Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gülen'in iade ve kırmızı bülten süreci

Paralel yapı operasyonu kapsamında yürütülen soruşturmada Fethullah Gülen hakkında silahlı terör örgütü lideri olmak suçundan yakalama kararı çıkartılmıştı. Gülen'in Türkiye'ye iadesi ile ilgili süreç başsavcılığın Kırmızı Bülten kararını Adalet Bakanlığı'na göndermesi ile resmen başlamış olacak.
Gülen'in iade ve kırmızı bülten süreci
24 Aralık 2014 01:00:00
Paralel yapı operasyonu kapsamında yürütülen soruşturmada Fethullah Gülen hakkında silahlı terör örgütü lideri olmak suçundan yakalama kararı çıkartılmıştı. Gülen'in Türkiye'ye iadesi ile ilgili süreç başsavcılığın Kırmızı Bülten kararını Adalet Bakanlığı'na göndermesi ile resmen başlamış olacak.

Faruk Faruk

[email protected]

Biliyoruz ki ABD Basın Sözcüleri''nin ağzından, içinde ''Türkiye' 'Özgürlük' 'Endişe' kelimeleri geçen bir cümle için kırk takla atan ''felaket tellalı'' gazeteciler var, bu gazeteciler sayesinde oval ofislerde bunlar değil, gücün, istikrarın ve menfaatlerin konuşuluyor, demokrasinin 'D'sinin, özgürlüğün 'Ö'sünün olmadığı Körfez ülkeleriyle ABD''nin nasıl can ciğer kuzu sarması olduğunu buradan anlayabiliriz.

Recep Tayyip Erdoğan''ın, Fethullah Gülen''in ABD''den iade edilmesi ya da sınır dışı edilmesine ilişkin hukuki sürecin başlayacağını söylemesi ve yargı sürecinin de başlaması ile örgüt ve destekçilerinin yürekleri hoplamaya başladı. Birilerinin ABD iade eder birilerinin İade etmez lafları bir kenara dursun, Asıl önemli olan 1979 tarihli ABD ve TC arasında imzalanan suçluların geri verilmesine ilişkin anlaşma, suç, geri iadeyi talep eden tarafın ülkesi dışında işlenmiş olduğu takdirde, geri iade etmesi istenilen tarafın kendi yasaları da benzer koşullarda işlenmiş böyle bir suçun cezalandırılmasını öngörüyorsa, tarafların geri iadeyi gerçekleştirebileceğini söylüyor olması.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı''nın Gülen hakkında başlattığı soruşturma, anayasayı ihlal temelinde Türk Ceza Kanunu''nun suç örgütü kurmak suçlaması çerçevesinde yürütülüyor. Dolayısıyla suç örgütü kurmak, ABD yasalarında da cezalandırılması öngörülen bir suç olduğu için, resmi başvuru kitabına uygun şekilde yapıldığında ABD''nin bunu incelemeye almama şansı yok. Zaten anlaşmanın ''Geri vermeye neden olabilecek suçlar'' başlıklı ikinci maddesinin 3. fıkrasının b. bendi buna ilişkin durumu şöyle açıyor. TC yasalarına göre suç işlemek için örgüt kurma ve ABD yasalarına göre iki veya daha çok kişinin kanunsuz bir eylem için anlaşması durumunda geri iade kabul ediliyor.Gelelim geri iade talebinin reddi meselesine.

Geri iade talebine konu olan suç, siyasi nitelikte ve böyle bir suçla irtibatlı bir suç sayılırsa veya geri iadenin istenildiği tarafta, kişinin siyasi görüşleri nedeniyle kovuşturulmak veya cezalandırılmak için iadesinin istendiği kanaati oluşursa, iade reddedilebiliyor. Paralel Örgütün, Gülen''in muhalif fikirleri dolayısıyla cezalandırılmak üzere geri iadesinin talep edildiği iddialarını köpürtmesinin nedeni de bu ancaku2026 Bir Devlet Başkanına veya Hükümet Başkanına veya aile üyelerinden birine karşı işlenmiş ya da işlenmeye teşebbüs edilmiş suçlar, siyasi nitelikte suç sayılmıyor. Yani Gülenciler ne kadar, ''Burada bir suç örgütü durumu yok, siyasi nitelikte bir iade talebi var'' dese de, Gülen direkt Erdoğan''ı ve ailesini hedef aldığı için, bu kapsama kendini sokmakta oldukça zorlanacak gibi görünüyor. Şahsım adına, nelerin olabileceğini şimdiden tahmin edebiliyorum, hatta düşünüyor ve yazıyorum.

Kim biliru2026 Belki bir gün ansızın, O an geldiğinde, bir bakmışsınız ki Pensilvanya'ya bir baskın düzenlenebilir, hatta içindekiler bir uçakla Türkiye'ye gönderilebilir. Ya da seçilmiş Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Mursi gibi devirip Yüce Divan'da yargılatmak isteyenler, gelip burada örgüt liderliğinden hesap verebilir.Gülen örgütü mensuplarının haberi olsun, Erdoğan'nın 'ABD''nin talep ettiği 10 adet geri iadeyi uygulamış bir ülke olarak, şimdi NATO müttefikimizden aynı şekilde davranmasını bekliyoruz'' uyarısı var.Erdoğan kolay kolay bu işin peşini bırakmaz bile diyemiyorum, Erdoğan bu işin peşini hiç bırakmayacak.

Ortadoğu ve Türkiye'yi yakından tanıyan birtakım İngiliz ve Amerikalı yazarların ABD nin Ortadoğu da Türkiye 'siz bir adım bile atamayacağını yazdığı bugünlerde, ABD'nin karşısında Devrileceğini zannettikleri süreçten güçlenerek çıkan bir güçlü adam var. Bu adamın Gülen'le ilgili iade talebi gerçekleşmezse ABD'nin Ortadoğu planları başta olmak üzere, EL Kaide, Işid, İran ve Rusya konusunda bölgesel güç Türkiye'den bir yumuşak yaklaşım görme planları suya düşebilir.