Gülen'in iadesi için özel prosedür
20 Ocak 2015 10:38:00
Paralel çete lideri Fethullah Gülen'in iade dosyasını Dışişleri değil Adalet Bakanlığı ABD'ye gönderecek. Bu şekilde 'Gülen, Türkiye için ulusal bir tehdit ve bu dava hukuki. Somut suç tespitleri var' mesajı verilecek
ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşayan Paralel Yapı'nın lideri Fethullah Gülen için çıkarılan yakalama kararını Kırmızı Bülten'e dönüştürme çalışmaları sürerken, iadesi için farklı bir prosedür gündeme geldi. ABD ile Türkiye arasında imzalanan "Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Anlaşması" çerçevesine göre, iade dosyaları Adalet Bakanlığı ya da Dışişleri Bakanlığı tarafından iletilebiliyor. Genel uygulamaya göre bir suçlunun iadesi için dosya Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanıyor. Dışişleri Bakanlığı üzerinden muhatap ülke Dışişleri Bakanlığı'na gönderiliyor. Ancak Gülen'in iadesi için hazırlanan iade dosyasının ABD'ye gönderilmesiyle ilgili sürecin Dışişleri Bakanlığı değil, doğrudan Adalet Bakanlığı üzerinden yürüyeceği öğrenildi. İade dosyası Adalet Bakanlığı'nca Dışişleri Bakanlığı'na gönderilmeden doğrudan ABD Adalet Bakanlığı'na
gönderilecek. Bu yöntemin tercih edilme nedeni ise dosyanın kriminal boyutu oldu. Hükümet, Dışişleri Bakanlığı üzerinden gönderilecek dosyayla ilgili ABD makamlarında "siyasi dava" düşüncesi oluşmasını istemiyor. Dosya, Adalet Bakanlığı üzerinden ABD'ye gönderilerek "Gülen, Türkiye için ulusal bir tehdit ve bu dava hukuki. Gülen'le ilgili somut suç tespitleri var" mesajı verilecek.
190 ÜLKEYE DAĞITILACAK
Gülen için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından çıkarılan yakalama kararı çerçevesinde ABD özelinde iade dosyası hazırlanırken, aynı zamanda 190 ülkeye bildirilmek üzere Kırmızı Bülten dosyası da hazırlanıyor. Gülen için hazırlanan kırmızı bülten, Interpol Genel Sekreterliği tarafından Interpol'e üye 190 ülkeye dağıtılacak. Bültenin geçerlilik süresi 5 yıl olacak. Türkiye bu sürenin yenilenmesini isteyebilecek. Türkiye'nin daha önce İnterpol tarafından aranmasını talep ettiği kişilerin iadesinde karşılaştığı en önemli sorunlardan biri başvuruların "siyasi suç" çerçevesinde nitelendirilmesi. Gülen için hazırlanan talep dosyasında "Soruşturma kapsamında suç işlediğine dair yeterli somut bulgulara ulaşıldığı" belirtildi. 2009'dan bu yana, İnterpol aracılığıyla Türkiye'ye iade edilen suçlu sayısında 2,5 kat artış görüldü.
Kaynak: Sabah
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.