Güney Kore, Japonya Başbakanı'nın tartışmalı tapınağa bağışından duyduğu üzüntüyü belirtti
Yonhap'ın haberine göre, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soo-suk, basın toplantısında Japonya'nın bağışıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Lim, "Hükümet, Japon liderlerin savaş suçlularını kutsayan ve Japonya'nın geçmiş savaşlardaki saldırganlığını yücelten Yasukuni Tapınağı'na tekrar bağış göndermesinden veya saygılarını sunmasından derin hayal kırıklığı ve üzüntü duymaktadır." dedi.
- Kişida, "tartışmalı" Yasukuni Tapınağı'na törensel bağışta bulunmuştu
Başbakan Kişida, başkent Tokyo'nun Kudankita bölgesindeki Şinto Tapınağı'nda başlayan sonbahar festivali kapsamında, Yasukuni Tapınağı'na makamı adına "Masakaki çiçeği" göndermişti.
Kyodo ajansına göre, Başbakanlığa yakın kaynaklar, 19 Ekim'e kadar sürecek sonbahar festivali kapsamında Kişida'nın tapınağı resmen ziyaret etmeyi planlamadığını belirtmişti.
Devlet yetkililerinin tapınağa resmi ziyaret ve bağışları, komşu ülkeler Çin ve Güney Kore'nin sert tepkisine yol açabiliyor.
- Savaş mazisi
İlk olarak 1869'da inşa edilen tapınağın, İkinci Dünya Savaşı'nda ölen 2,5 milyon kişinin anısını onurlandırdığı biliniyor.
Tapınak keşişlerinin 14 savaş suçlusunu 1978 yılında "kutsal" kabul etmesi nedeniyle Yasukuni, tartışmalı statüsünü koruyor.
Komşu ülkeler nezdinde "Japonya'nın geçmiş militarizminin sembolü" olarak görülen tarihi tapınak, savaşta hayatını kaybedenlerin anılması amacıyla ziyaretçi akınına uğruyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.