Güney Kore, AUKUS'un "2. Ayak" kısmına dahil olmak istiyor
Yonhap'ın haberine göre, Shin, Avustralya'nın Melbourne kentinde yapılan dörtlü görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
ABD, İngiltere ve Avustralya'nın dahil olduğu, nükleer denizaltı teknolojisi alanında işbirliğini öngören AUKUS anlaşmasının siber savaş, yapay zeka ve hipersonik silahları kapsayan "2. Ayak" kısmına Güney Kore'nin "olası" dahline ilişkin konuşan Shin, "Bugünkü görüşmede, AUKUS'un 2. Ayak kısmında olası bir işbirliğini ele aldık. AUKUS üyelerinin Güney Kore'yi bir partner olarak değerlendirmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Ülkemizin bilim ve teknoloji alanındaki kabiliyetleri, bölgedeki barış ve istikrara katkıda bulunacaktır." ifadesini kullandı.
Marles ise "AUKUS'un 2. Ayak kısmı geliştikçe, fırsatların artacağına" ilişkin bir değerlendirme yaptı.
İki ülke dışişleri bakanları ayrıca görüşerek Hint-Pasifik bölgesindeki stratejiler konusunda işbirliğini geliştirme kararı aldı.
ABD ve İngiltere'nin teknoloji transferiyle Avustralya'nın nükleer enerjiyle çalışan denizaltı filosu oluşturmasını hedefleyen AUKUS anlaşması, Eylül 2021'de imzalanmıştı.
İttifak üyelerini "Çin'in bölgede artan denizcilik faaliyetlerine" karşı bu alanda bir araya getiren anlaşmanın, ileri teknoloji ve sanayi alanlarında işbirliğini hedeflediği biliniyor.
AUKUS anlaşmasının 2. Ayak kısmı, siber savaş, yapay zeka ve hipersonik silahları alanında işbirliğini öngörüyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.