Hadi bankalar sizi görelim
FIRAT İPEK
Otomotiv sektörü ihracat ve iç piyasadaki satış rakamlarıyla Türkiye ekonomisine katkı sağlayan en önemli sektörlerin başında geliyor. Türkiye piyasasında 1 milyona yaklaşan satış rakamları yakalayan sektör, son 4 yıldır her sene aşağı yönde ivmeye sahip olsa da hala ekonomimizin en önemli dinamiği.
Geçtiğimiz günlerde Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) açıkladığı rakamlara göre; geçen yılın ilk 8 ayında otomobil ve hafif ticari araç satışı 440 bin 428 adet olurken, bu yılın ilk 8 ayında toplam pazardaki satış 2019’un Ocak-Ağustos ayında yüzde 45,66 azalarak 239 bin 317 olarak gerçekleşti.
Sadece otomobil satışları ise geçen yılın 8 ayına oranla yüzde 43,94 azalarak 193 bin 320 adet olarak kayda geçti. Ağustos ayını baz aldığımızda da otomobil satışları 2018’in aynı ayına göre yüzde 20,14 azalarak 21 bin 544 satış rakamına ulaştı.
ODD’nin açıkladığı satış rakamları sektörün durumunu net olarak ortaya koyuyor.
Hükümet gerekli hamleyi yaptı
Geçtiğimiz haftalarda ‘Ve son 4 aya girdik, şimdi ne olacak?’ başlıklı yazımda taşıt kredi oranları yüzde 1’in altına düşmeli, otomotiv şirketleri faizsiz kampanyalara devam etmeli gibi tüketici beklentilerini dile getirmiştim. https://www.milatgazetesi.com/firat-ipek/ve-son-4-aya-girdik-simdi-ne-olacak/haber-215533
Aradan iki hafta geçti ve tüm gözlerin çevrildiği Merkez Bankası faiz oranını 325 baz puan düşürerek yüzde 19,75’ten yüzde 16,50’ye çekti. Yılın bitmesine 4 ay kala hükümet gerekli hamleye yaptı, şimdi sıra bankalarda.
Konuyla ilgili gazetemize konuşan Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer ve Atılgan Group Yönetim Kurulu Üyesi ve İTO Meclis Başkan Vekili Salih Sami Atılgan, merkez bankasının faiz indiriminin otomotiv sektörüne etkilerini ve beklentilerini dile getirdi.
Şimdi sözü sektör temsilcilerin görüşlerine bırakıyorum.
Bülent Kılıçer: ÖTV teşviği de olmalı
Merkez Bankasının faiz indirimiyle ilgili konuşan Honda Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Bülent Kılıçer, kredi faizlerindeki indirimin, her sektörde olduğu gibi otomotiv sektörüne de umut veren bir gelişme olduğunu belirtti. “Burada mutlaka ÖTV’den bahsetmemiz gerekiyor” diyen Kılıçer, “Temmuz ayında ÖTV indiriminin bitmesi piyasada şok etkisi yaptı ve bu etki, pazarda olması gerekenden çok daha fazla düşüş yaşanmasına neden oldu. Ağustos ayından itibaren ise ÖTV şokunun atlatılması ve faiz indirimi ile pazar bir miktar hareketlense de geçtiğimiz yıla göre bakarsak pazar halen çok düşük” ifadesini kullandı.
Kılıçer, “Hurda teşviği de piyasaya bir hareket getirdi ama Aralık sonrası ne yazık ki belirsiz görünüyor. Eğer bu faiz indirimi, halen müşterinin beklediği ÖTV teşvikleri ile eş zamanlı olsaydı kayıplarımız daha fazla telafi edilebilir, etkisi daha büyük olabilirdi. Elbette bu momentum sayesinde pazar dinamiklerinde çok küçük ivmeler olacaktır ancak ÖTV teşviği olmaz ise yılsonunda pazarın yine bu rakamlarda kalacağını düşünüyoruz yani toplam pazar yine 300 - 325 bin bandında kalacaktır” dedi.
Salih Sami Atılgan: Farkı ÖTV indirimi kapatır
Atılgan Group Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis Başkan Vekili Salih Sami Atılgan ise, “ÖTV indirimi Haziran ayında sona erdi. Yıl boyu sürmesi bekleniyordu. Herkes devam edeceğini beklediği için satışlar üzerinde ciddi bir azalma yaşattı. Temmuz ve Ağustos ayında kötü olan satışlarda negatif bir etki devam etti ve satışlar beklentinin çok çok altında gerçekleşti. Faiz indirimi beklenen bir hamleydi. Fakat aradaki farkı kapatmak için ÖTV indiriminin tekrar gündeme alınması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
Murat Şahsuvaroğlu: Kredi maliyetleri düşmeli
Merkez Bankasının açıkladığı 325 baz puanlık faiz indirimiyle ilgili genel bir açıklama yapan OYDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, “Faiz indirimi tüm sektörlere umut vermiştir ve devam etmelidir” dedi. Şahsuvaroğlu, “Bankalarımızın da bu indirimi en hızlı şekilde kredi maliyetlerine yansıtması çok önemli olacaktır. Özel bankaların TCMB'nin bu kararının mevcut faiz oranlarına yatırımcı lehine hızlı bir şekilde yansıtmalarını ümit ediyorum. Zira bankalar tarafından kullandırılan kredilerin maliyetleri düşmedikçe, ekonomik aktivitedeki canlılığın sağlanması ve sürdürülebilir olması mümkün değildir” diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.