Görevimi yapmanın huzuru içindeyim
ALİ ADAKOĞLU
Başbakan Yıldırım, iki günlük Moldova gezisi dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.Başbakan Yıldırım'ın sorulara verdiği cevaplar şöyle;
CHP'de referandum sonrası kazan kaynıyor. Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke istifa etti. Deniz Baykal'ın açıklamaları tartışmalara neden oldu. CHP'deki gelişmeleri nasıl görüyorsunuz?
Önemli değişimlerden sonra CHP'de bu hep oluyor. CHP'de hep olan bir şey yeni bir durum değil. Seçimler sonrasında CHP'de mutlaka sesler yükseliyor. Bugün yaşananlar da onun tekrarından ibaret. CHP'nin iç meselelerine bizim karışmamız doğru değil.Zaten yeterince karışıklar. Bir de biz kalabalık etmeyelim.
Astana Zirvesinde Türkiye-Rusya-İran arasında çatışmasızlık bölgeleri konusunda bir mutabakata varıldı. Çatışmasızlık bölgeleri olarak belirlenen yerler Türkiye'nin istediği bölgeler midir? Yoksa YPG'nin de bulunduğu bölgeler midir? Bilgi verebilir misiniz?
Çatışmasızlık bölgesi olarak şu anda öngörülen Hatay'ın güneyinde İdlib'i de kapsayacak şekilde belirlenen bölge esas alınıyor. Orada rejim güçleriyle diğerleri arasında sürekli ateşkes ihlal ediliyordu. Amaç bunları önlemek. Başarılı olursa diğer bölgelere yaygınlaştırılarak uygulanabilir. Başarılı olmasını ve kalıcı barışa katkıda bulunmasını umuyoruz. YPG konusundaki hassasiyetimiz belli. YPG ve benzeri unsurlara alan açacak çalışmalara müsaade etmeyiz.Terör grupları dışındaki tüm grupların toprak bütünlüğü içinde biraraya gelmeleri gerekiyor.
Başbakan Binali Yıldırım, Moldova dönüşünde uçakta kendisini takip eden gazetecilerle sohbet etti. Toplantıda Genel Yayın Yönetmenimiz Ali Adakoğlu ve gazeteciler de yer aldı.
Suriye'de siyasi çözümden kastedilen nedir?
Siyasi çözümden maksat; terör grupları dışındaki grupların biraraya gelmeleri ve toprak bütünlüğü içinde birarada yaşadıkları bir Suriye'dir.
AK Parti kongresi hazırlıkları ne aşamada? Sayın Cumhurbaşkanı'yla ilgili programınız var mı?
En güzel şekilde kongremizi yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımıza partimizin Genel Başkanlığına teklif edeceğiz. Tabii partinin kurulları da yeniden oluşacak. Orada temsil oradaki ölçü; bölgesel temsil, kadıların temsili, gençlerin temsili, tecrübelilerin temsili olacak.
Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül de davetli olacak mı?
Elbette davet edeceğiz. Bizde eksi yeni ayırımı olmaz. Partinin kuruluşundan bu yana kim varsa davet edeceğiz.
Cumhurbaşkanı önümüzdeki hafta Çin'e ve ABD'ye önemli ziyaretler yapacak.ABD ziyareti öncesi Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı ve Cumhurbaşkanlığı SözcüsüKalın, ön görüşmeler için ABD'ye gitti. Bu önemli ziyarette Türkiye, Beyaz Saray'a ne önerecek?
Önereceğimiz şeyler belli. Sır değil. Biz başından beri PYD-YPG gibi örgütleri terör örgütü olarak görüyoruz. Bu örgütlerin müttefik ABD tarafından Suriye'de DEAŞ'la mücadelede kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Bunu başından beri söylüyoruz. Bizim teklifimiz "beraber yapalım" şeklindedir. Bize söyledikleri şey ise "henüz karar vermedik" biçimindedir. Ama sahada PYD-YPG ile ortak faaliyetleri bir önceki yönetim döneminde başlamıştı. Ümit ederiz ki ABD'nin yeni yönetim döneminde bu sürdürülmez.
Referandum kampanyası boyunca çok çalıştınız. Yeni sisteme geçilince parlamenter dönemin son başbakanı olarak tarihe geçeceksiniz. Neler hissediyorsunuz?
İnandığım bir görevi tamamlamış olmanın huzurunu yaşıyorum. Memleket için güzel bir iş yapmanın rahatlığı içindeyim. Memleket için güzel bir iş yapmanın rahatlığı içindeyim. Bu yönetim sistemi değişikliği Cumhuriyet kurulduğundan beri tartışılıyor. Türkiye açık, kapalı darbeler görmüş. Milli irade kesintiye uğramış. Türkiye, yeni yönetim sisteminde artık arzu etmeyeceğimiz açık-kapalı vesayet odaklarını ortadan kaldırılacak. Milli egemenlik gerçekten milletin eline geçmiş olacak. Yüzde 50'den fazla oy alamayan iktidara gelemeyecek. Bu da sürekli istikrar yaratacak. Kriz değil uzlaşma olacak. Türkiye'nin birliği bütünlüğü sürekli olacak. Yüzde 50'yi aşmak için Türkiye'nin her yerinden, her köşesinden destek almak gerekecek, bu da Türkiye'nin birliğini bütünlüğünü pekiştirecek. Güçlü iktidarlar olacak. Türkiye kazandıklarını hep zayıf iktidarlar, darbeler nedeniyle elden çıkarmış. Bundan sonra bu tür zayıflıklar olmayacak. Yeni sistemde partiler değil milletvekilleri önemli olacak. Yeni sistemde partiler mutlaka büyük hedeflere yönelmek zorunda. Uçtaki siyasetler daha fazla merkeze yanaşacak, bunun da toplumsal barışa katkısı olacak.
Ekonomide yeni hazırlıklar var mı?
Var. Yeni ekonomik reform paketi hazırlanıyor. Seçim geçti, artık geçim zamanı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.