Gürcistan'da muhalefet "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasasının iptali için Anayasa Mahkemesine başvurdu
Ana muhalefet partisi Birleşik Ulusal Hareketi ile parlamentoda yer alan bazı muhalefet partilerinin temsilcileri, Gürcistan'da aylardır protestolara neden olan "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasasının iptal edilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesine dilekçe sundu.
Birleşik Ulusal Hareketinin Başkanı Tinatin Bokuçava ile muhalefet kanadından milletvekillileri, merkezi Batum kentinde yer alan mahkemenin önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Milletvekilli Bokuçava ve beraberindekiler, toplam 38 milletvekilinin imzasıyla Anayasa Mahkemesine dilekçe sunduklarını bildirdi.
- İktidar: STK'lerin çoğunun faaliyetleri şeffaf değil
Öte yandan, iktidardaki Gürcü Hayali Partisinin Milletvekilli Givi Mikanadze, partinin ofisinde düzenlediği basın toplantısında, yasaya karşı dilekçe sunulmasını değerlendirdi.
Mikanadze, Cumhurbaşkanı Zurabişvili ve muhalefet partileri dışında da ülkede faaliyet gösteren 121 sivil toplum kuruluşu (STK) tarafından yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine başvuru yapıldığını belirtti.
Söz konusu STK'lerin yüzde 79'unun yıllık gider raporu yayımlamadığını, bazıların resmi internet sitesinin bile olmadığını söyleyen Mikanadze, "Bu da bu sektördeki durumun ne kadar ağır olduğunu, bu sektörün şeffaf olmadığını bir kez daha gösteriyor." dedi.
Mikanadze, yasanın iptali için dilekçe sunan STK'lerin şeffaf faaliyet göstermediğini savundu.
Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, kendisinin de karşı çıktığı "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasasının askıya alınması ve iptal edilmesi talebiyle 18 Temmuz'da Anayasa Mahkemesine dilekçe sunmuştu.
- Gösterilere neden olan tartışmalı yasa
"Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısının nisanda Gürcistan Meclisine sunulmasının ardından ülkede gösteriler başlamıştı.
Yasal düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'daki kuruluşların "yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon" olarak kaydolmalarını, aksi halde para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyordu.
İktidardaki Gürcü Hayali Partisinin nisanda sunduğu ve parlamentoda 14 Mayıs'ta yapılan oylamada kabul edilen yasa, 18 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili tarafından veto edilmişti.
Yasanın 28 Mayıs'ta yapılan oylamada 4'e karşı 84 oyla tekrar kabul edilmesiyle Zurabişvili'nin vetosu aşılmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.