ABD Başkanı Joe Biden'dan BM Güvenlik Konseyinde "reform" vurgusu
New York'taki BM 78. Genel Kurulu'na hitap eden Biden, ABD'nin tüm insanlar için daha güvenli, müreffeh ve eşitlikçi bir dünya amaçladığını savundu.
Bu kapsamda Biden, "Çünkü geleceğimizin sizinkine bağlı olduğunu biliyoruz. Bir kez daha tekrarlayayım, geleceğimizin sizinkine bağlı olduğunu biliyoruz ve hiçbir ulus günümüzün zorluklarıyla tek başına başa çıkamaz." mesajını verdi.
Uluslararası kurumların önemine işaret eden Biden, diğer yandan güncel zorluklarla başa çıkabilmek için bu kurumların güncellenmesi gerektiğini vurguladı.
Biden, geçen yıl BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada ABD'nin, BMGK'nin daimi ve daimi olmayan üye sayısının artırılarak genişletilmesini destekleyeceğini duyurduğunu hatırlattı.
Bu kapsamda ülkesinin BMGK'nin reformu için ciddi istişareler yürüttüğünü aktaran Biden, reform için üzerine düşeni yapmaya devam edeceğini söyledi.
Biden, "Çoğu zaman ilerlemeyi ve Konsey'de fikir birliğine varılmasını engelleyen tıkanıklığı aşabilmemiz gerekiyor. Masada daha fazla sese, daha fazla bakış açısına ihtiyacımız var. BM barışı korumaya, çatışmayı önlemeye ve insanların acılarını hafifletmeye devam etmelidir." diye konuştu.
İsrail-Filistin konusunda "adil ve kalıcı" barış vurgusu
İsrail'in bölge ülkeleriyle ilişkilerinin normalleşmesi ve ekonomik bağlar kurmasının olumlu sonuçlar verdiğini kaydeden Biden, "Bu daha entegre ve sürdürülebilir bir Orta Doğu inşa etme çabalarımızın bir parçası." dedi.
Biden, "ABD, İsrail ve Filistin arasında, 'iki halk için iki devlet' hedefiyle adil ve kalıcı barışı desteklemeye devam edecek." açıklamasında bulundu.
Haiti
Haiti'deki duruma da dikkati çeken Biden, Karayip ülkelerinin Haiti toplumu arasında diyaloğu kolaylaştırmak için çalıştıklarını belirtti.
Kenya Devlet Başkanı William Ruto'ya da BM destekli bir güvenlik destek misyonuna önayak olmak üzere hizmet etme isteğinden ötürü teşekkürlerini ileten Biden, "Güvenlik Konseyine bu misyona hemen yetki vermesi çağrısında bulunuyorum. Haiti halkı daha fazla bekleyemez." dedi.
Biden, ülkesinin uluslararası kurumların daha etkili ve kapsayıcı hale getirilmesi için çalıştığını kaydederek Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kurumlarda reform çabalarını örnek verdi. Biden, "Bu kurumların reformu oyunun kurallarını değiştirebilir." ifadesini kullandı.
Yapay zeka
Konuşmasında yapay zeka gibi gelişen teknolojilere de yer veren Biden, yapay zekanın sunduğu fırsatlara ve zorluklara işaret etti. Biden, yapay zekanın gücünden olumlu fayda sağlamak ve risklerden korunmak için BM dahil uluslararası kurumlar ve diğer ülkelerle doğrudan çalışmaya kararlı olduğu mesajını verdi.
Biden, göç, uyuşturucu kaçakçılığı, terör gibi bir dizi konuda küresel ortaklıkları güçlendirmeye çalıştıklarını belirterek darbelerin yaşandığı Afrika ülkelerinde de anayasal düzeni desteklemek üzere Afrika Birliği, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve diğer bölgesel kuruluşların yanında olduklarını söyledi.
Çin ve iklim değişikliği
ABD ve Çin arasındaki rekabetin çatışmaya dönüşmemesi için iki ülke arasındaki ilişkileri sorumlu bir şekilde yönetmeye çalıştıklarını vurgulayan Biden, seyrüsefer özgürlüğü, ekonomi ve istikrar konusunda adım atmaktan geri durmayacaklarını ancak Çin ile ortak hareket edebilecekleri konularda da bu ülkeyle çalışmaya hazır olduklarını kaydetti.
Bu bağlamda iklim değişikliğiyle mücadelenin önemine dikkati çeken Biden, ABD ve Çin'deki rekor kıran sıcak hava dalgaları, Kuzey Amerika ve Güney Avrupa'daki orman yangınları ile Afrika'daki kuraklık ve Libya'da binlerce kişinin ölümüne neden olan sel felaketine değindi.
Biden, yönetiminin, iklim değişikliğini ilk günden itibaren sadece ABD için değil tüm insanlık için "varoluşsal bir tehdit" olarak ele aldığını kaydetti. Fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmanın önemini vurgulayan Biden, iklim değişikliğiyle mücadelede attığı adımlardan bahsetti.
Rusya, Kuzey Kore, İran
Küresel zorluklarla mücadelede işbirliğinin önemini vurgulayan Biden, "Uluslararası güvenliğin temel taşı olan silahların kontrolü gibi konularda ilerlemeye devam etmek için her konuda anlaşmaya ihtiyacımız yok." dedi.
Biden, Rusya'nın Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nın (START) katılımını askıya almasını "sorumsuzca" şeklinde niteledi.
Biden, Kuzey Kore'nin BM Güvenlik Konseyi kararlarını sürekli ihlal etmesini kınadıklarını belirterek, diğer yandan Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arınması için diplomasiye olan bağlılıklarından bahsetti.
"İran'ın bölgesel ve küresel güvenliği tehdit eden istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerini ele almak için ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz." diyen Biden, İran'ın nükleer silah edinmemesi gerektiği yönündeki kararlılıklarını da sürdürdüklerini söyledi.
Rusya-Ukranya Savaşı
Biden, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili ise Ukrayna'nın adil ve kalıcı barışı sağlayacak diplomatik çözüme ulaşma çabalarını güçlü şekilde desteklediklerini ifade etti.
Savaştan Rusya'nın sorumlu olduğunu savunan Biden, şunları kaydetti:
"Rusya, dünyanın bıkacağına ve bir sonuçla karşılaşmadan Ukrayna'ya gaddarca davranmasına izin vereceğine inanıyor. Ancak size şunu soruyorum: Bir saldırganı yatıştırmak için BM Şartı'nın temel ilkelerini terk edersek, herhangi bir üye devlet korunduğundan emin olabilir mi? Ukrayna'nın bölünmesine izin verirsek herhangi bir ulusun bağımsızlığı güvende olur mu? Bence cevap, hayır. Yarın diğer olası saldırganları caydırmak için bugün bu düpedüz saldırganlığa karşı durmalıyız."
Biden, bu nedenle ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla Ukrayna halkının yanında durmaya devam edeceği mesajını yineledi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.