Güney Kore basını: SİHA teknolojisini Türkiye'den öğreneceğiz
Türkiye ve Güney Kore, askeri alanda yeni ortaklıklar kurmanın sinyalini verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'ye gitti.
Erdoğan-Yoon görüşmesinde savunma konuşuldu
Erdoğan, burada Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile bir araya geldi. Ele alınan konular arasında savunma iş birliği de vardı.
Görüşmeden notlara yer veren ve Seul yönetiminden beklentileri aktaran Güney Kore basınından The Korea Times, iki ülkenin, insansız hava araçları ve zırhlı araçlar noktasında savunma sanayi ortaklığı kurmanın yollarını aradığını yazdı.
Ortaklık, SİHA'ları kapsayacak şekilde genişletilmeli
Erdoğan ve Yoon'un, savunma sanayisinde insansız hava araçları, askeri nakliye uçakları ve diğer silahlara odaklanan ortaklıkları genişletmenin yollarını görüştüğü belirtildi.
Haberde, "Erdoğan ortaklığın özellikle SİHA, askeri uçak ve zırhlı araçları kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi." notuna yer verildi.
'Türkiye'nin uzmanlığından öğreneceğiz' yorumu
Güney Kore'nin, Türkiye'nin bu alandaki deneyim ve uzmanlığına dayanarak SİHA teknolojisini ve işletme becerilerini öğrenmesinin beklendiği ifade edildi.
Söz konusu Asya ülkesinin SİHA alanında henüz başlangıç aşamasında olduğu, Türkiye dahil müttefik ülkelerle ortaklık yoluyla operasyonel yeteneklerin artırılmasının hedeflendiğine dikkat çekildi.
Türkiye ve Güney Kore, savunma ortaklığını geliştirmenin yollarını arıyor.
Öte yandan Türkiye'nin, Bayraktar TB2'yi geliştiren savunma şirketi Baykar'a ev sahipliği yaptığı anımsatıldı.
TB2'lerin, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri tarafından Rusya'ya karşı kullanıldığı ve uluslararası beğeni kazandığı kaydedildi.
SİHA nedir?
SİHA olarak da bilinen silahlı insansız hava aracı, genellikle bomba, füze ve/veya ATGM gibi uçak mühimmatlarını taşıyan ve drone saldırıları için kullanılan bir insansız hava aracı (İHA) türüdür. İnasansız hava araçlar genellikle gerçek zamanlı insan kontrolü altındadırlar ve farklı özerklik seviyeleri vardır.
Bu tip uçakların yerleşik bir insan pilotu yoktur. Operatör aracı uzaktaki bir terminalden çalıştırdığından, bir insan pilot için gerekli ekipmana ihtiyaç duyulmaz, bu da insanlı bir uçaktan daha düşük bir ağırlık ve daha küçük bir boyuta neden olur. Birçok ülke operasyonel yerli insansız hava muharebe aracına sahiptir ve daha birçok insansız hava muharebe aracı ithal edilmekte veya geliştirme programları devam etmektedir.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.