylemişti.
'İsrail'in tutumunda yumuşama olacak'
Haniye, aynı demecinde Türkiye'nin duruşu ile İsrail'in tutumunda bir yumuşama olacağını söyledi:
"Eminiz ki bu görüşmeler sonunda en azından ambargo tamamen kırılmasa da hafifleyecektir. Bizim için en önemli nokta liman meselesidir. Liman açılırsa Gazze'de ambargo bitmiş olur."
Görüşmeler devam ediyor
Gazze ablukasını kırmak için yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da uluslararası sularda İsrail'in düzenlediği ve dokuz Türk'ün öldürülmesiyle sonuçlanan saldırıdan sonra Ankara-Tel Aviv ilişkileri kopma noktasına gelmişti.
Saldırının ardından Tel Aviv'deki büyükelçisini çeken Türkiye, ilişkilerin normalleşmesi için resmi özür, öldürülenler ve yaralananlar için tazminat ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılmasını şart koşmuştu.
Mart 2013'te Netanyahu, o dönem başbakan olan Erdoğan'ı telefonla arayarak özür diledi. Resmi özür yazılı olarak da açıklandı. Ardından Türkiye ile İsrail arasında Gazze ablukasının kalkması ve tazminat için görüşmeler başladı.
Kaynak: Yeni Şafak
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.