Dolar (USD)
34.68
Euro (EUR)
36.67
Gram Altın
2968.56
BIST 100
9624.27
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Grip nasıl bulaşır?

Grip nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıklardan olan grip nasıl bulaşır? Havaları soğuması ve okulların açılması ile bulaşıcı hastalıklara gün doğdu. Peki Grip nasıl bulaşır? Grip olmamak için nelere dikkat etmeliyiz? Detaylar haberimizde...
Grip nasıl bulaşır?
01 Kasım 2019 17:59:00
Grip nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıklardan olan grip nasıl bulaşır? Havaları soğuması ve okulların açılması ile bulaşıcı hastalıklara gün doğdu. Peki Grip nasıl bulaşır? Grip olmamak için nelere dikkat etmeliyiz? Detaylar haberimizde...

Grip nasıl bulaşır? Bulaşıcı hastalıklardan olan grip nasıl bulaşır? Havaları soğuması ve okulların açılması ile bulaşıcı hastalıklara gün doğdu. Peki Grip nasıl bulaşır? Grip olmamak için nelere dikkat etmeliyiz? Detaylar haberimizde...

GRİP EN ÇOK ELDEN GEÇİYOR

Elden ele bulaşabilecek virüslerin başında solunum yolu enfeksiyon etkeni virüsler gelir ki grip virüsü en tehlikeli virüs olarak tanımlanabilir. Herhangi bir kişi ile tokalaşma sırasında ele bulaşabilecek tüm virüsler bu yolla vücuda giriş kapısı bulabilir.

ENFEKSİYONLARI ELLERİNİZLE UZAKLAŞTIRIN

Eller, ağız ve solunum yoluna mikrop taşınması için çok uygun ve bu nedenle önemli aracılardır. Grip ve tüm solunum yolu virüs hastalıklarının yanı sıra, sindirim kanalına ulaşarak hastalık yapabilecek, mikrobik besin zehirlenmelerinden, tifo, paratifoya kadar çok sayıda hastalık önlenebilir.

DOĞRU EL YIKAMA NASIL OLMALI?

Doğru el yıkama elin tüm kısımlarının ovulduğu, mikroptan arındırıldığı el yıkama olarak tanımlanabilir. Su ve sabunla ellerin yıkandığı durumda bu işlem mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlar. Bu nedenle avuç içleri, her iki elin sırtı, parmak araları, parmak uçları, başparmak üstü havuz ve bilek kısmının ovularak mikroorganizmadan arındırılması gereklidir.

SICAK SU, TEMİZLİK DEĞİL TAHRİŞ NEDENİ

Ellerin sıcak veya ılık su ile yıkanması daha iyi mikrop öldüreceği yanılgısı ile yapılıyor. Oysa biz laboratuvarda mikropları 35-37 derecelik fırınlarda daha iyi üresinler diye bekletiyoruz. Bu bizim vücut ısımız ve elimizin dayanabileceği ısı bu kadar bile yüksek değil.

ISLAK MENDİL EL YIKAMANIN YERİNİ TUTAR MI?

Tam bir ovuşturma ile kısmen katkı sağlayabilirse de akan bir suyun etkisi ile uzaklaştırılan mikroplar kadar mikroptan arınmış olmayı beklememek gerekli. Ancak eğer alkollü mendil söz konusu ise mikroplara öldürücü etki gösterebilir.

Bu nedenle temiz bir su ve sabun en önemli temizleyicidir. Bunun dışında alkol bazlı el dezenfektanları ovularak elde kurutulmak sureti ile işe yarayabilir. Bu kapsamda geleneğimiz kolonya da etkili olacaktır.

Ayrıca bazı enfeksiyonlar mikropların kişinin kendi florası yani koruyucu mikrop yuvasına eklenmesinden sonra oluşur. Örneğin idrar yolu enfeksiyonu veya ameliyat sonrası gelişen enfeksiyonlar hastanın kendinde zaten bulunan mikropların uygun ortam bularak hastalık oluşturması ile ilişkili durumlardır. Bu hastalıkları da dikkate aldığımızda bugün tedavi şansı bulmakta zorlandığımız enfeksiyonları oluşturan dirençli mikropların yayılımında da eller önemli aracılardır.

Mikropların öldürülmesi için kullandığımız ısı ise 100-125°C. Dolayısı ile ellerin ılık ya da sıcak su ile yıkanması temizlik açısından bir katkı sağlamayacaktır. Aksine ellerin daha fazla tahrişine neden olacaktır. Bu nedenle yararı olmadığı gibi zararlı bir uygulamadır.

