Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gürüz işin içinde

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan ve yargılandığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz ve 28 Şubat darbecileri arasındaki somut ilişkiyi ortaya koyan belgeyi Milat deşifre ediyor.
Gürüz işin içinde
18 Eylül 2013 00:00:00
28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan ve yargılandığı mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz ve 28 Şubat darbecileri arasındaki somut ilişkiyi ortaya koyan belgeyi Milat deşifre ediyor.

Milat'ın deşifre ettiği gizli belgede yer alan emir ve talimatlarla 28 Şubat döneminde YÖK tarafından alınan ve uygulanan kararlar karşılaştırıldığında, dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün, Çevik Bir'in 'emir eri' gibi çalıştığı ortaya çıktı.

İSMAİL UĞUR / ANKARA-

Milat'ın deşifre ettiği gizli belge, darbe döneminde YÖK'ün başında bulunan Kemal Gürüz'ün darbecilerle olan somut ilişkisini ortaya koyuyor. 28 Şubat döneminde YÖK'ün aldığı kararlar ve uygulamaları incelendiğinde, dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün darbe sürecinde cuntacılar tarafından verilen talimatları aynen uygulamaya koyduğu anlaşılıyor.

Cezayir'e dönmeyelim

"Cezayir'in bugünkü hale düşmesinde Mısır'dan getirilen 3000 Arapça hocasının çok büyük bir rolü olduğu bilinmektedir" ifadelerinin yer aldığı belgede, gayri resmi olarak El Ezher'de okuyan Türk öğrencilerinin sayısının 1000 -1500 olduğu tahminine yer verilerek çok dikkatli olunması yönünde uyarıda bulunuluyor.

Ezherliler istihdam edilmesin

YÖK'ün aldığı son önlemlerle Ezher'de okuyan öğrenci sayısının azalacağının tahmin edildiği belirtilen belgede, yine de Ezher mezunu olanların eğitim kurumlarında şu veya bu şekilde istihdam edilmemeleri konusunda azami özen gösterilmesi, halen çalışanların da işten atılmaları isteniyor. Ayrıca, İlahiyat Fakültelerinde açılmış bulunan lisans tamamlama programlarının kaldırılarak yurtdışındaki üniversitelerden İlahiyat Fakültelerine yatay geçiş imkanının da sona erdirilmesi talep ediliyor.

Cemaat potansiyel tehlike

Gülen Cemaati'nin yurtdışındaki okullarının da konu edildiği belgede, "Potansiyel bir tehlike de Fethullah Gülen tarafından yurtdışında açılmış bulunan ve açılmakta olan orta ve yükseköğretim kurumlarıdır." İfadeleri dikkat çekiyor. MİT'in de devreye sokularak Milli Eğitim Bakanlığı denetimlerinin sıklaştırılması ve okulların bulunduğu ülkelerle işbirliği yapılmasının istendiği belgede, "Ancak İmam Hatip Okulları da böyle masumane bir şekilde başlamıştı fakat bugün gelinen çizgi ortada. Belki bugün bir şey yok ama gelecekte ne olacağı belli olmaz. Eğer kontrol elden kaçırılırsa, büyük bir siyasi İslam ordusu çok kısa zamanda ülkenin başına bela olabilecektir" şeklinde uyarılar yer alıyor.

Anti-laik hocalar mercek altında

Dönemin YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e gizli olarak gönderilen belgede, laiklik karşıtı tutumuyla bilinen bütün üniversite hocalarının mercek altına alınması isteniyor. Belgede şu ifadeler dikkat çekiyor: "Antu00ec-laik tutum ve davranışları görülen üniversite ve fakültelerin, daha çok hangi branşlarda doktora öğrencisi aldıkları, ilan ettikleri doktora dalları, yazdıkları makaleler, yut içi ve yurt dışı yayınlarının konuları gibi hususlar yakından takip edilmelidir."