Günlüğü bin lira ama çalışan yok!
Karadenizbölgesinde çay hasadı için işçi sıkıntısı devam ediyor. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 830 bin dekar alanda yapılan 1 milyon üretici tarafından gerçekleştirilen yaş çay üretiminde 2023 yılının 2. sürgün sezonu başladı. Ancak, çay hasadına yeterli işçi bulunmaması çiftçileri endişelendiriyor.
Gürcistan'dan mevsimlik işçiler artık gelmiyor
Yabancı işçilerin çay hasadında yer alamaması nedeniyle yerli işçiler çözüm olarak görev alıyor. Önceden Gürcistan'dan gelen mevsimlik işçiler yerine şimdi Afrikalı ve Suriyeli işçiler çay hasadına katılıyor. Ancak, yerli işçi bulmak da zorlaşıyor. Gençlerin çiftçilikle ilgilenmemesi, çay hasadında işçi sorununu daha da derinleştiriyor.
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, gelecekte tarım ürünlerinin hasat edilmesinde işçilik konusunda sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekerek, gençlerin tarlaya girme isteğinin azaldığını ifade etti. Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan da gençlerin çay tarımına ilgisiz olduğunu belirterek, gençlerin çay hasadında günlük 1000 lira kazanabileceklerini ancak ailelerinin de yönlendirmemesi sonucu çay tarımından uzak durduklarını söyledi.
Gençler tarım ve hayvancılığa ilgi göstermiyor
Çay üreticileri ise gelecek nesillerin tarıma ilgisinin azalmasını tehlikeli olarak nitelendiriyor. Tarladan uzak duran gençlerin, tarım sektöründe kimin çalışacağı konusunda belirsizlik oluşturuyor. Gençlerin tarım ve hayvancılığa ilgi göstermemesi, çay hasadında işçi sorununu daha da derinleştiriyor.
Bu durum, çiftçilerin çözüm arayışında olduğu bir sorunu ortaya koyuyor. Gençlerin tarım sektörüne ilgisinin artırılması ve ailelerin bu konuda daha fazla teşvik edilmesi önem taşıyor. Aksi halde çay hasadı gibi zahmetli bir işte işçi sıkıntısının daha da büyüyeceği görülüyor.
kaynak: Enson Haber
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.