Dolar (USD)
34.07
Euro (EUR)
37.87
Gram Altın
2802.04
BIST 100
9774.49
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Halep düştükten sonra birleştiler

6 yıldır devam eden Suriye iç savaşında Özgür Suriye unsuru muhalifler nihayet tek ordu çatısı altında birleşmeye karar verdiler. Zaman zaman birbirleriyle de çatıştıkları için PKK, Esed ve Şii milislere karşı sürekli mevzi kaybeden muhalifler ellerindeki en büyük kenti kaybettiler.
Halep düştükten sonra birleştiler
19 Aralık 2016 12:14:00
6 yıldır devam eden Suriye iç savaşında Özgür Suriye unsuru muhalifler nihayet tek ordu çatısı altında birleşmeye karar verdiler. Zaman zaman birbirleriyle de çatıştıkları için PKK, Esed ve Şii milislere karşı sürekli mevzi kaybeden muhalifler ellerindeki en büyük kenti kaybettiler.

İSMAİL ZELVİ / İSTANBUL

Dara'da çocuklara ve kadınlara saldıran Esed canilerinin başlattığı Suriye iç savaşında, muhalif gruplar nihayet birleşme kararı aldı. Bu güne kadar zaman zaman birbirleriyle de savaşarak Esed, Şii milisler ve PKK canilerine karşı sürekli mevzii kaybeden ÖSO unsurları Halep düştükten sonra birleşme kararı aldı.

Ahrar-u Şam ve Fetih cephesinin de içinde olduğu Özgür Suriye Ordusu unsurları bundan sonra tek bir ordu gibi hareket edecek. Birliğe, Sultan Murat Tuygayları, Ceyş Şukur el Şimal, Ceyş El Tahrir, Hamza Tugayı, El Safva Tugayları, El Mutasım Tugayı, Liva El Fatih, Şam Cephesi, Fustakim Birliği, Fevc el-evvely, Liva Ahtad Selahaddin, Liva Ahrar Şarkiya, 101. Tümen'in de yer aldığı geniş bir koalisyon yer alacak. Halep'ten çıkacak olan muhalif savaşçılar İdlip ve Halep kırsalının korunması için görev yapacaklar.

Halep'te tahliyeler sürüyor

Halep'te Şii Milislerin ve Esed askerlerinin defalarca ihlal ettikleri ateşkes yeniden sağlanarak tahliyelere devam edildi. Sıfırın altında 4 dereceye kadar düşen yağmurlu havada tahliye bekleyen mülteciler sokaklarda yatıyor. Dün 4 binin üzerinde sivilin tahliye edilmesi için çalışmalar yapıldı.

İHH İnsani Yardım Vakfı Genel Sekreteri Dede, "İki günde tahliyeleri bitirmek gibi bir amaçları var. Bu insanların iki gün içinde çıkışı zor gibi görünüyor ama umut ediyoruz ki garantör devletler, garantörlüğünü yerine getirir." dedi.

Anlaştılar

Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'te muhaliflerin kontrolündeki son bölgede binlerce sivil tahliye planı üzerindeki anlaşmazlıklar nedeniyle zor koşullar altında beklerken, muhaliflerle Şam yönetimi arasında yeni uzlaşma sağlandı. Suriye resmi haber ajansı Sana, bugün öğleden sonra 25 otobüsün Doğu Halep'e girdiğini duyurdu.

Yeni tahliye anlaşmasına göre, Doğu Halep'teki muhalif bölgeden 1200 kişinin tahliyesi karşılığında aynı sayıda sivil Fua ve Kefraya'dan çıkarılacak.

Halep tahliyeleri bittikten sonra Fua ve Kefraya'da kalan 1500 kişinin tahliyesi karşılığında hükümet güçlerinin kuşatması altındaki Zebadani kasabasına bağlı Madaya'dan da 1500 sivil tahliye edilecek.

Vahşeti anlattılar

Suriye'nin kuzeyinde rejim ve destekçisi terörist grupların kuşatması altındaki Halep'in doğusundan tahliye edilen siviller, getirildikleri İdlib'de yaşadıkları vahşeti unutmaya çalışıyor.

Ağır saldırılar sonrası doğdukları, büyüdükleri Halep'ten çıkmak zorunda kalan Halepliler, İdlib kırsalındaki geçici barınma merkezinde, savaşın, rejim ile ortaklarının vahşetini ve bir gün Halep'e yeniden dönme umutlarını anlattı. .