Güney Kore, Japonya'yı yeniden tercihli ticaret statüsü alan ülkeler listesine ekledi
Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Ticaret, Sanayi ve Enerji Bakanlığından yapılan açıklamada, Japonya'nın tekrar ticaret listesine alınması kararının resmi gazetede yayımlandığı belirtildi.
Açıklamada, bu kararla Japonya ile ikili diplomatik ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin amaçlandığı vurgulandı.
Güney Kore'deki şirketlerin, Japonya'ya stratejik ürünleri daha kısa sürede ihraç edebileceği kaydedilen açıklamada, Japonya'nın "beyaz listeye" alınmasıyla listedeki ülkelerin sayısının 29'a yükseldiği ifade edildi.
Açıklamada ayrıca Güney Kore'nin Rusya ve Belarus'a karşı başlıca sanayi kalemleri üzerindeki ihracat kontrollerini sıkılaştırma kararı aldığı duyurulurken, yarı iletken, kimyasal maddeler ve çelik gibi malzemelerin bulunduğu toplam 741 ürünün ihracatının bu iki ülkeye yasaklandığına işaret edildi.
İhracatı yasaklanan malzemelerin Rusya ve Belarus tarafından askeri amaçlarla kullanılması ihtimalinin yüksek olduğuna dikkati çekilen açıklamada, yalnızca "istisnai durumlarda" ihracata izin verilebileceği bilgisi paylaşıldı.
Ticaret ilişkilerinin bozulması
İki ülke arasındaki ilişkiler, Güney Kore Yüksek Mahkemesinin Kasım 2018'de Japon şirketlerini 1910-1945'teki sömürgecilik dönemi sırasında zorla çalıştırılan işçiler için tazminat ödemeye mahkum etmesi üzerine gerilmişti.
İki ülke arasındaki gerilim, Japonya'nın Temmuz 2019'da Güney Kore'nin teknoloji endüstrisinde ihtiyaç duyulan kilit öneme sahip maddelere daha sıkı ihracat kontrolü getirmesiyle tırmanmıştı.
Japonya, aynı yılın ağustos ayında Güney Kore'yi "imtiyazlı ticaret statüsündeki ülkeler" listesinden çıkardığını açıklamıştı.
Seul yönetimi de buna karşılık, iki ülkenin gizli askeri istihbarat bilgilerini birbirleriyle ve üçüncü taraf olarak ABD ile paylaşmalarına olanak sağlayan istihbarat anlaşmasının süresini uzatmayacağını bildirmiş, son olarak Japonya'yı tercihli ticaret statüsü alan ülkelerin beyaz listesinden çıkarmıştı.
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol, 21 Mart'ta Japonya'yı beyaz listeye yeniden dahil etmek için gereken yasal adımların atılması için talimat vermişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.