Eller yemekten önce ve sonra, tuvaletten çıkarken mutlaka yıkanmalıdır. Farklı yüzeylerle temastan sonra her defasında ellere mikropların bulaşacağını akılda tutarak yıkanması önerilebilir.

Aslında daha çok tokalaşma ile başka kişilerin ellerinden alınmasından söz etsek de çevre teması ile o alana bulaşmış tüm virüslerin de alınması söz konusu olabilir. Bu şekilde ele aldığımızda grip virüsü, soğuk algınlığı virüsleri, nezle virüsleri hatta elde minicik bir yara varlığında Hepatit B virüsü de bulaşabilir.

Neden hapşırırız?

Stres ve sigara kullanımı gibi birçok nedenin yol açtığı alerjik rinit, dikkat edilmediği takdirde alerjik sinüzit ve astımla birlikte tehlikeli boyutlara varabiliyor. Hapşırma, burun akıntısı ve damakta kaşıntı ile kendini gösterebilir.

Alerjik rinit, ortamda bulunan alerjenin nefes alma esnasında burun iç yüzeyine yapışması sonucu duyarlılığı olan kişilerde hapşırma, burun akıntısı, burun ve genizde kaşıntı, burun tıkanıklığı ve damakta kaşıntıya neden olan bir hastalıktır.

Alerjik rinit üç ayrı kategoride incelenebilir

Bunlardan bir tanesi, yıl boyu süren alerjik rinit yani; ev tozu akarı, mantar, ülkemizde seyrek olan hamam böceği, kedi, köpek, kuş gibi evcil hayvanlar ve bitki polenlerine bağlı olarak görülebilir.

Mevsimsel alerjik rinit, yani ağaç, ot, yabani ot, hububat polenine bağlı oluşan alerjidir. Yıl boyu süren ancak mevsimsel artışlar gösteren alerjik rinit ise sorumlu alerjenler ise mitelar ve polenlerdir.

Alerjik astım riskini 8 kat yükseltiyor!

Alerjik rinit, genellikle alerjik konjonktivit (göz nezlesi), alerjik sinüzit veya astımla birliktelik gösterir. Alerjik konjonktivit eşlik ettiğinde gözlerde yanma, batma, kaşınma, sulanma gibi bulgular da görülebilir. Yine bu hastalarda eğer alerjik sinüzit varsa geniz akıntısı, baş ağrısı, gece gelen öksürük nöbetleri olabilir. Ayrıca alerjik rinit, kronik sinüzit ve orta kulak iltihabının en sık saptanan nedenidir. Alerjik rinitli hastalarda bronş alerjisi yani alerjik astım sıklığı ve riski (2-8 kat) daha yüksektir

Stres, hava kirliliği ve sigara alerjik riniti tetikler

Solunum yolu alerjisine yol açan alerjenler haricinde stres, hava kirliliği, sigara dumanı, deterjan ve parfüm gibi kimyasal maddeler de alerjik yakınmaların ortaya çıkmasında ya da artmasında tetikleyici rol oynar. Tanı için muayene ve birtakım tanı testleri yapılmalıdır.

Kişinin şikayetlerinin hangi alerjene bağlı olarak ortaya çıktığını saptamak için 'Alerji deri testleri' uygulanabilir. Tedavide temel yöntem, tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır.

Alerjik rinit tanısı kesinleştirildikten sonra tedavi için izlenecek yol, alerjilerden kaçınma ve korunma, ilaç tedavisi ve seçilmiş hastalarda aşı tedavisi uygulanması şeklindedir.

Hapşırmanın burun kanallarındaki sinirlerin uyarılması sonucu oluşan psikolojik bir reaksiyon, sık hapşıranlar için önemli ipuçları...

Polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamaya çalışın
Açık havada spor yapmayın
Evinizi öğleden sonra havalandırın.
Güneş gözlüğü kullanın
Eve geldiğinizde burun ve gözlerinizi su ile yıkayarak yapışan polenleri uzaklaştırın.
Otomobiliniz ile seyahat ederken camları kapalı tutun.

Saçlarınızdaki pole solumamak için mümkünse her gece saçlarınızı yıkayın.
Sabah saatlerinde pencere açmayın.
Ev içi havanın temizlenmesinde hepa filtreli hava temizleyici kullanın.
Polen mevsiminde, çamaşırlarınızı ev içinde kurutun.
Aracınızın polen filtresini sık sık değiştirin.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin