Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2323.60
BIST 100
9079.97
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Haberleşmede şeffaf fatura dönemi başlıyor

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, faturalı hat kullanan GSM aboneleri ile sabit hat ve internet hattı kullanan abonelere gönderilen faturaların şeffaf olacağını bildirdi.
Haberleşmede şeffaf fatura dönemi başlıyor
04 Ağustos 2013 16:46:00
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, faturalı hat kullanan GSM aboneleri ile sabit hat ve internet hattı kullanan abonelere gönderilen faturaların şeffaf olacağını bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, elektronik haberleşme sektöründe tüketicilerin hak ve menfaatlerini koruyacak ve tüketici bilincini artıracak nitelikte fatura düzenlemesine yönelik çalışma başlattıklarını bildirdi.
Yıldırım, "Haberleşme sektöründe şeffaf fatura dönemi başlıyor. Faturalı hat kullanan GSM aboneleri ile sabit hat ve internet hattı kullanan abonelere gönderilen 60 milyonun üzerinde fatura şeffaf olacak. Tüketicinin ihtiyaç duyduğu tüm bilgiler faturalarda yer alacak" dedi.
Bakan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Elektronik Haberleşme Sektöründe Fatura Usul ve Esaslar Taslağı"nın, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanarak kamuoyu görüşüne açıldığını kaydetti.
Faturalı hat kullanan GSM aboneleri ile sabit hat ve internet hattı kullanan abonelere gönderilen 60 milyonun üzerinde faturanın bu esaslara göre düzenleneceğini belirten Yıldırım, "Tüketicilerin mağdur olmasına yol açan, kısıtlı ve anlaşılmayan faturaların yerini alacak bu faturalar ile tüketici haklarının korunmasını ve mağduriyetlerin önüne geçilmesini amaçlıyoruz" diye konuştu.
Renk körleri de okuyabilecek
Bakan Yıldırım, yeni faturalarda tüketicilerin ihtiyaç duyduğu tüm bilgilerin şeffaf bir şekilde yer alacağını bildirdi. Faturalarda renk körlüğü olan insanların da okuyabileceği şekilde karşıt renkler kullanılacağını kaydeden Bakan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Faturalar basit, sade bir şekilde düzenlenecek ve okunabilir olacak. Faturada yer alan tarifeler/ücretler, herhangi bir tereddüde yol açmayacak açıklıkta ve ücret kalemleri ayırt edilebilir olacak. Faturada tarife/paket detayları bulunacak, satın alınan paketlere/ek hizmetlere ilişkin ücretler, paketlerin/ek hizmetlerin kullanılabileceği tarih aralıkları, indirim/iade var ise bunların gerekçeleri, taahhüt bulunması halinde başlangıç ve bitiş tarihleri, taahhüt verildiği durumlarda aboneliğin feshi halinde uygulanacak. Cezai ücret ve/veya cayma bedelleri ile bunların hesaplanmasına ilişkin açık ve net bilgiler yer alacak."
Faturalarda hangi bilgiler yer alacak?
Yeni çalışmanın, tüketici haklarını koruyan en kapsamlı düzenlemelerden bir tanesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, düzenleme uyarınca ayrıntılı faturanın içeriğinde neler olacağını şöyle anlattı:
'"Aranan her numara ve numaranın ait olduğu işletmeci adı, işletmeci adı bilinmiyorsa 'diğer operatör' ifadesi kullanılacak. Aramanın yapıldığı tarih ve saat, her bir arama için arama süresi ve arama ücreti verilecek. Faturada toplam arama sayısı ve toplam konuşma süresi yer alacak."
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan