Hakim Danıştay'ın 'başörtü' kararına uydu
Zübeyde Kamalak'ın avukatlığını üstlendiği boşanma davasının duruşması, Ankara 2. Aile Mahkemesi'nde görüldü.
Hakim İlhan Kadıoğlu, duruşmaya başörtüsüyle katılan Avukat Kamalak'a, celse arasında verdiği "reddi hakim" dilekçesinin kendi adına mı, yoksa müvekkili adına mı olduğunu sordu. Kamalak, kendi adına talepte bulunduğunu söyledi. Avukat Kamalak'ın müvekkili de reddi hakim isteğinin olmadığını yineledi.
Davalı avukatı Mehmet Bayram da asıl davacının reddi hakim talebi olmadığına dikkati çekerek, Kamalak'ın talebinin uygun olmadığını savundu.
Hakim Kadıoğlu, Kamalak'ın kendi adına böyle bir talepte bulunamayacağını, gösterilen sebeplerinin de hakimin yargı yetkisinde bulunmasına engel teşkil etmeyeceğini bildirerek talebi reddetti.
Kadıoğlu, avukat Kamalak'ın bu duruşmaya da türbanlı olarak katıldığını, ancak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun, avukatların duruşmalara türbanla girmesine imkan tanıyan kararının genel düzenleyici işlem niteliğinde olduğu gözetilerek, yargılamanın ertelenmemesine karar verildiğini tutanağa geçirdi.
Kadıoğlu, taraflara, esasa ilişkin beyanda bulunmaları için süre vererek, davayı erteledi.
Mahkeme kararı hepimizi bağlar
Avukat Kamalak, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "Danıştay'ın kararı belli. Bize, mahkeme kararına uymak düşer. Zaten Anayasa'ya göre de bu bizim hakkımızdı. Başörtülü olarak çalışma özgürlüğümüz zaten var" dedi.
Danıştay'ın kararı
Avukat kimliğinin yenilenmesi istemiyle yaptığı başvuru, başörtülü fotoğraf verdiği gerekçesiyle Türkiye Barolar Birliğince (TBB) reddedilen bir avukat, TBB meslek kurallarının 20. maddesinin iptali istemiyle Danıştay'da dava açmıştı.
Davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, 20. maddedeki "Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar" düzenlemesindeki "başları açık" ibaresinin yürütmesini oy çokluğu ile durdurmuştu.
TBB karara itiraz etmiş, bunu görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazı oy çokluğuyla reddetmişti
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.