Grup Genç hep genç kaldı
ŞERİF VAROL-İSTANBUL
Grup Genç, aradan geçen yıllara rağmen gençliğini sürekli korumasını bilen bir grup. 1993 yılında ilk albümleri "Şehadet Vakti" ile dini müzik piyasasına özgün tarzıyla giriş yapan Grup Genç,sonrasında sırayla "Kan toprağa düşünce, Yüreklere yürüdük, sevdaları yaşamak ve yarının adı umut" adlı bu zamana kadar toplam 5 albüm çıkardı.
Grup Genç ile 1993 yılından bugüne kadar geçen zamanda yaşananları konuştuk.
-Grup Genç nasıl 'genç' kaldı? 25 sene bir arada kalmayı nasıl başardınız?
Bu soruya grubun söz ve bestelerine imza atan İzzet Okumuş şöyle cevap verdi: Birbirimizi taşımaya dair, bizi bir arada tutmaya dair bizim üstümüzde bir amaç olduğu için bu durum bizim kişisel sorunlarımızı küçültmemize neden oldu. Meslek itibariyle de aynı halkadan yetişmiş arkadaşlar olduğumuz için, dünyaya birçok noktada aynı gözle bakmayı başarabildiğimizden yürüyüşümüz de bugünlere geldi diyelim. Grup Genç'in müziğinde 'biz' vurgusu son derece ön planda. Bizim anlayışımızda öncelikle bizim kendi aramızdaki kardeşlik hukukumuzu ve geniş halkada ise ümmete dair bir arada olmayı önemseyiş var. Bizim müziğimizde koral vurgu önemlidir yani bir arada kalmak. Ümmetin coğrafyasındaki bu parçalanmışlığa dair içimizde bir şikayet var ya ona karşı bir tavır alış var. Sanatta da, düşüncede de, kavrayış ve estetikte de bir arada olmamız lazım. Bu birliği yakalamamız lazım, şarkılar da bu birliğe vurgu yapmalı. Onun için 25 yıldır bir arada kalışımızın temel harcı da bu oldu.
Grup Genç'in yeni kuşakla arası nasıl? Onlara neler söylüyorsunuz?
Aynı zamanda İmam Hatip Lisesi'nde müzik öğretmeni olan Murat Polat şöyle cevap verdi: Ben bir imam hatip okulunda müzik öğretmeniyim. Genel itibariyle imam hatipte okuyan öğrenci imajı düşünüldüğünde başında takke, zikir, ilahi veya tasavvuf müziği dinleyen kimseler akla geliyor ama bunun gerçekle uzaktan yakından alakası yok. Şu anda imam hatip okullarında okuyan çocuklar da diğer çocuklar ne dinliyorlarsa onlar da onu dinliyorlar. Bizim yaptığımız müzik bu çocukların algı dünyasında nereye oturuyor diye soracak olursanız, annesinden babasından 90'larda öğrencilik yaşayıp da bizi dinleyen ve bilincinin inşa edilmesi noktasında katkımız olduğu insanlar gelenek olarak evinde arabasında müziklerimizi çocuklarına bir misyon gibi dinletiyorlar ama bu otuz kişilik bir sınıfın içinde bir ya da iki kişidir. Onun dışında bizim yaptığımızı ya da bizim tarzımızda müzik yapanları dinliyorlar mı diye sorarsanız, çok az dinliyorlar. Daha çok sözleri itibariyle sözleri lirik olan pop parçalarını dinliyorlar. Bunun nedeni bizim yaptığımız işin güncellenememiş olmasından kaynaklanmıyor. Amacı ve vurgusu olan bir müzik olduğundan çocukların algı dünyalarına pek hitap etmeyebiliyor. Lise çağına gelindiğinde bizi dinleme oranları biraz daha artıyor. Bütün bunların dışında ben bağlamamı elime alıp birlikte şarkı söylemek istediğimde iki şarkımızın sözlerini ezbere biliyorlar, biri 'Şehitler ölmez' diğeri Şehit tahtında Rabb'e gülümser" Bu şarkılar bir yerlerden çocuklarımızın zihinlerine kazınmış.
Yeni albümünüz nasipse 30 Mart'ta çıkıyor. Epey bir zamandır yeni albümünüz yoktu, neden bu kadar beklediniz?
