Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hafter’e İHA desteği

İç savaşın yaşandığı Libya''da General Halife Hafter, ilk kez İHA ve savaş uçaklarıyla saldırdı. Hafter’e Kahire ve Moskova ziyaretinin ardından daha önce kullanmadığı silahların verildiği kaydetti.
Hafter’e İHA desteği
30 Nisan 2019 08:44:00
İç savaşın yaşandığı Libya''da General Halife Hafter, ilk kez İHA ve savaş uçaklarıyla saldırdı. Hafter’e Kahire ve Moskova ziyaretinin ardından daha önce kullanmadığı silahların verildiği kaydetti.

GÜLDEN AĞ-İSTANBUL

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile ülkenin doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter arasında çatışma dozunu artırdı. Libya'daki gelişmeleri değerlendiren SETA Dış Politika Araştırmacısı Emrah Kekilli, Hafter’in ana menzillerinden birinde İnsansız Hava Araçlarının (İHA) meşru birlikleri hedef aldığına dikkat çekti.

Trablus düşebilir

Hafter’in bundan önce yaptığı operasyonlarda İHA kullanmadığını kaydeden Kekilli, “Buradan şunu anlıyoruz Hafter’in Kahire ve Moskova ziyaretlerinin ardından daha önce kullanmadığı silahlar verildi. Yine Libya’daki yerli ve milli aktörler Hafter’e direnebilecek güçte. Ama Hafter’e lojistik destek artarsa uluslararası toplumun sessizliği devam ederse Trablus düşebilir” dedi.

Hafter illegal bir darbeci

Hafter’in illegal bir darbeci olduğunu belirten Kekilli, “BM, Rusya ve ABD mutabakatıyla tıkanmış, Hafter’in saldırıları karşısında tek bir laf etmemiştir. Yani dünyanın gözü önünde illegal bir darbeci Trablus’un kapılarına dayanmış ve dünya sessizliğe gömülmüştür” diye konuştu.

Rusya'nın da BMGK'da Hafter'i korumak adına hazırlık yaptığını kaydeden Kekilli, şunları kaydetti: “Hafter'in Trablus'a gittiğini gördüğümde ülke içinden, dışından Ulusal Mütabakat Hükümeti yetkilileri dahil birçok kişi ile görüşme yaptım ve onlara 'Buna karşılık bir şey yapamayacak mısınız?' diye sordum. Aldığım cevap, 'Trablus bizim kırmızı çizgimizdir, Hafter'in Trablus'a girmesine müsaade etmeyiz' oldu. ABD'li, Fransız aktörler dahi bu cevabı verdiler. Netice BM Hafter’in ayağına gittiği gün Trablus’a saldırdı.”

Ardında İsrail lobisi var

Libya’daki küresel, bölgesel ve yerel güçlere ilişkin bilgi veren Kekilli, “Bu hattın liderliğini bölgede Tel Aviv yapmaktadır. Bu hattın uygulama müdürü Birleşik Arap Emirliği’dir. Bu hattın himayesini ise ABD’deki İsrail lobisi yapmaktadır. Bunlar bölgeyi 2011den sonra dizayn etmek için harekete geçmişlerdir. Bölgede yaşanan hiçbir gelişme bunlardan bağımsız değildir” bilgisini verdi.