Göztepe Spor Kulübü tarihçesi ve taraftarının oluşması...
Göztepe Spor Kulübü İzmir merkezli bi Türk spor kulubüdür. Bu spor kulübü nasıl kuruldu? Göztepe Spor Kulübün tarihçesi nedir? O ünlü taraftar grubu nasıl oluştu? ve daha fazlası için yazımıza bakabilirsiniz. İzmir merkezli Süper Lig'de mücadele eden Türk spor kulübü Göztepe nasıl kuruldu? İşte Göztepe Spor Kulübü'nün tarihçesi...
1925 Yılında Altay'ın Aydın'da katıldığı spor müsabakasında yönetimde bulunan Ferit Bey'e söz hakkı verilmemesi sonucu, dönüş yolunda trende çıkan anlaşmazlıkların ardından Altay'da futbol oynayan Nebil ile Vedat kardeşler, Muzaffer Koral, Ferit Simsaroğlu, Necati Bey ve Nusret Bey bir spor kulübü kurmaya karar verdiler. 14 Haziran 1925 tarihinde, vapur iskelesi yanındaki Mez Gazinosu'nda toplanan Göztepe semtinin ileri gelenleri (kıdemli futbolcular) ve gençler Göztepe futbol takımını kurdular.
KULÜBÜN İLK YÖNETİM KURULU
Yapılan ilk kongrede Göztepe Fahri Başkanlığına o dönemin Valisi Kazım Dirik seçilir. İdari heyette ise Başkan Fehmi Simsaroğlu, İkinci Başkan Turan Dirik, Mühendis Aziz Bey, Mustafa Bey, Murtaza Bey, Öğretmen Şerif Bey, Alaattin Bey ve Adil Burgaz. Genel Kaptanlığa ise Ahmet Özgirgin gibi isimler yer alır. Kulübün ilk resmi adresi Mithatpaşa Caddesi 1091 olur.
GÖZTEPE TARAFTARININ OLUŞMASI
Takımın ilk kalecisi aynı zamanda kulübün 12 No'lu üyesi olan Orhan Salepçioğlu o günleri “Kulübü ilk olarak vapur iskelesinin yanındaki Mez Gazinosu'nun bir odasında kurmuştuk. Daha sonraki yıllarda gençlerle kaynaşıp gelişmesi için Güzelyalı'daki bir yöneticiye ait olan ve yıllarca kamp evi olarak kullanılan 1091 No'lu binaya taşındık ve bir çok taraftar kazandık.” diyerek anlatır.
GÖZTEPE'NİN İLK MAÇI
Göztepe ilk resmi maçını 28 Ağustos 1925 tarihinde Altay ile oynadı ve bu maçtan 1-0 galip ayrıldı. Takımın ilk 11'i ise şu isimlerden oluşmakaydı: Hamit (Orhan), Nebil, Ferit (Fehmi), Nusret, Kenan, Talat, Naci, Abbas, Muzaffer, Necati, Fahri. 3 Mart 1942'de Göztepe Stadı'nın inşaatı başladı ve Eylül 1949'da Göztepe Sahası açıldı.
KULÜP BAŞARILARI
Kulübün kurulduğu yıllarda ulusal müsabakalar olmadığından Göztepe Mahalli Ligmüsabakalarına katıldı. 1937 yılında dönemin Valisi Fazlı Güleç'in emriyle İzmirspor ve Egespor ile birleşip Doğanspor adını alan Göztepe o sezon Ege Ligi Kupası'nı kazandı. 1938-1939 sezonunda Doğanspor adıyla Mahalli Lig şampiyonu olan Göztepe 12 Eylül 1940 tarihinde bir kongre kararıyla tekrar Göztepe adını alır. 1941-1942, 1942-1943, 1943-1944 sezonlarında İzmir Mahalli Lig şampiyonu olan Göztepe 1949-1950 sezonunu Türkiye Şampiyonu olarak tamamladı ve ilk ulusal başarısını kazandı. Bu şampiyonluğun ardından Fenerbahçe ile Başbakanlık Kupası maçına çıkan Göztepe karşılaşmadan 2-1 mağlup ayrıldı.
1959 yılında Altınordu ile oynanan maçta Kirlo Yılmaz'ın attığı gol ile 16 takım arasına girmeye hak kazanan Göztepe Türkiye Profesyonel Birinci Ligi'nde yer aldı.
GÖZTEPE ALT YAPISI
Göztepe'mide uzun yıllar futbol oynayıp ardından antrenörlük de yapan Abbas Çamayar, yaptığı futbolcu izlemeleri ile Göztepe'nin altyapısını kurar. Abbas Çamayar yaptığı taramalar sonucunda Gürsel Aksel, Ali Artuner, Nevzat Güzelırmak, Nihat Yayöz, Ertan Öznur, Halil Kiraz ve Cenap Öztezer gibi isimleri takıma kazandırarak Göztepe iskeletini kurar.
1961-1962 sezonunda teknik direktörlük koltuğuna oturan Adnan Süvari önderliğinde taraflı tarafsız herkesin takdir ettiği bir futbol sergileyen Efsane Göztepe'miz o dönemde şu başarıları kazanır:
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.