Dolar (USD)
34.61
Euro (EUR)
36.35
Gram Altın
2915.54
BIST 100
9659.96
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Göz kızarıklığı neden olur?

Ciddi sağlık problemlerine yol açan göz kızarıklığı neden olur? Göz kızarıklığı nasıl geçer? İşte cevabı..
Göz kızarıklığı neden olur?
16 Temmuz 2020 18:10:00
Ciddi sağlık problemlerine yol açan göz kızarıklığı neden olur? Göz kızarıklığı nasıl geçer? İşte cevabı..

Ciddi sağlık problemlerine yol açan göz kızarıklığı neden olur? Göz kızarıklığı nasıl geçer? İşte cevabı..

Sağlığımızla ilgili bazı sıkıntıları çoğu zaman önemsemeyip geçiştiriyoruz. Yaşam kalitemizi bozmuyorsa “geçer” diyoruz. Önemsemediğimiz rahatlıklardan biri de gözlerde yaşadığımız kızarıklıktır. Gözlerde kızarıklık büyükten küçüğü herkes yaşadığı bir sorun. Özellikle rüzgarlı kış günlerinde ve ışık yansımasının fazla olduğu karlı ortamlarda gözlerde sulanma ile kızarıklık çok daha sık görülüyor. Bu durum konjunktiva (göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözlerin beyaz kısmının üzerini kaplayan ince ve şeffaf bir zar) damarlarının genişleyerek verdiği tepki sonucu gelişiyor. Göz kızarıklığı genellikle basit göz reaksiyonundan kaynaklansa da, kimi zaman altında daha ciddi nedenler yatabiliyor. Bu yüzden öncelikle altta yatan etkenin belirlenmesi ve hızla tedavi aşamasına geçilmesi gerekiyor, aksi halde kalıcı görme kaybı oluşabiliyor.

Neden görme kaybına yol açıyor?

Göz kızarıklığı göz beyazının üzerini örten şeffaf tabaka olan konjunktiva damarlarının genişlemesi sonucu oluşuyor. Zamanında tedavi edilmeyen enfeksiyonun gözün iç katmanlarına yayılması durumunda ciddi görme kaybı gelişebiliyor, göz içi basıncının yüksek kalması görme siniri hasarına yol açıyor. Göz içinde kalan yabancı cisimde enfeksiyon gelişebiliyor ve bunun sonucunda da ameliyat gerektirecek durumlar ortaya çıkıyor. Kalıcı olabilen bu sorunların önüne geçmek için de erken tanı ve tedavi büyük önem taşıyor.

Nasıl tedavi edilir?

Gözlerde kızarıklık tedavisi altta yatan nedene göre şekilleniyor. Kızarıklığın altında yatan neden mikrobik ise antibiyotikli damlalar, kuru göz ise suni gözyaşı preparatları, alerji ise antialerjik damlalar veriliyor. Göz içi iltihaplanmasında o bölgeye uygulanan ve/veya sistemik kortizon tedavisi yapılıyor. Bu sorunlar tedavi edildiğinde gözdeki kızarıklık da ortadan kayboluyor.

Kimyasal maddeyle temas ettiyse…

Göz kızarıklığına neden olan etken göze kimyasal bir sıvının veya gazın gelmesi ise hızlı hareket etmek çok önemli. Çünkü tedavide geç kalındığında hasar gözün delinmesine kadar ilerleyebiliyor. Dolayısıyla yapılacak olan ilk şey saniyeler içinde gözü ve çevresini bol suyla yıkamak olmalı. Sonrasında kimyasal maddenin paketiyle birlikte en yakın sağlık merkezine başvurulması gerekiyor. Bu tabloda tedavi gözü serum fizyolojik ile bolca yıkadıktan sonra kimyasal maddenin içeriğine ve gözdeki hasara göre düzenleniyor.

Göz tansiyonu kızarıklığın nedeni

Göz kızarıklığının altında yatan bir başka neden de tedavide geç kalındığında görme kaybına yol açan göz tansiyonu (glokom). Bu tabloda göz içi basıncının acil olarak kontrollü bir şekilde düşürülmesi gerekiyor. Aynı tablonun diğer gözde de gelişmemesi için her iki göze YAG lazer iridotomi işleminin yapılması önemli.

Göz kızarıklığında bu sinyallere dikkat!

Göze yabancı cisim kaçması nedeniyle oluşmuşsa,
Gün içinde artan kızarıklığa batma ve ağrı eşlik ediyorsa,
Kızarıklıkla beraber görmede bulanıklık gelişmişse,
Kızarıklık travma sonrasında başlamışsa,
Kızarıklık sık sık tekrarlıyorsa,
Kızarıklıkla beraber eklem ağrısı gelişmişse, ağızda aft çıkmışsa,
Kimyasal maddenin göze sıçraması sonucu başlamışsa,
Kontakt lens kullanılıyorsa, en kısa zamanda bir göz hekimine başvurmak çok önemli.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin