Dolar (USD)
34.15
Euro (EUR)
37.95
Gram Altın
2884.27
BIST 100
9887.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Hafter milisleri Trablus''un güneyinde toplanıyor! Son iki gün...

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti''ne bağlı kaynaklar, Hafter milislerinin saldırılarına devam etmek için Trablus''un güneyinde toplandığını açıkladı. Rusya tarafından yapılan açıklamada ise Hafter''in istişare için iki gün istediği ifade edildi.
Hafter milisleri Trablus''un güneyinde toplanıyor! Son iki gün...
14 Ocak 2020 14:43:00
Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti''ne bağlı kaynaklar, Hafter milislerinin saldırılarına devam etmek için Trablus''un güneyinde toplandığını açıkladı. Rusya tarafından yapılan açıklamada ise Hafter''in istişare için iki gün istediği ifade edildi.

Libya'nın doğusundaki gayri meşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'in, başkent Trablus'a saldırmak için kentin güneydoğusundaki Terhune'ye takviye güç yığınağı yaptığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler nezdindeki meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne bağlı askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Hafter milislerinin, Trablus'un güneydoğusunda, merkez karargah olarak kullandıkları Terhune kentine, Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) ait zırhlı araçlar ve topların ulaştığı gözlemlendi.

Kaynaklar, Hafter'in ateşkesi kabul etmesinden sonra da, kendisine verilen desteğin kesilmediğini, bunun da Hafter'in ateşkesi, "yeniden pozisyon almak için kabul ettiğini ortaya koyduğunu" söyledi.

Türkiye ve Rusya'nın ortak girişimiyle hazırlanan ateşkes anlaşması, UMH tarafından Moskova'da imzalanmıştı. Hafter tarafı ise metindeki maddeleri düşünmek ve istişare etmek için 1 gün süre istemişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı, bu sabah saatlerinde, Hafter’in anlaşmayı imzalamadan Moskova'dan ayrıldığını duyurmuştu.

Hafter'in Libya'ya ulaştığına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken, askeri, siyasi ve mali olarak kendisine destek veren Mısır veya Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gittiği iddia edildi.

Türkiye ile Rusya'nın Libya'daki taraflara çatışmalara son vermek, insani yardımları halka ulaştırmak için sunduğu ateşkes önerisi, aynı zamanda ülkedeki sorunların yalnızca Libyalılar arasındaki diyalog yoluyla çözülmesini içeriyordu.

Ateşkese olumlu bakıyor!

Rusya Savunma Bakanlığı, Libyalı darbeci general Hafter’in ateşkes anlaşmasını değerlendirmek için 2 gün süre istediğini açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, dün Moskova’da yürütülen Libya görüşmelerinin sonucunda ateşkes üzerinde prensipte anlaşma sağlandığı belirtildi.

“Yerel istişareler için 2 güne ihtiyacı var”

Moskova’daki görüşmelerin Berlin Konferansı'na zemin hazırladığı yorumuna yer verilen açıklamada, “Hafter Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile ateşkes anlaşmasının son haline olumlu bakıyor. Yerel istişareler için 2 güne ihtiyacı var.” ifadesi kullanıldı.

Ateşkes metnini imzalamadan gitmişti

Türk ve Rus heyetler ile Libya’daki taraflar arasında dün Moskova'da görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Türk heyeti, Serrac ve Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile anlaşma metnini oluşturmuştu.

Rus heyeti ise Hafter ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin Başkanı Akile Salih’i ikna etmeye çalışmıştı.

Ancak Hafter, uzun uğraşlar neticesinde oluşturulan anlaşma metnini imzalamamış ve sabah saatlerinde Moskova’yı terk etmişti.

HAFTER'İ KİM DESTEKLİYOR?

Bir başka önemli soru da Libya'da iktidarı silah zoruyla ele geçirmeye çalışan Halife Hafter'in kim ya da kimler tarafından desteklendiği.

Mısır, BAE ve Suudi Arabistan eksenine Batı'dan da Fransa dahil olmuş durumda, yani Halife Hafter'i destekliyorlar.

Hafter, “İslamcılara karşı savaşıyoruz” diyerek, İslamofobi'yi de kullanarak, Batı'nın desteğini alıyor.