Dolar (USD)
34.59
Euro (EUR)
36.67
Gram Altın
2912.05
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hakem Kurulu'nun zam toplantısı başladı

7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri sırasında Kamu İşveren Heyeti ile zam konusunda anlaşmaya varılamaması sonucu yetkili konfederasyon Memur-Sen'in başvurusu üzerine, 26 Ağustos'ta çalışmalarına başlayan kurul, dördüncü kez bir araya geldi.
Hakem Kurulu'nun zam toplantısı başladı
29 Ağustos 2023 14:59:01
7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri sırasında Kamu İşveren Heyeti ile zam konusunda anlaşmaya varılamaması sonucu yetkili konfederasyon Memur-Sen'in başvurusu üzerine, 26 Ağustos'ta çalışmalarına başlayan kurul, dördüncü kez bir araya geldi.

Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında saat 14.00'te başlayan toplantıda, 2024 ve 2025 yıllarında memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına yapılacak zam oranlarının kararlaştırılması bekleniyor.

Kurulun verdiği karar kesin olacak ve karara itiraz edilemeyecek.

Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmiş, 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde revize etmişti.

kurul_4ae0d8cf95039c04f01a929fbdddea5a.jpg

Hakem kurulunun görevi

Yüksek Hakem Kurulu (YHK), grevin yasak olduğu işyerleri ve işletmelerde toplu sözleşme görüşmelerinden belirli bir süre içinde anlaşma sağlanmaması durumunda toplu sözleşmenin imzalanması için mutlak yetkiye sahip olan bir kuruldur.

2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu, 5 Mayıs 1983 tarihinde yürürlüğe girdi ve toplu iş uyuşmazlıklarının çözümünde Yüksek Hakem Kurulu'nun oluşum ve işleyişinde önemli değişiklikler getirdi.

Yüksek Hakem Kurulu'nun yapısı üçlü temsil sistemi üzerine kurulmuştur.

Birinci grupta tarafsız temsilciler bulunmaktadır. Yargıtay'ın iş davalarına bakan dairenin başkanı (YHK Başkanı), Cumhurbaşkanı tarafından bakanlıklar bünyesinden bağımsız seçilen tarafsız bir üye, üniversitelerin iş hukuku veya ekonomi öğretim üyeleri arasından Yükseköğretim Kurulu tarafından seçilen bir üye ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Genel Müdürü yer alır.

İkinci grupta, en fazla üyeye sahip işçi konfederasyonu tarafından seçilen iki üye yer alır.

Üçüncü grupta ise işverenler adına biri en çok işveren üyesi olan işveren konfederasyonu tarafından, diğeri kamu işverenlerini temsilen Cumhurbaşkanı tarafından seçilen iki üye bulunur.

Üyeler iki yıl için seçilir ve yeniden seçilmelerine engel yoktur.

Yüksek Hakem Kurulu'nun görevleri arasında grev yasağının olduğu işlerde ve yerlerde toplu sözleşme görüşmelerinden anlaşma sağlanmaması durumunda toplu sözleşmenin imzalanmasına yetki vermek bulunmaktadır. Uyuşmazlıkların çözümü için arabuluculuk yapma görevi de vardır.

Grev ve lokavt erteleme süresi, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş veya başlamış olan kanuni bir grev veya lokavtın genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle erteleme kararı alındığı tarihten itibaren altmış gündür.

Yüksek Hakem Kurulu, uyuşmazlıkları genellikle evrak üzerinden inceleyerek çözüme kavuşturur. Ancak gerektiğinde ilgililerden görüş alabilir ve inceleme yapabilir. Kararlar toplantıda çoğunlukla alınır ve YHK'nin kararı kesindir ve toplu iş sözleşmesi hükmünde olur.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin