'Güncellenmeyen sistemler kriz yaşamaya mahkumdur'
30 Nisan 2015 12:20:00
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de Hükümet Sistemi Tartışmaları ve Başkanlık Modeli Sempozyumu'nda 'Güncellenmeyen sistemler kriz yaşamaya mahkumdur' dedi. Erdoğan 'Sistem değişiklikleri elbette sancılı olur büyük değişiklikler arkalarında güçlü destek olan liderle olur. Koalisyonlar dönemi hep başarısızlıklarla doludur' ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Bilkent Üniversitesi'nde düzenlenen 'Başkanlık modeli' sempozyumunda konuştu. Erdoğan parlamenter sistemin değişmesi gerektiği ve artık tıkandığının altını çizdi. Eğer sistem değişmezse kriz çıkar diye de uyarıda bulundu.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;
BAŞKANLIK SİSTEMİ
"Başkanlık sistemi toplumun ferahı için karşımıza çıkıyor. Dünyada başkanlık sistemi olan ülkelerde hepsinin yönetimi farklıdır.
Güncellenmeyen sistemler kriz yaşamaya mahkumdur. Yeni yönetim stratejilerinin olması lazımdır. İnsanımızın, ülkemizin geleceği için ideali neyse onu yapabilmek siyasetçilerin görevidir. Parlamenter sistem uzun olsa da başkanlık sistemi hep konuşulmuştur.
BAŞKANLIK SİSTEMİNE KARŞI OLAN SİSTEMİN RAHMETLİ LİDERLERİ
Başkanlık sistemi ülkemizde 20 yıldır hep konuşuldu. Bugün başkanlık sistemlerine karşı olan partinin rahmetli lideri de bunu dile getirmiş ve kitap yazmıştır.
Ülkemiz siyasi istikrarsızlık girdabına girmiştir. Bizim 13 yıllık iktidarımızda siyasi ve güven olmasaydı 1'e 3 Türkiye büyüyemezdi.
Başbakanların programlarını uygularken bürokrasiye takılmaları Türkiye'de hep sorun olmuştur. İstanbul gibi bir şehirde belediye başkanlığı yaptığımdan bürokraside neler yaşandığını biliyordum.
1. MEŞRUİYETİN İLANI
1. Meşruiyetin ilanından sonra 9 haftada yeni anayasa hazırlandı. 9 ay sonra bu sistem çöktü. 2. Meşruiyet de başarılı olamadı. Cumhuriyet sonrası da arayışlar devam edildi. Önce tek partili sistem. Sonra çok partili sisteme geçiş denendi.
Türkiye'nin önünde yeni hedefe yürüryecek zengin bir siyasal birikimi var. Başkanlık tartışmaları kişiler üzerinden değil ilkeler üzerinden yapılmalı.
Birtakım kesimler kendi menfaatleri için bazı kelimeleri yıprattılar.
ORDUNUN ASLİ GÖREVİNİ BIRAKMASI
Ordunun asli görevini bırakıp siyasetçinin yerine geçmesi bu ülkeye hep acı sonuçlar yaşatmıştır.
Kendi sorunlarını çözemeyen bir siyasal sistemin ülkenin sorunlarını çözmesi beklenebilir mi? Başkanlık sistemini bu açıdan Türkiye'nin sisteminin değişiminde kökl bir adım, radikal bir karar olarak görüyoruz.
Türkiye'nin parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçmişte geçemeyeceği açıktı. Bugün Türkiye, arkasında yüzde 58 halk desteği olan bir Cumhurbaşkanı'yla bu sisteme geçebileceği açıktır.
BAŞKANLIK SİSTEMİ DEYİNCE PADİŞAHLIK DİYENLERE HATIRLATMAK İSTERİM..
Bunu yapabilecek beyin gücüne sahip olduğumuzu düşünüyorum ülkemizin.. Başkanlık sistemi deyince aklına padişahlık gelenlere hatırlatmak isterim. Dünyada ülkelerde parlamenter sistemde krallık görmek mümkün. Parlamenter sistemde güçler ayrılığı 2 ayak üstüne oturur. Oysa başkanlık sisteminde yasama, yürütme ve yargı çok keskin çizgilerle birbirinden ayrılır.
Eski sistemde ısrar edenler kendi mevcut pozisyonlarını korumanın çabası içerisinde olanlardır. Başkanlık sistemi gelirse biliyorlarki birdaha bu pozisyonu koruyamayız..
Ayda bir yaptığımız Cumhurbaşkanlığı Sofrası'nda da aramızda müzakere ettik. Tüm derdimiz ülkemiz bunu tartışsın müzakere etsin en ideal olanı bulup çıkaralım."
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.