Hakem Kurulu'nun zam toplantısı başladı
Sayıştay Başkanı Metin Yener başkanlığında saat 14.00'te başlayan toplantıda, 2024 ve 2025 yıllarında memur maaşları ile memur emeklisi aylıklarına yapılacak zam oranlarının kararlaştırılması bekleniyor.
Kurulun verdiği karar kesin olacak ve karara itiraz edilemeyecek.
Kamu İşveren Heyeti, 14 Ağustos'taki ilk teklifinde 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam teklif etmiş, 17 Ağustos'ta ise teklifini 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 şeklinde revize etmişti.
Hakem kurulunun görevi
Yüksek Hakem Kurulu (YHK), grevin yasak olduğu işyerleri ve işletmelerde toplu sözleşme görüşmelerinden belirli bir süre içinde anlaşma sağlanmaması durumunda toplu sözleşmenin imzalanması için mutlak yetkiye sahip olan bir kuruldur.
2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu, 5 Mayıs 1983 tarihinde yürürlüğe girdi ve toplu iş uyuşmazlıklarının çözümünde Yüksek Hakem Kurulu'nun oluşum ve işleyişinde önemli değişiklikler getirdi.
Yüksek Hakem Kurulu'nun yapısı üçlü temsil sistemi üzerine kurulmuştur.
Birinci grupta tarafsız temsilciler bulunmaktadır. Yargıtay'ın iş davalarına bakan dairenin başkanı (YHK Başkanı), Cumhurbaşkanı tarafından bakanlıklar bünyesinden bağımsız seçilen tarafsız bir üye, üniversitelerin iş hukuku veya ekonomi öğretim üyeleri arasından Yükseköğretim Kurulu tarafından seçilen bir üye ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Genel Müdürü yer alır.
İkinci grupta, en fazla üyeye sahip işçi konfederasyonu tarafından seçilen iki üye yer alır.
Üçüncü grupta ise işverenler adına biri en çok işveren üyesi olan işveren konfederasyonu tarafından, diğeri kamu işverenlerini temsilen Cumhurbaşkanı tarafından seçilen iki üye bulunur.
Üyeler iki yıl için seçilir ve yeniden seçilmelerine engel yoktur.
Yüksek Hakem Kurulu'nun görevleri arasında grev yasağının olduğu işlerde ve yerlerde toplu sözleşme görüşmelerinden anlaşma sağlanmaması durumunda toplu sözleşmenin imzalanmasına yetki vermek bulunmaktadır. Uyuşmazlıkların çözümü için arabuluculuk yapma görevi de vardır.
Grev ve lokavt erteleme süresi, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmiş veya başlamış olan kanuni bir grev veya lokavtın genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle erteleme kararı alındığı tarihten itibaren altmış gündür.
Yüksek Hakem Kurulu, uyuşmazlıkları genellikle evrak üzerinden inceleyerek çözüme kavuşturur. Ancak gerektiğinde ilgililerden görüş alabilir ve inceleme yapabilir. Kararlar toplantıda çoğunlukla alınır ve YHK'nin kararı kesindir ve toplu iş sözleşmesi hükmünde olur.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.