Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.66
Gram Altın
2435.32
BIST 100
9908.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gümüşhane doğa turizminde iddialı

Gümüşhane, bozulmamış yaylaları, krater ve buzul gölleri, şelaleleri ve ormanlarıyla doğa turizmine ilgi duyanlara eşsiz fırsatlar sunuyor
Gümüşhane doğa turizminde iddialı
15 Haziran 2013 00:00:00
Gümüşhane, bozulmamış yaylaları, krater ve buzul gölleri, şelaleleri ve ormanlarıyla doğa turizmine ilgi duyanlara eşsiz fırsatlar sunuyor

Gümüşhane, büyük kentlerin gürültü ve karmaşasından kaçanlar için bozulmamış yaylaları, krater ve buzul gölleri, şelaleri ve ormanlarıyla farklı seçenekler sunuyor. Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın yaptığı açıklamada, Tomara Şelalesi, Artabel Gölleri, Karaca Mağarası, yaylaları, buzul ve krater gölleri ile Gümüşhane'nin doğal zenginliğinin üst düzeyde olduğunu belirterek, "Tüm bu zenginlikler Gümüşhane'yi bölgenin cazibe merkezi haline getirmektedir" dedi.

Doğa harikası yaylaları ile nitelikli peyzaj değerlere sahip dağ ve doğa gezi alanlarının Gümüşhane'de ön plana çıktığını ifade eden Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaban hayatı ve endemik bitkilerin yanı sıra 18 buzul ve krater gölün bulunduğu Artabel Gölleri Tabiat Parkı, eşsiz peyzaj ve etkileyici manzarasıyla Şiran ilçemizin Seydibaba köyündeki Tomara Şelalesi, Avrupa'nın ve Balkanlar'ın en yaşlı ve en uzun ladin ve köknar ağaçlarının bulunduğu Kürtün ilçesindeki Örümcek Ormanları, Torul ilçesindeki dünyaca ünlü Karaca Mağarası, 2 bin 100 rakımlı Zigana Dağı'ndaki Limni Gölü, Kadırga, Kazıkbeli, Güvende, Erikbeli gibi 400'ün üzerindeki yaylamızla ilimiz, doğa turizmi açısından yalancı cenneti anımsatmaktadır."

Yalçın, doğal güzelliklerin bulunduğu alanlara tur şirketleri ve seyahat acentelerinin günübirlik gezi düzenleyebileceğini, ziyaretçilerin yaylalarda konaklama imkanı da bulabileceklerini kaydederek, Gümüşhane'nin eşsiz peyzaj ve etkileyici manzaraları, ilginç ekolojik değerlerinin doğa turizminde birçok aktivite imkanı sağladığını söyledi.

Tomara Şelalesi

Şiran ilçesine bağlı Seydibaba köyünde bulunan, tepe yamacından ve kayaların arasından akan Tomara Şelalesi, kentin en önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor.

Farklı alanlardan çıkan suyun oluşturduğu ilginç görüntüsüyle dikkati çeken Tomara Şelalesi, suyun akış vadisi içerisinde oluşturduğu akış kıvrımları, akış rejimiyle rafting için gerekli şartları bünyesinde bulunduruyor. Şelale ve çevresindeki doğa zenginliği ziyaretçilere görülmeye değer güzellikler sunarken şelale çevresinde dinlenme tesisleri de yer alıyor.

Artabel Gölleri

Torul ilçesi Gülaçar köyü sınırları içindeki Artabel Gölleri, gerek jeolojik ve jeomorfolojik gerekse flora ve fauna yönünden oldukça zengin değerlere sahip. Saha içinde 18 buzul krater gölü yer alıyor. Gümüşhane'nin 3 bin 331 metre ile en yüksek noktası Abdal Musa Tepesi'nin eteklerinde yer alan ve Türkiye'deki sayılı milli parklardan olan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, çok sayıda yaban hayvanına da ev sahipliği yapıyor.

Karaca Mağarası

Gümüşhane'nin 17 kilometre kuzeybatısında, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan Karaca Mağarası'nın, toplam alanı bin 500 metrekare, uzunluğu ise 105 metre. Sarkıtlar, dikitler, sütunlar, traverten havuzları ve traverten basamakları bulunan mağara, turizmde yörede ön plana çıkan mekanların başında geliyor.