Aralıkları da sayarsak 6 yıldır bu albüm konusunda çalışıyoruz. Normal şartlarda Grup Genç her gündem kıpırdanmasında yeni şarkı yapan bir grup değil. Genel itibariyle insanların kalbine dokunan hitamında erdiği zaman olgunlaşmasını tamamlamış konular üzerine şarkı yapma konusunda bizim aramızda bir mutabakat var. Grup Genç müziklerinin tamamına yakınını vücuda getiren İzzet Okumuş'tur. Biz, eserlerimiz dinleyicilerimizin ruhunda nereye oturuyor diye düşünüp bunları ortaya koyuyoruz. Yaptığımız şarkı dinleyicilerimizin algı dünyasında nereye oturacak kaygısı taşıdığımız için süreçler uzayabiliyor.
İzzet Okumuş: Bir sözü söylemek için onu demlemek lazım
Biz bütün her şeyi kendi imkanlarımızla yaptık. Belki gündeme dair şeyler de yapmak gerekebilir ama sözü yazan arkadaşlarımızın o konuyu ruhunda derinlemesine hissetmesine bağlıdır. Akla gelen her şeyi söylemek mi lazım? Bir sözü söylemek için onu demlemek de lazım. Bu bizim geleneğimizde "40 düşün bir söyle" ifadesi olarak karşımıza çıkar. Biz buna riayet etmeye çalışıyoruz. Hani ayet-i kerimede de 'Onlar sözü dinlerler ve en güzeline uyarlar' Biz bu en güzel sözün yankısında bir değer bulmaya çalışıyoruz. Takdir edersiniz ki bizi bir arada tutan sözün (Kur'an) yankısında sesimizi bulabilirsek o zaman kıymetli olur. O yankıyı arıyoruz esasında. O da biraz vakit alıyor. O yüzden takvim biraz uzayabiliyor. Bu noktada kabiliyeti ve yüreği daha diri olan, üretken olan insanlar bu takvimi biraz azaltabilirler. Bir şeyin anlam dünyasında bir yere denk gelmesi lazım. Bunu bizim kıstas olarak her alana uygulamamız lazım. Dolayısıyla bu iklim bizi biraz frenliyor. Sözün ve sesin biraz demlenmesi lazım. Bu albümde kendi yazdığımız bir eseri kayıtlarda binden fazla okumuşluğumuz var. O sesin demlendiği yeri bulmak hiç kolay olmuyor. O sözlerdeki kendi aidiyetinizi bulmak için defalarca okumamız gerekiyor. Bunu hem dinleyicimiz hem de işimize olan saygımızdan yapmamız gerekiyor.
'Yeni albümümüz dağarcığımızda biriktirdiğimiz parçalardan oluşuyor'
Aslında yeni değil desek yeridir. Bizim 21 eski eserimizden ve yeni bir parçadan meydana geliyor. Bizim 93 yılından beri dostlarımızda dağarcığımızda biriktirdiğimiz parçalardan oluşuyor. Bu eserler kaset kaydının yapıldığı dönemlerdi. İnternette çok bozuk kayıtlar var, bunların yenilenmesi gerekiyordu ve yeni nesillere ulaştırmamız gerekiyor.
Murat Polat: Eskimeyen eserleri yeni teknolojiyle gün yüzüne çıkarıyoruz
Murat Polat: Şunu özellikle vurgulamak isteriz ki genelde şöyle tepkiler geliyor: 'Bakın ne varsa eskilerde var yeni bir şey üretilemiyor." Aslında bizim durumumuzun bununla hiç ilgisi yok. Bizim son "Sözü Var" albümümüzden sonra bizim zaten çok önceden planladığımız sıradaki projemizdi. Dolayısıyla eser bulamadığımız için bunu ön plana sunuyor değiliz. Bu eserlerin yeniden düzenlenmesi yeni teknolojilerle gün yüzüne çıkarılması gerekiyordu. Bu hassasiyetle bizim ilk dört albümlerimizden bir seçki yaptık. Bir tane de Grup Genç'in 25. yıl eseri olarak "Birlikte" ismiyle bir parça hazırladık.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.