Dolar (USD)
34.26
Euro (EUR)
37.21
Gram Altın
2988.00
BIST 100
8943.07
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Gözler TCMB'nin yarın açıklayacağı faiz kararında

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, temmuz ayı faiz kararını yarın saat 14.00'te açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 15 seviyesine yükseltmişti.
Gözler TCMB'nin yarın açıklayacağı faiz kararında
19 Temmuz 2023 09:46:31
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, temmuz ayı faiz kararını yarın saat 14.00'te açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 15 seviyesine yükseltmişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu yarın temmuz ayı faiz kararını açıklayacak.

Toplantı takvimine göre temmuz ayı faiz kararı yarın saat 14.00’te açıklanacak.

Toplantıya yönelik beklenti anketi 20 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 500 baz puan artırım yönünde gerçekleşti.

Anket sonuçlarına göre, 250 ila 650 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 17,5 ile yüzde 21,5 arasında, yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 25 ile 50 arasında yer aldı.

para_179c4ca81b856bc3ef69fd2aedcbff15.jpg

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 28,5 oldu.

Geçen ay, Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk kez toplanan Para Politikası Kurulu, politika faizini 650 baz puan artışla yüzde 15'e yükseltmişti.

DOLAR VE EURO REKOR SEVİYELERDE

Merkez Bankası'nın yarın açıklayacağı faiz kararının piyasa beklentilerini karşılamaktan uzak kalabileceğine yönelik endişelerle dolar ve euro yeniden yükselişe geçti. Euro dün 30,42 TL ile rekor seviyeyi görürken bugüne 30,27 TL'den başladı. Dolar ise dün 29,66 TL ile rekor seviyeyi görürken, bugüne de 26,95 TL'den başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın beklentilerden daha az faiz artışı yapacağı beklentileriyle rekor kırmaya devam eden Dolar ve Euro, yükselişini sürdürüyor.

Dolar ve Euro, TCMB'nin beklentilerden daha az faiz artışı yapacağı beklentileriyle rekor kırmaya devam ediyor. Euro dün 30,42 TL ile rekor seviyeyi görürken bugüne 30,27 TL'den başladı. Dolar ise dün 29,66 TL ile rekor seviyeyi görürken, bugüne de 26,95 TL'den başladı.

Dolar Cumhurbaşkanlığı seçiminden beri Türk Lirası karşısında yüzde 34 değer kazanırken, Euro ise yüzde 41 değer kazandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), yarın politika faiz kararını açıklayacak. Başkan Hafize Gaye Erkan'ın başkanlık yaptığı ilk toplantıda politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 15'e yükseltmişti. TCMB, önden yüklemeli faiz artışı yerine yavaş sıkılaştırmayı tercih ettiğini söyledi. Yarın açıklanacak faiz öncesi ise Hem Reuters hem de Anadolu Ajansı'nın anketlerine katılan ekonomistler faiz artışına kesin gözüyle bakıyor. Ancak ekonomistler daha çok "ne kadar çok faiz artışı" yapılacağına odaklandı. Her iki ankette de ortalama beklenti 500 baz puan oldu. Bu da politika faizinin yüzde 20'ye artırılacağını ifade ediyor.

ABD'li dev yatırım bankası politikalardaki belirsizlik nedeniyle faiz artışı konusunda tahmin yapmayacağını açıklamıştı.

Körfez turunun 25 milyar dolarlık yatırım ile sonuçlanması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 günlük körfez turuna dün başladı. Erdoğan, dün Suudi Arabistan ile bir çok işbirliği anlaşmasını imzaladı. Körfez turunun 25 milyar dolarlık yatırım ile sonuçlanması bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, G20 toplantılarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşlik etmek için körfez turuna katıldı.

Bakan Mehmet Şimşek, G20'ye katılmadan önce kamuda tasarruf genelgesini yayınlamıştı. Ekonomistler, akaryakıta yapılan ÖTV artışının enflasyonu keskin bir şekilde yükselteceğini söylüyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme