Güney Afrika: Batı ile Rusya arasında taraf tutma konusunda olağanüstü baskı altındayız
Cumhurbaşkanı Ramaphosa, yaptığı açıklamada, ABD'nin, Güney Afrika'nın Rusya'ya silah satışı yaptığı iddiasına değinerek, bu konuda emekli bir yargıcın başkanlığında bağımsız bir soruşturma yürütüldüğünü ve hükümetinin bu konuda tutumunun yakın zamanda Washington DC'yi ziyaret eden bir heyet tarafından ABD'li yetkililere bildirdiğini belirtti.
Ramaphosa, Güney Afrika'nın demokrasiye geçişten beri bağımsız bir dış politika izlediğini vurgulayarak, hükümetinin bu bağımsızlık politikasını terk etmesi ve Batı ile Rusya arasındaki çekişmede fiilen taraf tutması için olağanüstü baskı altında olduğunu kaydetti.
"Rusya'yı diğer ülkelerden üstün tutmuyoruz"
Uluslararası toplumun Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sona erdirilmesi için birlikte hareket etmesi gerektiğini belirten Ramaphosa, "Bizim pozisyonumuz, çatışmanın kalıcı bir şekilde çözülmesini mümkün kılan koşulların yaratılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor." dedi.
Ramaphosa, Ukrayna'daki çatışmanın ve bunun altında yatan gerilimin askeri yollarla çözülemeyeceğini vurgulayarak, sorunun siyasi olarak çözülmesi gerektiğine dikkati çekti.
Hükümetinin "Rusya'yı diğer ülkelerden üstün tutmadığını" kaydeden Ramaphosa, Rusya ile ilişkilerin diğer ülkelerle ilişkilerini tehlikeye atmasına müsaade etmeyeceklerini ifade etti.
Ramaphosa, Ukrayna'da yaşanan durumun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde reform gerekliliğini gözler önüne serdiğini söyledi.
Güney Afrika ordusu komutanı Moskova'da
Güney Afrika Ulusal Savunma Kuvvetleri'nden (SANDF) yapılan açıklamada, Güney Afrika ordusu komutanı Korgeneral Lawrence Mbatha'nın, askeri konularda ikili görüşmelerde bulunmak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'da olduğu bilgisi paylaşıldı.
Açıklamada, Moskova'dan gelen davet üzerine gerçekleşen ziyaretin çok önceden planlanmış olduğu kaydedildi.
Rusya'ya silah satışı iddiası
ABD'nin Pretorya Büyükelçisi Reuben Brigety, 11 Mayıs'ta basına yaptığı açıklamada, Güney Afrika'nın, Aralık 2022'de, Cape Town yakınlarındaki Simon's Town deniz üssüne yanaşan "Lady R" isimli Rus ticaret gemisi aracılığıyla Rusya'ya silah ve mühimmat sattığını tespit ettiklerini öne sürmüştü.
ABD hükümetinin bu konudaki ciddiyetini hafife almanın hata olacağını belirten Brigety, böylece Güney Afrika ile gerçekleştirilen Afrika Büyüme ve Fırsat Yasası (AGAO) görüşmelerinin de çıkmaza girdiğini ifade etmişti.
Brigety, hükümetinin, Güney Afrika'nın iktidar partisi Afrika Ulusal Kongresi'nin (ANC), ABD'yi Ukrayna'daki savaşı kışkırtmakla suçlamasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirmişti.
Güney Afrika halihazırda BRICS ve G-20'ye üye olan tek Afrika ülkesi olma özelliği taşıyor. Ülkenin hem Batılı ülkelerle hem de Rusya ile köklü ilişkileri bulunuyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.