Güney Afrikalı STK'ler, depremzedeler için yardımda bulundu
Güney Afrikalı sivil toplum kuruluşları (STK), 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenler için bugüne kadar yaklaşık 1,2 milyon dolar tutarında ayni yardımda bulundu.
En az 10 bin kilometre öteden Türkiye'ye dostluk elini uzatan Güney Afrika Cumhuriyeti, Afrika kıtasından en fazla yardım malzemesi ve arama kurtarma personeli gönderen ülkelerden biri oldu.
Yardım toplama merkezleri olarak belirlenen Türkiye'nin Cape Town Başkonsolosluğu, Johannesburg Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Türk Kültür Merkezi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Pretorya Ofisi ve beyaz eşya firması Arçelik/DEFY'nin Durban'daki tesisleri, Güney Afrikalılardan gelen yardım malzemeleriyle dolup taştı.
Güney Afrika'dan Türkiye'ye 100 tonun üzerinde yardım malzemesi
Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş, AA muhabirine, Güney Afrika'nın depremin ilk gününden itibaren Türkiye'ye yardım ulaştıran ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirterek, "Depremlerin hemen ertesi gününde 33 kişilik sağlık ve arama kurtarma ekibi, Türkiye'ye hareket etti. Bunu, 9 Şubat'ta 20 kişilik diğer sağlık ekibi takip etti." dedi.
Awqaf SA, Jamiatul Ulema, Al Imdaad gibi Güney Afrikalı STK'lerin, depremlerin hemen ardından başlattıkları yardım kampanyaları kapsamında ilk üç haftada yaklaşık 1,2 milyon dolar tutarında ayni yardım topladıklarını kaydeden Kandaş, "Bireysel yardımlar da eklendiğinde 100 tonu aşan ayni yardımlar, tarifeli ve haftalık Türk Hava Yolları kargo uçuşlarıyla Türkiye'ye ulaştırıldı." ifadelerini kullandı.
Kandaş, bu ayni yardımların 860 çadır, 239 jeneratör, 116 seyyar tuvalet, 69 yatak, 3 bin 304 uyku tulumu, 6 bin 255 battaniye, 641 ısıtıcı, 46 seyyar ocak ve 4 tonluk giysiyi içerdiğini söyledi.
110 bin dolarlık nakdi yardım
Güney Afrikalıların ve burada yaşayan Türk vatandaşlarının yaptıkları nakdi yardımlara da değinen Kandaş, "Büyükelçiliğin deprem yardım seferberliği kapsamında açmış olduğu resmi banka hesabına yaklaşık 110 bin dolar nakdi yardımda bulunuldu." dedi.
Güney Afrika hükümetinin de bu süreçte 10 tonluk tıbbi malzeme yardımında bulunduğunu kaydeden Kandaş, Güney Afrika Polis Teşkilatının da 5 K-9 köpeği ile 6 kişilik arama kurtarma ekibini Türkiye'ye gönderdiğini anlattı.
Kandaş, büyükelçilikte açılan taziye defterine Güney Afrikalıların yoğun ilgi gösterdiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Güney Afrika halkının bu zor günlerde göstermiş olduğu dayanışmayla, iki ulus arasında sonsuza kadar yaşanacak gönül köprülerinin temelleri atılmış oldu. 10 bin kilometre öteden gösterilen bu yardım eli, şüphesiz iki ülke ilişkilerini hem güçlendirecek hem de insani ilişkiler ve gönül bağımız açısından önemli katkı sağlayacaktır. Güney Afrika hükümetine ve halkına minnettarız. Güney Afrika'da yaşayan vatandaşlarımıza minnettarız."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.